UK jongeren zijn niet tevreden met eerste seks leeftijd

Meer seks, sneller genezen van verkoudheid of griep?
#Khebzin
Geschatte tijd om tekst te lezen: 8 minu(u)t(en)

Takmeomeo / Pixabay

Het te vroeg seks hebben is de grootste spijt van jonge mensen die hun maagdelijkheid verliezen, suggereert een studie van Brits seksueel gedrag.

Meer dan een derde van de vrouwen en een kwart van de mannen in hun tienerjaren en vroege 20-jarigen gaf toe dat het niet “het juiste moment” was toen ze voor het eerst seks hadden. In Groot-Britannië moeten jongeren 16 jaar of ouder zijn om legaal toestemming te geven voor seks.

Volgens een enquête van National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles waren veel mensen  nog niet klaar op die leeftijd om dan de eerste keer seks te hebben.  De Natsal-enquête, die om de tien jaar werd gehouden, geeft een gedetailleerd beeld van seksueel gedrag in de UK.  Voor dit laatste werk, gepubliceerd in BMJ Sexual & Reproductive Health, keken onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine naar de antwoorden van bijna 3000 jonge mensen die de enquête tussen 2010 en 2012 hadden voltooid.

De bevindingen

Uit de antwoorden bleek dat bijna 40% van de jonge vrouwen en 26% van de jonge mannen niet het gevoel hadden dat hun eerste seksuele ervaring “op het juiste moment” was gebeurd. Desgevraagd zeiden de meesten dat ze wensten dat ze langer hadden gewacht om hun maagdelijkheid te verliezen. Weinigen zeiden dat ze het eerder hadden moeten doen.

De meesten hadden seks gehad tegen de tijd dat ze 18 waren – de helft had het gedaan tegen de tijd dat ze 17 werden. Bijna een derde had seks voordat hij 16 werd.

De enquête keek ook naar seksuele competentie of gereedheid – of iemand redelijkerwijs een geïnformeerde beslissing kon nemen over het al dan niet hebben van seks voor het eerst. Ze moesten bijvoorbeeld nuchter genoeg zijn om toestemming te hebben gegeven en hadden niet onder groepsdruk mogen handelen.

Ongeveer de helft van de jonge vrouwen en vier op de tien jonge mannen die reageerden hadden geen rekening gehouden met deze maatregel. Bijna een op de vijf vrouwen en een op de tien mannen zei dat zij en hun partner niet op dat moment evenzeer bereid waren om seks te hebben, wat suggereert dat sommigen onder druk gezet werden om seks te hebben.

Oprichter van de Natsal-enquête, Prof Kaye Wellings, zei dat de leeftijd van instemming geen indicator is dat iemand klaar zou zijn om seksueel actief te worden. “Elke jongere is anders – sommige 15-jarigen zijn mogelijk klaar, terwijl sommige 18-jarigen dat niet zijn.”

Mede-onderzoeker dr. Melissa Palmer zei: “Onze bevindingen lijken het idee te ondersteunen dat jonge vrouwen vaker dan jonge mannen onder druk van hun partners staan ​​om seks te hebben.

“Hoewel de resultaten van de enquête een aantal positieve resultaten opleverden, zoals bijna negen op de tien jongeren die betrouwbare anticonceptiemethode gebruikten bij de eerste seks, zijn verdere inspanningen vereist om te zorgen dat het ruimere welzijn van jongeren wordt beschermd als ze seksueel actief worden.” Ze vertelde verder dat seksuele voorlichting op scholen jonge mensen moet voorzien van de juiste onderhandelingsvaardigheden om hen in staat te stellen veilige en positieve eerste seksuele ervaringen te hebben.

Wanneer is het juiste moment?

Als je denkt dat je misschien seks zal gaan hebben, stel jezelf dan de volgende vragen:
◾Voelt het goed?
◾Ik hou van mijn partner?
◾ Houdt hij / zij net zo veel van mij?
◾ Hebben we het gehad over het gebruik van condooms om soa’s en hiv te voorkomen, en was het gesprek goed?
◾ Hebben we anticonceptie georganiseerd om ons te beschermen tegen zwangerschap?
◾ Kan ik op elk moment “nee” zeggen als ik van gedachten verander, en zullen we daar allebei goed in zijn?

Als je ja antwoordt op al deze vragen, is de tijd misschien goed. Maar als je ja antwoordt op een van de volgende vragen, is dit misschien niet:
◾Ik voel me onder druk van iemand, zoals mijn partner of vrienden?
◾Zal ik daarna spijt hebben?
◾Ik denk erover om seks te hebben alleen om indruk te maken op mijn vrienden of om ze bij te houden?
◾Ik denk erover om seks te hebben alleen maar om mijn partner te houden?

Eerste seksuele ervaring

Bij seks voor de eerste keer komt er veel bij kijken – zoals waar het gebeurde, wanneer het gebeurde en met wie het gebeurde. Voor de meesten van ons is het de “wanneer” die een hoop gewicht vasthoudt. Als samenleving hebben we de neiging zoveel belang te hechten aan hoe oud we waren toen we dat intieme moment voor het eerst met iemand anders deelden. We overwegen zelden of we mentaal, emotioneel en fysiek klaar zijn om het te doen. Nu blijkt uit onderzoek dat je leeftijd niet echt het enige is dat van belang is als het gaat om seksuele paraatheid; er zijn veel meer diepgaande criteria die fysiek, emotioneel en psychosociaal welzijn omvatten.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Sexual and Reproductive Health ondervroeg 2.825 mensen tussen 17 en 24 jaar oud over hun eerste seksuele ervaring, inclusief de aard van hun relatie met de persoon met wie zij hun eerste seks hadden, zowel van hun leeftijd als van hoeveel seksueel ervaring die hun partner had. De onderzoekers vroegen ook naar hun sociaaleconomische status, hun opleidingsniveau, gezinsstructuur, etniciteit, en hoe en wanneer ze over seks werden onderwezen.

Wat betekent het om “klaar” te zijn voor seks?

In plaats van te focussen op leeftijd als een sleutelfactor, gebruikten de onderzoekers vier verschillende punten om te peilen hoe klaar iedereen was op basis van de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie voor seksuele gezondheid. WHO definieert seksuele gezondheid als ‘een staat van fysiek, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn met betrekking tot seksualiteit’, waaronder een ‘positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties, evenals de mogelijkheid plezierig en veilig seksueel contact te hebben’,vrij van dwang, discriminatie en geweld. ”

Alleen degenen die voldeden aan alle vier de criteria, werden beschouwd als ‘seksueel bekwaam’ – dat wil zeggen, klaar om seks te hebben – op het moment dat ze het voor het eerst deden.

“Het concept van ‘seksuele competentie’ vertegenwoordigt een alternatieve benadering van de timing van de eerste geslachtsgemeenschap, rekening houdend met de contextuele kenmerken van de gebeurtenis, in plaats van eenvoudig ouder worden bij voorkomen, ‘schreven de onderzoekers. “Dit wijkt af van de traditionele framing van alle seksuele activiteit onder tieners als problematisch, en erkent dat jonge leeftijd alleen niet de seksuele gezondheid bedreigt, net zo min als oudere leeftijd het beschermt.”

Dit zijn de vier belangrijkste criteria:

1. Contraceptief gebruik

Gebruikt u geboortebeperking? Een persoon die niet bereid is om anticonceptie te gebruiken tijdens seks is niet volwassen genoeg om seks te hebben. Dat is waarom onderzoekers het als zo’n belangrijk punt hebben opgenomen, vooral voor degenen die het voor het eerst doen. Van de ondervraagden gebruikten de meeste mensen betrouwbare anticonceptie, maar ongeveer één op de tien deed dit niet.

2. Autonomie

Heb je seks omdat je het echt wilt, of heeft het te maken met groepsdruk of dronkenschap? Seks moet altijd uit eigen beweging zijn en niet omdat het iets is dat iedereen om je heen aan het doen is.

3. Toestemming

Hier is een cruciale: zijn beide partijen mondeling en fysiek overeengekomen om seks te hebben? Als dat niet het geval was, was geen van beide partijen bereid om de daad te doen – één persoon werd gedwongen om seksueel geweld te plegen, en de andere persoon viel iemand aan, wat het verste is van seksuele competentie. De onderzoekers sloten gevallen van gedwongen seks van hun studie uit, maar ze merkten op dat bijna één op de vijf vrouwen had gemeld niet de leiding te hebben over de beslissing om voor de eerste keer seks te hebben.

4. De “juiste” timing

Heb je het gevoel dat dit de “juiste tijd” is? Deelnemers meldden dat ze persoonlijk het gevoel hadden dat ze de juiste tijd in hun leven hadden uitgezocht om seks te beginnen. Hoewel het onderzoek niet specificeerde, zijn er veel persoonlijke redenen waarom het wel of niet een goed moment is om te beginnen met seks; ze waren niet klaar om seks te hebben – je zou kunnen worstelen met stress of onzekerheid en het niet willen compliceren door intimiteit in je leven te introduceren, of je zou erg erotisch geladen kunnen zijn en veel vrije tijd hebben, dus waarom niet ? Andere factoren, zoals het vinden van een partner waartoe zij zich aangetrokken voelen en die zich op hun gemak voelen, kunnen in deze vraag een rol spelen.

Meer vrouwen dan mannen voelden dat hun eerste seksuele ervaring niet op het juiste moment plaatsvond – respectievelijk 40 procent versus 27 procent. Dit was het meest gemelde negatieve kenmerk van seks voor de eerste keer.

Samen werden deze vier factoren gebruikt om te bepalen of een persoon ‘klaar was voor seks’. En op basis van deze definitie onthulden de bevindingen van het onderzoek hoeveel jongeren seksueel actief worden “onder omstandigheden die aantoonbaar onverenigbaar zijn met seksuele gezondheid, gedefinieerd in de brede zin van het woord, zowel fysiek als psychosociaal welzijn.”

Over het algemeen werd 52 procent van de vrouwen en ongeveer 44 procent van de mannen niet geacht ‘klaar voor seks’ te zijn, gebaseerd op deze criteria. Er was inderdaad een verband tussen leeftijd en seksuele gezondheid, maar 22 procent van de vrouwen en 36 procent van de mannen die voor het eerst op vrij jonge leeftijd seks hadden gehad – tussen 13 en 14 jaar oud – werden in werkelijkheid toch als seksueel competent beschouwd. volgens deze vier factoren.

“Hoewel leeftijd bij de eerste geslachtsgemeenschap geassocieerd werd met seksuele competentie, verklaarde dit niet alle variabiliteit in seksuele competentie – op geen enkele leeftijd bereikte de prevalentie van seksuele competentie nul of honderd procent”, schreven de onderzoekers. “Deze bevinding ondersteunt de stelling dat chronologische leeftijd een overdreven simplistische indicator kan zijn van de aard van de eerste geslachtsgemeenschap.”

Afgezien van de jongeren, waren er een paar andere groepen mensen die eerder niet klaar waren voor seks toen ze het voor het eerst hadden – mensen die minder opgeleid waren, mensen die zijn opgegroeid in economisch depressieve gebieden, en zwarte vrouwen, bijvoorbeeld . Deze factoren wijzen op diepere maatschappelijke kwesties, terwijl sommige anderen meer met interpersoonlijke relaties te maken hebben gehad. Mensen die in een onstabiele relatie verkeerden tijdens hun eerste seksuele ontmoeting, mensen die het seksuele niveau van hun partner op dat moment niet kenden, en mensen die hun seksuele informatie meestal van hun vrienden kregen, waren ook minder geneigd tot seks volgens de vier criteria.

Zoals deze resultaten aantonen, betekent jong zijn niet automatisch dat je je gezondheid automatisch bedreigt door seks te hebben, en betekent ook niet dat je als volwassene automatisch weet hoe je jezelf moet beschermen.

Uit een enquête van 2018 bleek bijvoorbeeld dat meer dan 65 procent van de volwassenen zonder condoom seks heeft gehad en 29 procent zei dat ze elke keer onbeschermde seks hebben.  Er zijn tal van andere psychologische en contextuele factoren die bepalend zijn voor het bepalen of iemand er klaar voor is.

De waarheid is dat de hierboven beschreven criteria voor “seksuele competentie” op elk punt in je leven gelden voor seks, of het je eerste of zoveelste keer is dat je het doet. Het nummer is niet relevant; het is het emotionele vermogen om de juiste beslissing te nemen voor het welzijn van jezelf en je partner telkens als dat er echt toe doet op de lange termijn.

Bronnen

https://www.bbc.com/news/health-46794269

https://www.mindbodygreen.com/articles/when-is-person-ready-start-having-sex

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!