Liefde op het eerste zicht, kan dat ?

PXL ontwikkelt nieuwe aanpak van conflictueuze echtscheidingen
Tinder en overspel?

Image by Gerard Gielen

Veel mensen beweren ervaringen te hebben gehad met het fenomeen ‘liefde op het eerste gezicht’. Maar is het echt mogelijk om onmiddellijk verliefd op iemand te worden? Niet zoveel sociale wetenschappers hebben  de moeite genomen om dit idee tot nu toe te testen.

Een nieuwe reeks onderzoeken gepubliceerd in het tijdschrift Personal Relationships suggereert dat mensen die melden dat ze op het eerste gezicht verliefd waren geworden, waarschijnlijk niet echt verliefd waren. De waarheid is dat ze in plaats daarvan waarschijnlijk gewoon ‘in the mood for love or sex’ waren.

Justin Lehmiller haalt drie onderzoeken aan, waarvan er twee online plaatsvonden en een die plaatsvond tijdens een speeddating-evenement. In het online gedeelte kregen deelnemers foto’s van vreemden en beoordeelden ze hoeveel liefde ze voelden voor elke persoon en hoe aangetrokken ze waren. In het speeddating-gedeelte beoordeelden de deelnemers hun liefde en aantrekkingskracht voor elke “date” waarmee ze in aanraking kwamen.

In de online enquête werden 282 volwassenen (waarvan de meesten Nederlandse of Duitse universiteitsstudenten waren) vragen gesteld over hun huidige relatie, als ze er een hadden. Ze kregen ook foto’s van zes onbekenden te zien en men vroeg zich in te beelden om ze allemaal persoonlijk te ontmoeten. Ze meldden vervolgens de mate van liefde en aantrekkingskracht die ze voelden voor elk individu. In de labstudie ondernamen 50 Nederlandse studenten een procedure die vrijwel identiek was aan de online enquête, hoewel ze een grotere reeks foto’s te zien kregen. Ten slotte waren onderzoekers aanwezig bij drie speeddating-evenementen in Duitsland en Nederland, waar 65 mensen werden ondervraagd over hun gevoelens van liefde en aantrekkingskracht na elke date.

Van de deelnemers aan de online- en laboratoriumstudies die op dit moment relaties hebben, zei 33 procent dat ze op het eerste gezicht verliefd werden op hun partner. Veel minder voelden op het eerste gezicht liefde voor een van de vreemdelingen die ze op een foto zagen of ontmoetten elkaar op een speed date.  In feite had slechts 8 procent van alle deelnemers een of meer van deze ‘liefde op het eerste gezicht’-ervaringen tijdens de duur van het onderzoek. Een kanttekening, geen enkele persoon die op het eerste gezicht liefde voelde op een speeddate had het gevoel dat ze beantwoord was. Met andere woorden, het was niet wederzijds toen het gebeurde; het was eenrichtingsverkeer.

Wat de onderzoekers vonden, was dat relatief weinig mensen – minder dan 1 op de 10 – een ervaring met liefde bij het eerste gezicht meldden tijdens het onderzoek. En onder degenen die dat wel deden, waren de beoordelingen van fysieke aantrekkingskracht erg hoog, maar waarderingen van liefde zelf waren dat niet. Het is belangrijk op te merken dat de onderzoekers liefde ook op verschillende manieren maten.

 

Kortom, het lijkt erop dat ‘liefde op het eerste gezicht’ een term is die mensen vaak gebruiken om sterke gevoelens van aanvankelijke aantrekkingskracht te beschrijven – maar wat ze ervaren lijkt niet hetzelfde te zijn als ware liefde.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2018/1/17/can-you-really-fall-in-love-at-first-sight

https://tonic.vice.com/en_us/article/ev5pnz/theres-no-such-thing-as-love-at-first-sight

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge