Tindstagramming

In welke stad het duurst om te daten
Succes lange afstandsrelatie?

Online daten is al ingewikkeld genoeg zonder dat mensen Tinder gebruiken om je te stalken op Instagram. Helaas is het een trend aan het worden, ook wel ‘Tindstagramming’ genoemd.
Het was ‘New York Magazine’ die de term ‘Tindstagramming’ bedacht, oftewel: iemand een privébericht versturen via Instagram nadat je werd afgewezen op Tinder of nooit een antwoord ontving.

Sinds Tinder het in april 2015 mogelijk maakte om je Instagramprofiel aan je Tinderaccount te linken, is Tindstagramming makkelijker dan ooit.

Voor veel Tindergebruikers was de datingapp net zo aantrekkelijk omdat hij redelijk anoniem is. Zo hoef je op Tinder je achternaam niet kenbaar te maken en kies je helemaal zelf hoeveel persoonlijke informatie je deelt.

Je favoriete Instagramfoto’s delen, kan je echter je privacy kosten. Verschillende vrouwen werden al het slachtoffer van Tindstagramming en deelden hun nare (en ronduit creepy) ervaringen op Twitter.

In de wereld van het online daten duiken dus af en toe trends op. De nieuwste in de categorie ‘vervelend’: Tindstagramming. Een man of vrouw die je naar links hebt geswipet op Tinder, zoekt je op via Instagram om daar een kans te wagen.

Voor wie niet vertrouwd is met datingapp Tinder: je krijgt een foto van een persoon te zien en een bijhorend profiel. Als de info je kan bekoren, swipe je rechts. Swipet de ander ook naar rechts, dan hebben jullie een match en kunnen jullie met elkaar chatten. Als jullie niet beiden naar rechts swipen, maar een van beiden het profiel naar links wegsleept, is er geen ruimte om te chatten. Een Tindstagrammer neemt geen genoegen met de online afwijzing en wil je toch contacteren om een gesprek aan te knopen. Dat doet hij of zij door je op te zoeken op Instagram en daar een privébericht te sturen.

Alleen je voornaam wordt in de Tinder app getoond wat het voordeel heeft dat je niet snel gevonden wordt mocht iemand je op het internet opzoeken. Zo kun je relatief “anoniem” gebruik maken van Tinder zonder dat iemand direct al je persoonlijke gegevens heeft. Door de koppeling met Instagram ben je echter makkelijker dan ooit te vinden. Tinder gebruikers die je zonder nadenken naar links veegt kunnen je toch benaderen, ook al wil je dit niet. Een match is niet meer nodig om je aan te spreken doordat je je Insta gekoppeld hebt aan je Tinder profiel.

Hoe je ’t ook draait of keert: Tindstagramming is een vorm van cyberbullying oftewel cyberpesten of online pesten. Zowel mannen als vrouwen moeten begrijpen dat nee ook écht nee betekent, óók online.

Op Twitter zijn tientallen meldingen te vinden waarin vrouwen ongewenst benaderd worden door Instagram gebruikers die het Tinder profiel tegengekomen zijn. Voor mannen lijkt het een eenvoudige manier om snel te laten weten dat je bovengemiddelde interesse hebt maar in werkelijkheid wordt het niet gewaardeerd. Het werkt niet. Het kan de vrouw zelfs onveilig laten voelen. Een typisch Tindstagram bericht ziet er uit zoals dit: “Hey, hoe is het? Ik kwam je tegen op Tinder en dacht laat ik je Insta even checken. Zin om eens een kopje koffie te doen? ;)”

De Amerikaanse datingcoach Samantha Burns, schrijfster van ‘Breaking Up & Bouncing Back’ , vindt het gedrag verontrustend. “Je hebt een dating-app geïnstalleerd zodat je in contact kunt komen met wie je wil. Maar je hebt je waarschijnlijk niet aangemeld bij Instagram om gebombardeerd te worden door berichten van mensen die je niet in je leven wil.”

“Een Tindstagrammer handelt vanuit een gekrenkt ego. Hij of zij hoopt dat ze via Instagram de kansen om je te leren kennen alsnog vergroten. Soms is het volledig onschuldig en is de persoon echt weggeblazen door je profiel, maar vaak is het een griezelige poging om seksuele boodschappen te sturen.”

Als je te maken krijgt met een Tindstagrammer kun je volgens de experte twee dingen doen. Of je geeft de persoon in kwestie de kans om met je te praten. Want wie weet is het net die ene die je per ongeluk naar links sleepte. Als het contact ongewenst is en te veel overkomt als stalking, beschikt Instagram gelukkig over een blokkeerknop om je standpunt (opnieuw) duidelijk te maken.

Bronnen

https://www.womenshealthmag.com/relationships/a27556327/tindstagramming-dating-trend/

https://www.flair.be/nl/lifestyle/relatie/tindstagramming-datingtrend-tinder-en-instagram/

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20190529_04436647/geen-succes-op-tinder-dan-maar-proberen-via-instagram-maak-kennis-met-de-tindstagrammer-of-toch-liever-niet?

https://www.gratisdatingtips.nl/tindstagramming/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge