Dating apps

Word jij een expert in likken dankzij de Lickster-app voor je smartphone?
Welke relationele persoonlijkheid heb je volgens je geboortemaand?

Online dating bevindt zich allang niet meer in de taboesfeer en talloze datingwebsites hebben het pad geëffend voor een relatief nieuw fenomeen: de dating-app.

Dit zijn programmaatjes die je op je smartphone kunt installeren en waarmee je in je omgeving naar potentiële dates kunt zoeken. Een pak sneller en directer dan conventionele datingplatformen, maar daardoor ook beduidend minder accuraat in het tot stand brengen van een serieuze match.

De afgelopen jaren heeft er een ware wildgroei plaatsgevonden onder dating-apps en je ziet door de bomen haast het bos niet meer. Hieronder vermelden we een aantal mogelijkheden.

Tinder

Tinder is hot, vooral onder jongeren. Sinds de dating-app in de VS werd gelanceerd, in 2013, is deze aan een flinke opmars bezig – intussen óók in België.

Daaraan liggen ongetwijfeld de eenvoud en laagdrempeligheid van de app ten grondslag. In feite is Tinder een moderne versie van het aloude hot or not, waarbij je iemand puur op basis van uiterlijk kunt goed- of afkeuren als potentiële date-kandidaat. Niet voor niets wordt Tinder vaak een digitale vleeskeuring genoemd.
Tinder werkt simpel.

Je kunt (sinds kort) inloggen met je telefoonnummer, maar je kunt je ook ‘gewoon’ aanmelden met je Facebook-account. Vervolgens geef je wat zoekvoorkeuren op, waarna de app op zoek gaat naar kandidaten bij jou in de buurt.

Veel informatie haalt Tinder trouwens al uit je Facebook-profiel, zoals je geslacht en leeftijd. Je kunt zelf opgeven in welke straal je wilt dat de dating-app op zoek gaat naar matches.

Je krijgt de profielfoto van je partnervoorstellen te zien, die je met een veeg over je beeldscherm kunt goed- of afkeuren. Keurt de ander jou ook goed? Dan is er sprake van een match en kun je gelijk een chatgesprek beginnen om elkaar beter kennen te leren en misschien eens in het echt af te spreken.

Overigens krijg je geen bericht van afkeuringen, dus je zelfvertrouwen loopt geen deuk op. Tinder stelt geen Facebook-vrienden aan je voor, dus je privacy is in zekere mate gewaarborgd. Al loop je natuurlijk altijd kans om (vage) bekenden tegen te komen. Klik hier

Happn

Je kent het misschien: je zag jouw droomvrouw of -vent op straat en in dezelfde tred liep hij of zij ook weer je leven uit. Maar nu is er Happn, de dating-app waarin je alleen matches te zien die in de nabijheid (maximaal 250 meter) waren van jouw locatie. Je krijgt te zien waar dit was, en vervolgens kan je de persoon liken of wegklikken. Bij een wederzijdse like kan je met elkaar chatten. Grotendeels gelijk Tinder dus, maar dan geënt op mensen wier wegen de jouwe letterlijk gekruist hebben. Bij Tinder kan je zoekcirkels instellen tot 160 kilometer van je eigen locatie.

Het in 2014 opgerichte Happn won het afgelopen jaar flink aan populariteit, logischerwijs vooral in grote steden. Het locatiegegeven voegt aan het matchen, dat we door Tinder intussen zo gewoon zijn, een spannende dimensie toe. Bedenk wel dat Happn je constant moet ‘volgen’ waardoor de app nogal wat batterij opslurpt. Net als bij Tinder kan je op Happn alleen een profiel aanmaken via je Facebook-account. Download Happn gratis voor iOS  of Android.

Parship

Leden van de datingsite Parship kunnen gebruikmaken van deze app om nieuwe contacten te leggen, maar ook om deze te onderhouden. Voordat je de app kunt gebruiken dien je echter wel een persoonlijk profiel aan te maken op de website van Parship. De app is niet er uitgebreid, maar biedt voldoende mogelijkheden om op een leuke manier online te daten. Je kunt bijvoorbeeld prima zoeken naar interessante kandidaten en met hen berichten uitwisselen. Wanneer je deze app gebruikt dan weet je dat je te maken hebt met een vrij betrouwbaar netwerk waardoor het online daten tamelijk veilig zal verlopen.

 

Badoo

Badoo is één van de oudste dating-apps en heeft de tand des tijds goed doorstaan. Wat heet, met wereldwijd 180 miljoen gebruikers is het de populairste dating-app, al wordt Tinder tegenwoordig vaker gedownload. Net als Tinder kun je op zoek gaan naar singles bij jou in de buurt. Je kunt ook gericht zoeken op interesses, waardoor deze dating-app wat minder op uiterlijk gefixeerd is dan zijn jongere evenknie op nummer 1. Een Badoo-afspraakje kan naast amoureus of seksueel dus zeker ook vriendschappelijk zijn.

Ook op Badoo kun je je aanmelden met je Facebook-account of zelf een Badoo-account aanmaken. Als je kiest voor dat eerste, vraagt Badoo om toegang tot je profielinformatie, vriendenlijst en foto’s van vrienden. Als je online bent, zien andere Badoo-gebruikers dat. Zij kunnen dan je profiel bekijken en met je chatten. Badoo is in beginsel gratis, maar er zijn ook betaalde services. Eén nadeel: doordat Badoo al een tijdje bestaat, zijn er ook veel nep-accounts.

Officieel mag de website Badoo niet worden gezien als een datingsite, maar als een plaats waar je nieuwe contacten kunt leggen. De meest belangrijke activiteiten op Badoo zijn echter toch gerelateerd aan liefde en seks. Via de app heb je toegang tot een heleboel profielen en kun je een prima selectie maken van mensen in je directe omgeving. Badoo biedt bovendien een aantal extra betaalde services om de kans op succes nog groter te maken.

Badoo kun je gratis downloaden voor Android en voor iOS.

eDarling

De app van eDarling heeft nog het meeste weg van een traditionele datingsite omdat je je eerst dient te registreren door middel van een flinke vragenlijst. Je kunt je dus via de app in schrijven en hoeft dus niet eerst de website van eDarling te bezoeken. Wanneer je echter de tijd hebt genomen om je bij eDarling in te schrijven dan zullen je gegeven antwoorden helpen bij het matchen. De app zelf is vrij eenvoudig in gebruik en zonder opsmuk. Je kunt er nieuwe contacten zoeken, maar ook met bestaande contacten converseren.

Pepper

Om gebruik te kunnen maken van deze app dien je betaald lid te zijn van datingsite Pepper. De app werkt goed en is eenvoudig qua opzet, maar kan niet worden gebruikt om je aan te melden bij Pepper. Voordat je de app kunt gebruiken dien je je dus eerst in te schrijven via de datingsite zelf. Een groot voordeel van het gebruik van deze app is dat je in je directe omgeving op zoek kunt gaan naar interessante singles. Verder kun je via de app, in vergelijking tot de website, eenvoudiger profielen van de andere leden bekijken en reacties plaatsen.

Bumble

Vooral vrouwen klagen dikwijls over de kwaliteit van datingapps. En dan met name over de oppervlakkigheid en respectloosheid die men daar vaak op aantreft. Maar op Bumble, een app uit de koker van drie oud-Tinder-medewerkers, is dat anders. Daar maken vrouwen de dienst uit!

De app lijkt weliswaar in veel opzichten op Tinder, maar op Bumble kunnen alleen vrouwen het gesprek starten, mits beide kampen naar rechts swipen. Gebeurt er de eerste 24 uur niets, dan verdwijnt de match weer. Mannen kunnen bij één match hun reactietijd eenmalig met 24 uur verlengen. Als de vrouw dan nog niet heeft gereageerd, is het Bumble-avontuur voorbij. Bij (vriendschaps)contacten tussen twee mensen van hetzelfde geslacht dient eender welke van de twee de eerste stap te zetten.

Een best wel gewaagde formule, die de vloer aanveegt met traditionele rollenpatronen bij het flirten en daten. Bumble krijgt echter lovende kritieken en groeit als kool. It’s a woman’s world?

Bumble kun je gratis downloaden voor Android en voor iOS.

MeetMe

MeetMe is een behoorlijke speler in de wereld van de datingapps. Evenals bij app zoals Tinder dien je ook op MeetMe ervoor te zorgen dat je wordt opgemerkt. De app zelf spreekt echter liever van ‘bewonderen’. Wanneer je elkaar bewondert dan kan er worden gesproken van een match en zal er automatisch een chat in gang worden gezet. MeetMe is tamelijk visueel ingesteld en rechtstreeks. Verder wordt er, net zoals bij Facebook, gebruik gemaakt van een tijdlijn, kun je je status updaten en op de status van een ander een reactie plaatsen.

MeetMe is met meer dan 90 miljoen gebruikers  geen kleintje in de wereld van de dating-apps. Net als op Tinder draait het om zien en gezien worden, of ‘bewonderen’ zoals het op MeetMe heet. En als je elkaar bewondert, is er sprake van een match en start er automatisch een chat. MeetMe is behoorlijk visueel ingesteld en direct. In mindere mate dan Tinder toch. Zo is er een tijdlijn, net als in Facebook, en kun je statusupdates plaatsen en op statussen van andere gebruikers reageren.

Download MeetMe gratis voor Android of voor iOS.

 

Blendr

Via Blendr kun je prima nieuwe mensen leren kennen omdat deze app op zoek gaat naar mensen in je eigen omgeving. Er zal een selectie plaatsvinden op basis van je interesses, je hobby’s en je achtergrond. Naast je locatie en je uiterlijk zullen dus ook je persoonlijke voorkeuren worden meegewogen. Wanneer je dus in een onbekende stad een avondje wilt gaan stappen dan kan Blendr vaak uitkomst bieden. Een groot voordeel van deze app is dat je zelf je privacyniveau in kunt stellen en op die manier aan kunt geven welke informatie je met andere personen wilt delen.

Skout

Skout onderscheidt zich door het feit dat je er niet alleen mensen die zich fysiek bij jou in de buurt vinden mee kunt opsnorren, maar ook personen die zich ver weg bevinden. Je reist dan virtueel naar die plek om met mensen ‘in de buurt’ in contact te komen. Klein nadeel: van die functie kun je alleen tegen betaling gebruikmaken. Ook kun je tegen betaling jezelf (tijdelijk) uitlichten bij andere gebruikers. Skout gebruikt de GPS-technologie op je smartphone om je locatie vast te stellen en mensen bij je in de buurt op te sporen maar vraagt je eerst toestemming daarvoor.  Bij Skout wordt je, net als bij het gros van de datingapps in staat gesteld om te chatten met andere leden. Kortom: de app is erg uitgebreid omdat je naast tekstberichten, ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten kunt verzenden. Verder kun je ook met anderen ‘flirten’ door een privébericht te sturen of een spelletje te spelen. Skout geeft je bovendien een berichtje als er een nieuwe gebruiker bij je in de buurt is en als een ander je profiel bekijkt. Net als de meeste dating-applicaties beschikt Skout over een chatfunctie. Een erg uitgebreide bovendien. Net als in bijvoorbeeld WhatsApp kun je niet alleen tekstberichten, maar ook foto’s, video’s en geluidsfragmenten versturen. Behalve via de chatfunctie kun je ook ‘flirten‘ via spelletjes en privéberichten versturen. Ook krijg je een notificatie als een nieuwe Skout-gebruiker bij jou in de buurt is en je krijgt ook bericht als iemand in de buurt jouw profiel checkt.

Download Skout gratis voor Android of iOS.

Down

Waar Tinder ervoor heeft gekozen géén Facebook-vrienden aan je voor te stellen, doet Down dat juist wél. Met Down kun je daten binnen je eigen sociale netwerk, maar wel lekker anoniem. Pas als twee Facebook-vrienden (of vrienden van vrienden) in elkaar zijn geïnteresseerd, wordt dat kenbaar gemaakt. Down is dus een ideale manier om onuitgesproken liefdes binnen je eigen vriendenkring aan het daglicht te brengen, zonder kans op gênante situaties. Down heette vroeger Bang with Friends, een seks-app. Met Down (with Friends) geven de makers een wat minder plat vervolg aan de ‘knal’-app, die overigens geen lang leven beschoren was. Wees niet bang, Down is niet zomaar een nettere naam voor dezelfde app, mocht je aan de intenties van de andere gebruikers twijfelen.

Down is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Zoosk

Zoosk is een app die veel lijkt op die van datingsites zoals Pepper. Het enige verschil, en daarmee tevens een groot voordeel, is de meer geavanceerdere- en uitgebreidere opzet. Je kunt je weliswaar aanmelden via de app, maar dient dan wel een lidmaatschap af te sluiten om ook daadwerkelijk gebruik te kunnen maken van de services. Doordat de app uitstekend in elkaar zit, heb je de website helemaal niet nodig.

Lexa

Net zoals Pepper en Zoosk moet je je ook bij Lexa eerst als (betaald) lid aanmelden voordat je met de app aan de slag kunt. Hoewel de geboden opties via de app wel wat beperkter zijn als op de website, kun je toch gemakkelijk zoeken naar persoonlijke profielen en reacties plaatsen. Het gebruik van de app is vrij eenvoudig en de opzet is duidelijk.

Stepout

Stepout, de app die beschikbaar is in 38 verschillende talen, kan worden gezien als een serieuze concurrent van Tinder. De app lijkt in een heleboel opzichten dan ook op Tinder, met echter ook enkele uitstekende onderscheidende aspecten. Het principe van daten bij Stepout gaat, net zoals bij Tinder, uit van ‘Hot or Not”. De ander zal echter niet te zien krijgen dat er een afwijzing heeft plaatsgevonden. Wanneer beide kandidaten voor ‘Hot’ hebben gekozen dan is er sprake van een match. Verder kun je ook bij Stepout met personen chatten als er een match is. In tegenstelling tot Tinder, die alleen werkt op basis van je Facebookaccount, biedt Stepout je de mogelijkheid om ook verbinding te maken met overige sociale netwerken. Verder werkt Stepout niet alleen op mobiele platformen, maar eveneens op je computer en tablet. Profielen bevatten daardoor vaak meer informatie waardoor deze app een minder vluchtige en flirterige uitstraling krijgt.

Hinge

Schoon genoeg van dat ultrasnelle, oppervlakkige matchen? Wil je wat meer dan naar links of naar rechts swipen? Sterker nog: wil je een serieuze relatie? Maar zijn serieuze datingsites als Parship en co weer net wat te ‘langzaam’ en/of te duur? Dan biedt Hinge wellicht de gulden middenweg. Helaas is de app vooralsnog alleen beschikbaar in enkele grote Amerikaanse steden en in Londen. Andere Europese steden volgen wellicht spoedig.

Zich presenterend als “The Relationship App” is Hinge duidelijk niet bestemd voor wie op zoek is naar ‘snelle’ ofwel ‘casual’ dates. Bij Hinge draait het om het vinden van de man of vrouw van je leven. “Inspired by love, and guided by authenticity, Hinge creates meaningful connections among those bold enough to seek real relationships,” klinkt de missie van de Hinge-makers.

Bij de start in 2011 was Hinge nochtans een vrij Tinder-achtige app, maar met het verschil dat je alleen personen kreeg voorgesteld die ‘vrienden van vrienden’ zijn op Facebook. Najaar 2016 werd het roer omgegooid en ging Hinge verder als een datingapp “more serious than Tinder — but not as ‘desperate’ as Match or eHarmony”. Het nieuwe concept wordt door de makers omschreven als een soort Instagram voor dating. Uitgebreide profielen met veel foto’s en informatie over interesses en dergelijke moeten een helder beeld scheppen van de relatiezoekende. De ander kan zijn of haar interesse duidelijk maken door te reageren op specifieke elementen in het profiel. De relaunch van Hinge betekende tevens dat je moet betalen om alle (essentiële) functies van de app te kunnen gebruiken.

Hater

Een app die jou en je geliefde samenbrengt op basis van de dingen die je haat. Dat is het concept van de nieuwe datingapp ‘Hater’. Gebruikers krijgen 3.000 onderwerpen en kunnen al swipend aangeven of ze het haten of niet.

De app koppelt mensen die dezelfde dingen haten aan elkaar zodat ze met elkaar kunnen chatten. Wie niet meteen een conversatie durft te voeren kan kiezen voor een ‘icebreaker’. Dan krijg je een vraag waar je beide op moet antwoorden. Zo krijg je dan meteen een onderwerp om over te converseren.

Amerikaanse verkiezingen
De app werd sinds december getest in New York en de makers kregen positieve respons. De top drie van meest gehate dingen waren de Amerikaanse presidentverkiezingen, het gedrag van voetgangers en haar dat in de afvoer van de douche achterblijft. De meest geliefde onderwerpen waren mama’s, de oceaan en guacamole.

De meeste datingapps en -sites vragen vooral naar wat je leuk vindt. Maar een gemeenschappelijke ergernis kan net zo goed verenigen. Zo redeneert ‘Hater’ toch. Het concept van Hater is eenvoudig. In plaats van te swipen over mensen, moet je je mening geven over een aantal onderwerpen. Zo kan je aangeven dat je geen fan bent van Trump of mensen die traag wandelen, maar absoluut verlekkerd bent op guacamole. In het totaal beschikt de app over zo’n 3.000 thema’s die je kan vervloeken.

Op basis van voorkeuren en kleine kantjes, brengt Hater mensen met elkaar in contact. De app voorziet zelfs een open meerkeuzevraag om het gesprek mee aan te vatten, zodat het ijs meteen gebroken is.

De app wordt sinds december getest in New York. Volgens Mashable zijn de meest voorkomende ergernissen de presidentsverkiezingen van 2016, onbeleefde mensen op het voetpad en haar in de afvoer. Moeders, de oceaan en guacamole kregen doorgaans veel affectie.

Once

Een gloednieuwe Belgische app die allesbehalve vluchtig is. Elke dag krijg je een match die er voor jou met de hand is uitgepikt. Slow daten voor een lange, gelukkige relatie? Het valt te proberen. Je kan het hier downloaden.

Bristir

Moet je date een man met baard zijn? Deze app toont je een selectie van, jawel, alleen mannen met baarden. Hier downloaden.

FarmersMatch

Zeg gerust boer zoekt vrouw en omgekeerd tegen deze app. De toepassing wordt omschreven als hét hulpmiddel om mensen op het platteland aan een lief te helpen. Hier downloaden.

Feeld

Van een trio tot partnerruil: liefhebbers van kinky dates zijn geholpen met deze app die als ideaal wordt omschreven voor dames en heren met een open (dirty) mind. Hier downloaden.

Sizzl

Hoe leuk is het als je vlam net dezelfde passies heeft als jij? Als die passie toevallig spek is, dan vind je via deze uitvinding van de Amerikaanse bacongigant Oscar Mayer misschien de man of vrouw van je leven met wie je voortaan samen restaurants kunt afschuimen. SaladMatch zoekt dat weer je gedroomde slapartner. Hier Sizzl downloaden.

Wingman

Al even interesse om lid te worden van de mile high club: Wingman vindt de gelijkgestemde zielen die je zoekt.  Je kunt ook gewoon een partner zoeken om samen te vliegen. Volgt er meer, dan is dat leuk meegenomen. Hier downloaden.

Raya

Wie via deze tool zoekt, slaat misschien wel een beroemde, rijke vrijgezel aan de haak. Onder meer Cara Delevingne, Sharon Stone, Joe jonas en Elijah Wood hebben een profiel. Klein detail: als je minder dan vijfduizend volgers hebt op Instagram, raak je niet in het selecte clubje.

Datingapp ‘Raya’ matcht naar analogie van Tinder singles. Eén verschil: die vrijgezellen zijn een beroemdheid of superrijk. Interesse om eens met een rasechte bekendheid of rijke stinkerd een afspraakje te maken? Wel, dan is er voor u de datingapp ‘Raya’, dat zichzelf omschrijft als “een privaat netwerk voor mensen in de creatieve sector”. Eén probleem: wil je een account aanmaken, dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Vooraleer je de app kan gebruiken worden de gebruikers verzocht een hele rits van vragen in te vullen. Ook je Instagramaccount moet opgegeven worden. Wanneer de vragenlijst is ingevuld, krijg je de melding dat je verzoek is ingediend.

De interne selectieprocedure bepaalt dan of je verzoek al dan niet gegrond is – lees: of je bekend of rijk genoeg bent. Een maatstaf van minimum 5.000 volgers op sociaalnetwerksite Instagram wordt onder andere gehanteerd. Ook de looks van de toekomstige gebruiker worden ook in acht genomen.

Sterren als DJ Avicii, actrice Sharon Stone, muzikant Moby en acteur Elijah Wood kan je al swipend tegenkomen.

Hier downloaden.

Mix’d

Mix’d is voor feestbeesten. Mix’d is een nieuwe app  gelanceerd in de New Yorkse club Verboten, een briljant idee. Zo eentje waarvan je je afvraagt: waarom bestond dit nog niet eerder?

Het idee achter Mix’d is simpel: je maakt een account aan en selecteert je favoriete dj’s en muzikanten. De app heeft een enorme database met de meest obscure artiesten. Hiervoor gebruiken ze de API (Application Programming Interface) van Echo Nest, een bedrijf met een databank vol muziek, dat vorig jaar gekocht werd door Spotify. Ik testte de app uit door volslagen onbekende acts op te zoeken, en die werden bijna allemaal gevonden. Mix’d hanteert ook een handig algoritme dat suggesties doet voor gelijksoortige artiesten. Kortom: een profiel opbouwen gaat snel en is net als bij Tinder geen hersenkraker.

Omdat je account is gelinkt met Facebook, importeert Mix’d ook events waar je op attending staat. Daarna word je gematcht met mensen die dezelfde muzieksmaak als jij hebben.

Bronnen

http://www.surfplaza.be/magazine/de-7-beste-dating-apps/

http://www.nieuwsblad.be/

http://www.datingsites.vlaanderen/de-leukste-dating-apps-voor-op-je-smartphone/

https://thump.vice.com/nl/article/de-nieuwe-datingapp-mixd-is-eigenlijk-gewoon-technotinder

http://nl.metrotime.be/2016/12/08/must-read/datingapp-raya-enkel-beroemheden/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge