Getrouwde koppels doen minder aan sport

Verstandiger door seks?
Singles die in Vlaanderen wonen hebben het hoogste libido
Geschatte tijd om tekst te lezen: 3 minu(u)t(en)

TaniaVdB / Pixabay

Echtparen doen minder lichaamsbeweging dan alleenstaanden, blijkt uit een onderzoek dat suggereert dat het huwelijk meer betekent in ziekte dan in gezondheid.

Uit de peiling, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, bleek dat getrouwde mensn minder vaak de aanbevolen 150 minuten lichamelijke activiteit per week deden dan alleenstaande of gescheiden personen.

In totaal voldeed slechts 27 procent van de ondervraagde volwassenen aan de richtlijnen voor oefeningen, waarbij vrouwen 10% meer kans hadden dan mannen om fit te blijven.

Van degenen die minder deden dan de aanbevolen hoeveelheid hardlopen, fietsen, zwemmen of sporten, was 76 procent van de mannen en 63 procent van de vrouwen getrouwd.

Meer dan de helft van de Belgen beoefent zelden of nooit een sport schrijft Elitedating

Uit een  onderzoek van de Eurobarometer naar de gewoonten van de inwoners van de Europese Unie wat betreft sportbeoefening, komt naar voren welke Europeanen het sportiefst zijn.

– Voor 53% van de Belgen geldt dat ze zelden of nooit een sport beoefenen

– 37% van de bevolking sport met regelmaat

– Slechts 10% doet meer dan vier dagen per week aan sport.

Het Europese gemiddelde ligt respectievelijk op 59%, 33% en 8%. De resultaten laten zien dat de Belgen over het algemeen iets actiever zijn dan de gemiddelde Europeaan maar er is veel ruimte voor verbetering.

Mensen die sporten voelen zich fit en gezond. Men voelt zich goed, het lichaam is in vorm en de endorfine die vrijkomt tijdens het sporten kan zorgen voor gevoelens van geluk. Dit heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen en de uitstraling.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat zowel alleenstaande mannen als vrouwen meer tijd aan sport besteden dan mensen in een gehuwde status. Het Department of Health in Engeland kwam tot de conclusie dat de 150 minuten beweging per week vaak niet wordt gehaald door getrouwde stellen in tegenstelling tot alleenstaanden of gescheiden mensen. Getrouwde stellen zouden zichzelf ‘laten gaan’ omdat ze een meer comfortabele levensstijl genieten, meer tijd voor de televisie doorbrengen en minder seksueel actief zijn dan singles.

Daarentegen was slechts 24 procent van de mannen die niet aan de richtlijnen voldeden en 33 procent van de vrouwen alleenstaand of gescheiden.

Dr. Len Almond, gasthoogleraar aan het St. Mary’s University College, die heeft geholpen bij het ontwikkelen van de richtlijnen voor volwassen activiteiten, zei: “Omdat gehuwde mensen vaak ouder zijn en meer verantwoordelijkheid dragen voor kinderen en andere factoren, kunnen deze verantwoordelijkheden hun activiteitspatronen beperken.”

In de enquête, uitgevoerd door Loughborough University, kregen 100 volwassenen in het hele land stappentellers om gedurende twee weken te dragen, om hun tempo bij te houden, en werd gevraagd om een ​​vragenlijst in te vullen over hun activiteitenniveaus.

Academisch onderzoek toonde aan dat getrouwde stellen twee keer zoveel kans hadden zwaarlijvig te zijn dan hun enige tegenhangers.

Er werd gesuggereerd dat echtgenoten zich “los lieten gaan” terwijl ze meer comfortabel leefden, meer tijd voor de televisie doorbrachten en minder vaak seks hadden dan singles.

Uit het onderzoek van Elitedating bleek verder dat  8% van de deelnemers vond dat mensen die een sport beoefenen aantrekkelijker dan mensen die niet sporten. Maar welke sport precies het (on)aantrekkelijkst is, daar zijn de meningen over verdeeld tussen het Noorden en het Zuiden van België. Het Vlaamse deel vindt (strand)volleybal de meest aantrekkelijke sport (89%), terwijl de Franstalige Belgen toch liever naar dansen kijken (86%).

Op de vraag ‘ Wat is de beste sport om met een partner te beoefenen?’ antwoorden de Vlaamse deelnemers bijna allemaal fietsen (97%), terwijl de voorkeur bij de Walen uitgaat naar hardlopen met je partner (92%). Een ding waar Vlaanderen en Wallonië allebei niet van houden is vechten. Bij beiden eindigde de vechtsporten op de eerste plek van meest onaantrekkelijke sporten.

Bronnen

https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/8781716/Married-couples-exercise-less-than-single-people.html

https://www.elitedating.be/nl/raadgever/singleleven/singles-sport

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_412_en.pdf

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!