Mannen die chemsex practiseren gebruiken minder condooms

Familiemannen vallen in de smaak bij jonge vrouwen
Seksistische mannen onderschatten hun macht in romantische relaties

Mannen die aan chemsex doen, hebben veel meer kans om geen condoom te gebruiken. Chemsex wil zeggen dat men

stevepb / Pixabay

seks heeft terwijl men chemische drugs gebruikt bijvoorbeeld om HIV tegen te gaan. Chemsex verwijst ook naar het gebruik van recreatieve drugs, zoals crystal meth, tijdens seksuele ontmoetingen tussen individuen of in groepsbijeenkomsten.

Niemand is helemaal zeker van de oorsprong van syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum.

De eerste geregistreerde uitbraak in Europa verscheen tijdens de inval in Napels in 1495, waar het leidde tot wijdverspreide ziekte en dood, vooral onder troepen aan Franse zijde. Later hielpen de ontbonden legers om syfilis, de ‘grote pokken’, in heel Europa te verspreiden, waar de ziekte snel pandemisch werd.

Overgebracht van persoon tot persoon, voornamelijk door seksueel contact, is het eerste symptoom van te verschijnen syfilis gewoonlijk een kleine, ronde en pijnloze huidzweer, als een gezwel op de plaats van infectie. Dit gezwel zal uiteindelijk genezen en verdwijnen, maar de bacteriën blijven, circuleren in het bloed en kunnen mogelijk leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid, waaronder hartaandoeningen, dementie en blindheid.

Door de eeuwen heen zijn er vele pogingen ondernomen om de ziekte te behandelen, variërend van bijgelovige maar over het algemeen onschadelijke volksgeneeskunde tot het potentieel effectievere maar gevaarlijkere gebruik van kwik en arseenverbindingen.

De ontdekking van penicilline in 1928 door Alexander Fleming veranderde echter alles. Voor de eerste keer werd de ziekte niet alleen behandelbaar, maar ook geneesbaar. Als reactie op dit medicijn, en een toenemend gebruik van condooms als onderdeel van de strijd tegen de opkomende dreiging van HIV, daalden de gevallen van syfilis dramatisch. Tegen de jaren 1980 was de ziekte vrijwel uitgeroeid uit het VK.

Helaas was deze situatie van korte duur en syfilis is terug en verspreidt zich snel. Het VK ziet nu elk jaar duizenden nieuwe gevallen van de ziekte, die sinds 2008 alleen al in Engeland met 148% stijgen. Wat de heropleving van syfilis echter enigszins anders maakt, is dat de overgrote meerderheid van deze nieuwe gevallen wordt gevonden bij mannen die seks hebben met mannen (MSM).

De snelle comeback van Syphilis luidt alarmbellen in de medische gemeenschap.
Er zijn een aantal factoren die kunnen helpen verklaren waarom de huidige syfilisepidemie MSM onevenredig hard raakt. Het toenemend gebruik van Pre-exposure profylaxe (PrEP) -medicijnen gebruikt om de overdracht van HIV te voorkomen, is een zeer effectief instrument gebleken in de strijd tegen HIV / AIDS bij homoseksuele en biseksuele mannen.

In plaats van condooms te gebruiken als tweede verdedigingslinie, worden deze medicijnen echter steeds vaker alleen als condoomsubstituut gebruikt. Hoewel dit voldoende kan zijn om de overdracht van HIV te voorkomen, betekent het verwijderen van de fysieke barrière die door condooms wordt geboden, dat andere SOA’s, waaronder syfilis, nog steeds gemakkelijk van persoon op persoon kunnen worden overgedragen.
Een tweede factor – door de Europese Commissie toegeschreven aan de stijgende trend – is het groeiende fenomeen van chemsex.

Chemsex verwijst naar het gebruik van recreatieve drugs, zoals crystal meth, tijdens seksuele ontmoetingen tussen individuen of in groepsbijeenkomsten. Bedoeld om de seksuele ervaring te verbeteren, suggereert bewijs dat dergelijk drugsgebruik remmingen verlaagt en de waarschijnlijkheid van condoomgebruik vermindert.

Het schijnbare risico van dit gedrag wordt nog verergerd door hoe vaak het lijkt te zijn. Uit de Positive Voices-enquête van 2014 bleek dat ongeveer 30% van de homoseksuele mannen met hiv in Engeland en Wales zei dat ze in het voorgaande jaar aan chemsex hadden deelgenomen.

En dat mannen die chemsex beoefenden, veel vaker anale seks zouden hebben zonder condoom te gebruiken. Vier jaar later bestaat er weinig twijfel over dat dergelijke praktijken een groot deel van de overdracht van syfilis voeden die we momenteel bij MSMs zien.

Hoewel de syfilispercentages momenteel nog steeds laag zijn in vergelijking met andere soa’s – zoals chlamydia, die momenteel verantwoordelijk is voor ongeveer 48% van alle nieuwe soa-diagnoses – is de snelle heropleving van de ziekte overal in de medische gemeenschap alarmbellen begonnen te veroorzaken.

Hoewel niet langer de terreur van de seksueel actieve – een rol die nu door HIV wordt bezet – wordt syfilis helaas te vaak beschouwd als van minder belang, omdat het zo gemakkelijk te genezen is.

Maar toch, terwijl de ziekte nog steeds goed reageert op penicilline, blijft het zeer reële risico bestaan ​​dat het uiteindelijk resistent wordt tegen dat antibioticum.

Bronnen

Simon Bishop  http://theconversation.com/chemsex-and-prep-reliance-are-fuelling-a-rise-in-syphilis-among-men-who-have-sex-with-men-106883

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge