Online daters hebben vaak te hoge eisen

Hoe een extravert daten als je zelf introvert bent.
Vrouwen zijn online het populairst als ze 18 zijn, mannen op hun vijftigste

Liefde vinden bij een partner is iets bijzonder. We zijn op zoek naar de ideale ander.

Foto Gerard Gielen

Vooral online daters blijken moeilijk te bevredigen. Uit onderzoek in Science Advances, blijkt dat het merendeel van de gebruikers van datingsites, op zoek gaat naar partners die knapper zijn dan zichzelf.

Het is een algemene observatie dat huwelijks- of datingpartners sterk op elkaar elkaar lijken qua leeftijd, opleiding, fysieke aantrekkelijkheid, attitudes en tal van andere kenmerken.

Een mogelijke verklaring suggereert dat mannen en vrouwen streven naar partners die op zichzelf lijken. Dit impliceert op zijn beurt dat mensen verschillen in hun mening over wat wenselijk is bij hun partner of op zijn minst over wie het nastreven waard is. Aan het andere uiterste, en meer in lijn met biologische studies van partnerkeuze, ligt de
concurrentiehypothese, die veronderstelt dat er consensus over is wat een gewenste partner is, ongeacht van hun eigen kwalificaties.

Romantische verkering wordt vaak beschreven als plaatsvinden in een datingsmarkt waar mannen en vrouwen strijden om partners, maar de gedetailleerde structuur en dynamiek van datingsmarkten zijn historisch moeilijk te kwantificeren vanwege het ontbreken van geschikte gegevens.

Mensen zoeken meestal een partner die ongeveer even aantrekkelijk is als ze zelf zijn. Althans dat geldt voor wie in de kroeg of sportschool zijn geliefde ontmoet. Bij online dating gaan mensen vreemd genoeg voor een partner die veel knapper is.

Onderzoekers concluderen dat de meerderheid van de mensen die op online datingsites naar een relatie zoekt potentiële partners een bericht stuurt die gemiddeld 25 procent mooier zijn dan zijzelf. Het kan een verklaring zijn waarom zoveel online dates op niets uitlopen. Mensen die reageren op iemand die ‘out of their league’ is, krijgen vaak nul op het rekest, omdat de ander meestal niet iemand wil die lager in de hiërarchie staat.

Maar doorzetten loont. Uiteindelijk krijgt 21 procent van de daters die een mooier persoon een bericht sturen, toch een reactie.

In de afgelopen jaren heeft de komst en krachtige groei van de online datingsindustrie echter een rijke nieuwe bron van informatie opgeleverd inzake hoe mensen daten en wie ze verkiezen.

In een empirische studie van heteroseksuele datingmarkten in vier grote Amerikaanse steden werd partnerkeuze onderzocht met behulp van gegevens van een populaire, gratis online datingservice.

De onderzoekers koppelden schoonheid van de gebruikers van de datingwebsites aan het aantal berichten die zij ontvingen en de populariteit. Uit de analyse blijkt dat singles die de eerste stap zetten om contact te nemen, minstens kiezen voor iemand die even aantrekkelijk is. Maar het merendeel wil liefst iemand die aantrekkelijker is. Verrassend is ook dat vooral vrouwen een antwoord terugkrijgen (50%). Slechts 17% van de mannen krijgt reactie. Vrouwen mogen dus makkelijker de  eisen hoger stellen.

Lees hier het originele rapport

Bronnen

https://edition.cnn.com/2018/08/08/health/online-dating-out-of-league-desirability-study/index.html

https://nl.metrotime.be/2018/08/11/must-read/online-daters-kiezen-vaker-voor-mensen-die-buiten-hun-bereik-liggen/

https://www.zita.be/nieuws/lifestyle/online-daters-kiezen-vaker-voor-mensen-die-te-hoog-gegrepen-zijn

http://advances.sciencemag.org/content/4/8/eaap9815/tab-pdf

http://www.welingelichtekringen.nl/liefde-2/832333/online-daters-zoeken-partner-die-veel-mooier-is-dan-ze-zelf-zijn.html

https://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/online-dating-partners-more-desirable-out-of-league-study-a8484476.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge