Weetjes over tepels

Paren die de zorg goed verdelen hebben hechtere relaties
Sommigen blijven altijd single
top, shirt, breasts

KlausHausmann (CC0), Pixabay

We hebben allemaal tepels, zowel mannen als vrouwen, maar weten eigenlijk vrij weinig over dit bijzondere lichaamsdeel.

Bij vrouwen kan er zelfs melk uitkomen, terwijl ze bij mannen geen functie lijken te hebben.

Volgens  het woordenboek is een tepel: “Uitmonding van de melkklier”. Op zich is dit juist, maar niet helemaal juist. Een andere omschrijving : “Een gepigmenteerd knopvormig uitsteeksel op de borst van de mens. Bij de vrouwen komt tijdens het zogen uit de tepels de melk voor de baby”. Deze omschrijving lijkt de lading wel te dekken. Het roept echter wel direct de vraag op waarom mannen eigenlijk tepels hebben.

Wikipedia schrijft alsvolgt : Een tepel is een centraal punt gelegen op de borst van een vrouw of man of op de uier van een vrouwelijk of mannelijk zoogdier. Bij dieren wordt een tepel doorgaans speen genoemd. Uit de tepels komt tijdens het zogen de melk voor de baby of het jong. De voeding die een baby op deze manier krijgt, heet borstvoeding. De zone rond de tepel, tepelhof of areola, is bij blanke en licht gekleurde mensen donkerder van kleur dan de huid eromheen, doordat er meer pigment in de huid zit. Een tepel is over het algemeen gevoelig bij aanraking.

Mensen hebben twee tepels, maar zoogdieren kunnen er meer hebben, echter altijd een even aantal.

1. Blijkbaar zijn kleinere tepels gevoeliger. Een onderzoek heeft aangetoond dat kleine borsten gevoeliger zijn dan grote borsten, omdat de zenuwen in de kleinere variant geconcentreerder zijn. Hetzelfde principe geldt voor tepels: hoe kleiner de tepel, hoe dichter de zenuwen bij elkaar zitten en hoe gevoeliger deze is. De gevoeligheid van tepels varieert. Voor sommige vrouwen voelt het fantastisch als hun tepels worden gestreeld, vooral tijdens de seks. Maar voor sommige vrouwen zijn de tepels daar té gevoelig voor. Anderen voelen helemaal niets.

2. De reden dat mannen tepels hebben is best bijzonder. Aangezien de tepels van mannen geen biologische functie hebben, zul je je misschien afvragen waarom mannen eigenlijk tepels hebben. De reden? Elke foetus begint als vrouw. Pas nadat de tepels zijn gevormd, begint de mannelijke Y-chromosoom ervoor te zorgen dat de foetus zich verder ontwikkelt als man.

3. Door het aanbrengen van een (metalen) voorwerp door een tepel zou de gevoeligheid van de tepel toenemen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft piercing geen nadelig effect te hebben op borstvoeding. Wel bestaat het risico dat een onjuist aangebrachte piercing de melkkanalen blokkeert. Tepelpiercings zijn dus niet slecht voor je. Zolang je piercing met een steriele naald op hygiënische wijze is gezet, zijn ze vanuit een medisch perspectief niet slecht voor je gezondheid. Wanneer deze goed geheeld is, zouden vrouwen namelijk nog steeds in staat moeten zijn om borstvoeding te geven. Wel belangrijk dus om wat research te doen voordat je een piercer bezoekt!

fountain, breasts, woman

Momentmal (CC0), Pixabay

4. Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan.Je tepels worden stijf door temperatuur, emotie of aanraking. Er zitten super gevoelige zenuwen in je tepel, die ervoor zorgen dat je tepel stijf wordt wanneer het koud is of wanneer deze worden aangeraakt. Het kan echter ook komen door heftige emoties, zoals angst. Hoewel dit niet echt een openbaring is, wist je misschien nog niet dat de tepel stijf wordt doordat de spieren rond het borstweefsel zich samentrekken.

Niet elke vrouw krijgt stijve tepels als ze seksueel opgewonden is. Wat niet betekent dat ze niet opgewonden is, de tepels worden gewoon niet stijf.

5. Iedere tepel is anders. Geen twee tepels zijn aan elkaar gelijk. Dat betekent dat de twee tepels op je lichaam geen spiegelbeeld van elkaar zijn. Dit is heel normaal. De menselijke tepel bestaat uit twee delen: de tepel (areola mammae)en het tepelhof (areola). De tepel is het centrale uitstekende gedeelte op de borst en de zone rondom de tepel, de grotere buitenste ring om de tepel, wordt tepelhof genoemd. Deze is donkerder van kleur.

Er is geen ‘normale’ kleur, vorm of grootte voor je tepels; iedereen heeft een uniek paar. Sommige vrouwen hebben grote donkere tepels, terwijl anderen er kleine roze hebben. Tijdens de zwangerschap kunnen ze wel veranderen van kleur, en worden dan vaak donkerder.

breast-shapes-new

Bron imgur.com

6. Je kunt geboren worden met meer dan twee tepels. Extra tepels (polythelie) komen voor bij 1% van de bevolking in de vorm van één of twee, soms verheven, roze of bruine plekjes of echte tepeltjes op de melklijst, de lijn van de oksel tot de lies. Ze bevinden zich meestal onder de normale tepels en worden vaak, aangezien de tepelhof meestal ontbreekt, als een moedervlek aangezien. Soms kan onder de extra tepel een melkklier zitten die eventueel opzwelt bij het geven van borstvoeding.  Eén extra tepel wordt ook wel “mamilla supplementaria” of “accessoire tepel” genoemd. Dit fenomeen komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Vaak gaat het om één extra tepel die zich ergens op de borst, op de buik of in een oksel bevindt. In veel gevallen zijn dergelijke extra tepels een stuk kleiner dan normaal, waardoor ze veel lijken op een flinke moedervlek. Behandeling van zo’n extra tepel is niet noodzakelijk, maar het weghalen ervan is vaak slechts een kleine ingreep.Het hoogst gemeten aantal op aarde? Acht.

7. Je kunt met ingetrokken tepels geboren worden. Net zoals bij navels, bestaan er naar buiten staande en ingetrokken tepels. Een ingetrokken tepel wordt veroorzaakt doordat de melkkanalen in de borst net iets te kort zijn. De melkkanalen trekken de tepel hierdoor naar binnen.Hoewel dit geen implicaties heeft voor iemands gezondheid, kiezen sommige mensen met ingetrokken tepels er toch voor om de tepels naar buiten te laten trekken omdat ze dit mooier vinden. Ongeveer 10 tot 20 procent van de tepels zijn ingetrokken. Hoewel het niets is om je over te schamen, kan het wel lastig zijn als je borstvoeding wil geven. Gelukkig bestaan er speciale beha’s die de ingetrokken tepel voorzichtig naar buiten trekken

inverted_nipple_before__after

Bron commons.wikimedia.org

Indien er overigens plotseling sprake is van een intrekkende tepel kan dat wijzen op borstkanker. In dat geval is nader onderzoek noodzakelijk.

8. Haar rond je tepel mag dan niet meteen supersexy zijn, het is dus wél perfect normaal. Het is normaal om haar rond je tepel te hebben. Aangezien er rond de tepel haarzakjes zitten, is het heel gewoon dat er daar haartjes groeien. Als je ze toch liever weghaalt, kun je dit het beste met een pincet doen. Als je met ontharingscrème in de weer gaat, kan dit een branderig gevoel opleveren. Niet echt de ideale oplossing.

9. Tepels hebben meer dan één opening. Je merkt daar meestal niets van totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.

Ingetrokken tepels bemoeilijken de borstvoeding. Bij een niet al te sterk ingetrokken tepel wil het dragen van een tepelhoedje de borstvoeding vergemakkelijken. Tepelkloven is een aandoening van de tepel waarbij de tepelhuid langwerpige wonden gaat vertonen. Dit is soms te wijten aan het bijten van de zogende baby hoewel die nog geen tanden heeft.

10. In sommige culturen verven vrouwen hun tepels om mogelijke partners aan te trekken. Als een vrouw een tepel heeft die niet donker genoeg is, zal ze die in bepaalde culturen bijkleuren. De betekenis? “Je wilt deze tepel en de vrouw die eraan verbonden is.” In Japan zijn roze tepels erg trending.

11. Rond de tepel bevindt zich een stukje pigmentkleurige huid. Dit stukje wordt areola of tepelhof genoemd. De tepelhof is meestal rond of enigszins ovaal en heeft een gemiddelde doorsnede van 25 millimeter bij mannen tot 40 tot 100 millimeter bij vrouwen. De tepelhof is niet zo maar een stukje huid. Er zitten speciale klieren in verstopt, namelijk talgklieren en de klieren van Montgomery. Deze laatstgenoemde klieren zijn te herkennen als kleine bultjes in de tepelhof. Iedereen heeft bultjes op het tepelhof. Ze beschermen de tepels door een olieachtige substantie af te scheiden, om ze zacht en soepel te houden. Die substantie heeft trouwens ook een ontsmettende werking. Er blijkt uit onderzoek dat de geur van deze substantie er voor zorgt dat de baby meer melk uit de borst drinkt.

12.  De ‘joggerstepel’ bestaat echt. Als je zonder beha gaat joggen, is de kans reëel dat je een ‘joggerstepel’ krijgt, waarbij je tepels droog en pijnlijk worden en in bepaalde gevallen ook kunnen gaan bloeden. Een speciale sportbeha is essentieel om deze issues te voorkomen. Je tepels kunnen ook ‘lekken’, ook als je niet zwanger bent en geen borstvoeding geeft. Bijvoorbeeld wanneer je gaat lopen zonder sportbeha. Als dat vaak gebeurt of er komt bloed bij kijken, kan je het best even langsgaan bij de dokter.

13. De gevoeligheid van je tepel verandert gedurende je cyclus. Dankzij hormonen als oestrogeen en progesteron kunnen tepels extra gevoelig worden als je menstruatie eraan komt. Tijdens je regels zijn je borsten het gevoeligst.

nipple, breast, rose

AlexSky (CC0), Pixabay

14. Aanraking van sommige plekken van het menselijk lichaam kan seksuele gevoelens opwekken. Deze plekken noemt men de erogene zone. Hoewel dit van mens tot mens verschilt, zijn tepels bij veel mensen ook onderdeel van deze erogene zone. Aanraking van de tepels kan een erotisch gevoel opwekken. Nipple-gasms of tepelorgasmes bestaan echt. Het is erg zeldzaam, maar sommige vrouwen beweren dat ze wel eens zijn klaargekomen door stimulatie van de tepel alleen. Omdat de somatosensorische cortex van de hersenen op dezelfde manier gestimuleerd wordt bij tepelstimulatie als bij genitale stimulatie, is het mogelijk dat sommige vrouwen een orgasme krijgen als hun tepels aangeraakt worden. Wetenschappers hebben ontdekt dat stimulatie van de tepels hetzelfde gebied in je hersenen activeert als stimulatie van de clitoris of vagina.

Het National Institutes of Health toonde aan dat 81,5 procent van de vrouwen opgewonden raakt van borststimulatie.

Pexels / Pixabay

15. Bij de combinatie van chirurgie en borsten wordt vaak gedacht aan borstverkleining of borstvergroting. Er zijn echter tal van klinieken die zich alleen maar bezighouden met operaties aan tepels. Het kan hierbij gaan om het verkleinen van grote tepels, correctie van ongelijkheid tussen tepels, herstellen van ingetrokken tepels en het wijzigen van de tepelhof. Het is zelfs mogelijk om een tepelprothese te laten plaatsen om ingetrokken tepels te voorkomen.

16. Tijdens de zwangerschap gaan de Montgomery kliertjes er wat meer uitzien als pukkeltjes of wratachtige plekjes. Je moet er niet in knijpen; ze zijn er voor een reden en de afsluiting ervan kan een ontsteking veroorzaken. Reeds één week na de conceptie, het moment waarop een spermacel een eicel bevrucht, kan het gebied om je tepels heen donkerder en groter worden. Het Humaan choriongonadotrofine (hCG), een hormoon dat tijdens een zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd en al toeneemt vanaf de innesteling van de bevruchte eicel, veroorzaakt deze verandering. Mogelijk dat de tepels donkerder kleuren tijdens de zwangerschap opdat baby’s dan gemakkelijker de weg naar hun voedselbron vinden.

17. Pijn aan tepel oorzaak mannen en vrouwen. Veel vrouwen hebben wel eens last (gehad) van pijnlijke tepels, wat kan worden veroorzaakt door veel verschillende factoren, zoals wrijving, hormonale schommelingen, infecties, allergieën en huidaandoeningen als eczeem. Pijn aan de tepel komt weliswaar het meest bij vrouwen voor, maar mannen kunnen er soms ook last van hebben. Afhankelijk van de oorzaak, kan pijn aan de tepel gepaard gaan met andere klachten als jeuk, kloven, korstvorming, enz.

18. Jonge baby’s produceren hierdoor de eerste dagen soms een klein beetje melk uit hun tepels; dit heet heksenmelk.

19. Er bestaan 5 soorten tepels. De ‘normale’ (die enkele millimeters boven de tepelhof uitsteken), ‘vlakke’ (die niet uitsteken in gewone toestand), ‘puffy’ (een opgeblazen tepelhof), ‘ingetrokken’ (een tepelhof dat naar binnen drukt in plaats van naar buiten) en ‘unilaterale’ (de tepel van de ene borst is ingetrokken en de ander niet).

20. Elke borst draagt ongeveer 4 tot 5 procent van het totale lichaamsvet. Eén borst

kolosok, breast, nipple

AlexSky (CC0), Pixabay

neemt dus ongeveer 1 procent van het totale gewicht van een vrouw voor haar rekening. Een gemiddelde borst weegt een halve kilo. Tijdens de menstruatie kan een borst gemiddeld 13,6 procent groter zijn dan normaal. Dit komt door celgroei en vocht dat extra wordt aangemaakt tijdens de menstruatie. Volgens onderzoek zijn de borsten en tepels het meest symmetrisch tussen de 14de en de 16de dag van de menstruele cyclus.

Bronnen

https://www.nsmbl.nl/10-dingen-die-je-misschien-nog-niet-wist-over-tepels/

http://www.flair.be/nl/body-mind/349826/13-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-je-tepels

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/163160-feiten-en-informatie-over-tepels.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/148561-bultjes-op-tepel-tijdens-zwangerschap-en-ingetrokken-tepels.html

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/148501-pijn-aan-tepel-oorzaak-pijnlijke-tepels-vrouwen-en-mannen.html

http://www.elle.be/nl/133779-10-dingen-die-je-moet-weten-over-je-borsten.html/3

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge