Wat zoeken we in de ideale partner

Datingonderzoek
Vrouwen beoordelen uiterlijk als aantrekkelijkheidscriterium het strengst

De drang naar seks motiveert ons om seks hebben met reeks van partners. Romantische

nastya_gepp (CC0), Pixabay

liefde zorgt ervoor dat we onze energie concentreren op één partner. En gevoelens van diepe genegenheid of intimiteit tenslotte inspireren ons om lang genoeg bij een partner te blijven om onze kinderen als een team op te voeden.

Door het geloof in de romantische mythe dat je een partner niet kiest, maar dat liefde je overkomt gaat er eigenlijk weinig aandacht naar deze fase van de relatie. Nochtans blijkt uit onderzoek van gelukkige relaties dat slechts 37% van deze koppels verliefd waren op het eerste gezicht.

Of je nu zoekt op Tinder of op café, iedereen zoekt naar de ideale partner. Heb je die nog niet? Dan heb je jezelf wellicht al afgevraagd wat je juist verwacht van een relatie. Misschien wil je iemand die je aan het lachen brengt, of die ene persoon die een perfect driegangenmenu samenstelt. Feit is dat we allemaal voor onszelf hebben uitgemaakt dat we de perfecte partner zoeken. Maar hoe ziet die eruit?

We hebben allemaal bepaalde idealen en behoeftes als het op een vaste partner aankomt. Veel studies wijzen uit dat bepaalde factoren voor iedereen van toepassing zijn, andere verschillen dan weer van man tot vrouw. De universiteit van Binghampton toont via een onderzoek aan dat vrouwen zo geëvolueerd zijn dat ze “veel meer in een relatie investeren dan mannen, en dus beter zijn… in het vinden van een nieuwe partner”. Datzelfde verlangen om een goede partner te vinden zorgt ervoor dat vrouwen erg selectief zijn.

Een studie uit 2005 gebruikte gegevens uit een enquête die werd gehouden onder 4499 mannen en 5310 vrouwen uit alle uithoeken van de wereld. De resultaten tonen aan dat de voorkeuren kunnen aangepast worden, en er dus compromissen kunnen gesloten worden.

Liefde versus status/geldmiddelen – Mensen kiezen ofwel een partner die ambitieus is en er financieel goed voor zit, of iemand die van de partner houdt en er zich tot aangetrokken voelen.

Betrouwbaar/stabiel versus uiterlijk/gezondheid – Een persoon zoekt een partner die voornamelijk ofwel stabiel en volwassen is, of er goed uit ziet en gezond is.

Opleiding/intelligentie versus verlangen om huis/kinderen te hebben – Sommigen zoeken een partner die ofwel hoogopgeleid en intelligent is, of liever een gezin wil starten.

Gezellig versus dezelfde religie – Mensen lijken te zoeken naar een partner die ofwel gezellig en aangenaam is, of dezelfde religieuze achtergrond heeft.

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar door de manier waarop ze kiezen tussen de verschillende aspecten van iemands voorkomen, persoonlijkheid, opleiding en zelfstandigheid. Mannen zoeken vaak een liefhebbende partner die fysiek aantrekkelijk en gezond is, terwijl vrouwen dan weer een man zoeken die geld en een status heeft. Hoogopgeleid, betrouwbaar en intelligent zijn, zijn bonuspunten voor de vrouwen uit het onderzoek.

De resultaten tonen aan dat, terwijl we op zoek gaan naar een unieke combinatie van eigenschappen in de persoon waarmee we de rest van ons leven willen delen, het handig kan zijn om aanvankelijk enkele basiscriteria in het achterhoofd te houden. Daarna ga je verder op meer specifieke kwaliteiten van de potentiële partner.

Hoe meer overeenkomsten mensen met elkaar hebben, des te geschikter zijn ze om een match te vormen die bestendig is.

Dat wordt bevestigd door Duits onderzoek.  De wetenschappers namen van 19 mannen en 21 vrouwen een hersenscan af, terwijl zij keken naar filmpjes van 6 vrouwen die bepaalde gelaatsuitdrukkingen hadden: angst, verdriet, ernst, blijdschap enzovoorts.

De proefpersonen werd vervolgens gevraagd welke emotie zij dachten dat de vrouwen in de video toonden. Daarna kregen ze de vraag of ze de vrouwen in kwestie in het echt zouden willen ontmoeten. De aantrekkingskracht van de vrouwen in het filmpje kwam overeen met hoe goed de kijkers konden inschatten wat de emoties waren. Met andere woorden: hoe meer overeenkomsten de personen in het filmpje hadden met de kijkers, des te meer sympathie ze konden koesteren voor haar.

Eerder onderzoek bewees al eens dat we in het gezicht van onze partner graag wat van onszelf terug zien. En dat mannen vooral vallen voor een vrouw die trekken heeft van zijn moeder en een vrouw vice versa zich aangetrokken voelt tot mannen die op hun vader lijken.

Dit werd bewezen door een onderzoek van de University of ST Andrews.  Ze namen 2002 foto’s van vrouwengezichten en maakten van iedere foto verschillende versies. Door het aanbrengen of retoucheren van rimpeltjes kregen de vrouwen een wat andere leeftijd. Een groep mannen mocht de vrouwen op hun aantrekkelijkheid beoordelen.  Maakten ze een keuze voor hun favoriete vakantieliefde, dan viel de keuze op de jonger ogende gezichten. Maar voor een serieuze verbintenis vielen mannen die zelf een wat oudere moeder hadden, op vrouwen met wat meer rimpeltjes. Mannen met jonge moeders kozen ook voor een serieuze relatie voor vrouwen met een jonger gezicht.  Bij vrouwen in het onderzoek was het idem. Vrouwen met een relatief oude vader, vielen op relatief oudere mannen.   Het is niet vreemd dat we ons vertrouwd voelen bij de nestgeur en bij de gezichten uit onze jeugd.

Zo blijkt bijvoorbeeld ook dat de voorkeur van single vrouwen viel op mannen met hun eigen lichaamsgeur.

In tijden dat het goed gaat met de relatie, vullen man en vrouw elkaar in denken, voelen en doen prima aan. Als vanzelf geven en nemen beiden wat nodig is en wat goed voelt. Het maakt dan niet uit of de een wat meer zus doet en de ander wat meer zo. Integendeel zelfs, het geeft de relatie extra diepte en plezier.

Wanneer er echter tussen de partners narigheid is, wordt die juist door het anderszijn van man en vrouw eerder vergroot dan verkleind. Datgene wat eerder zijn charme had, bijvoorbeeld zijn zwijgzaamheid in combinatie met haar alles willen bepraten, geeft dan ergernis. Als bij toeval komen man en vrouw er juist dan achter dat ze zich storen aan dat de ander alleen maar praat of, omgekeerd, zwijgt en dat wanneer er problemen zijn dit gedrag wel twee maal zo sterk wordt.

En op seksueel vlak? Als je niet te veel op elkaar lijkt, kan dat je seksleven ten goede komen en heb je minder de behoefte om vreemd te gaan. Aan de andere kant geldt ook dat hoe meer je verschilt, hoe groter gemiddeld gesproken de kans is op een relatiecrisis. Maar als je relatie het redt, ben je met zo’n partner die van je verschilt weer beter af, aldus Art Aron van Stony Brook University in New York. Liefdesgeluk wordt verhoogd als je jezelf verrijkt met eigenschappen van je partner en dat gaat best als je  partner heel anders is. Eigenlijk bestaat er geen ideale partner.

Bronnen

http://www.zita.be/lifestyle/4046663_wat-zoeken-mensen-in-een-ideale-partner-.html

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2016/04/15/stiekem-willen-we-eigenlijk-allemaal-verkering-met-onszelf

http://www.idee-pmc.nl/relaties/relaties_vreemden.html

Liefde : wat hersenonderzoek onthult over de klik, de kus en al het andere. Mark Mieras 2010 Uitgeverij Nieuw Amsterdam

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge