Vrouwen zijn online het populairst als ze 18 zijn, mannen op hun vijftigste

Online daters hebben vaak te hoge eisen
Een op drie jongeren had al seks tegen zijn/haar wil

Copyright Christopher Campbell www.unsplaxh.com

Romantische verkering wordt vaak omschreven als  dat het plaatsvindt in een datingmarkt waar mannen en vrouwen strijden voor partners, maar de gedetailleerde structuur en dynamiek van datingsmarkten zijn historisch moeilijk te kwantificeren bij
gebrek aan geschikte gegevens. In de afgelopen jaren heeft de komst en de krachtige groei van de online datingsindustrie dat wel gedaan. Het leverde een rijke nieuwe bron van informatie over datingsgebruiken.

Een onderzoek toont aan dat vrouwen op hun achttiende pieken tijdens het online daten, terwijl die leeftijd bij mannen een pak hoger ligt, op hun vijftigste namelijk. Bovendien gaat het bij de vrouwen na hun achttiende pijlsnel naar beneden met hun ‘begeerlijkheid’.

Professor in de sociologie Elizabeth Bruch en haar team van de University of Michigan wilden wel eens te weten komen op welke leeftijd vrouwen en mannen het meeste succes hebben op datingwebsites. Om dat na te gaan, volgden ze voor hun studie een maand lang 200.000 hetero’s die gebruikmaakten van een “populaire gratis online datingservice”. Er werd gekeken naar hun begeerlijkheid en hoeveel berichten ze hadden ontvangen, maar ook naar de aantrekkelijkheid van diegenen die berichten naar hen stuurden.

De onderzoekers bestudeerden de “wenselijkheid” van mannelijke en vrouwelijke gebruikers, op basis van het aantal berichten dat bijna 200.000 gebruikers, die allemaal partners van het tegenovergestelde geslacht zoeken, meer dan een maand kregen of degenen die de berichten verzenden, op basis van dezelfde criteria wenselijk waren.

En wat bleek, vrouwen zijn het populairst als ze 18 zijn, mannen op hun vijftigste. Een enorme leeftijdskloof dus. Bovendien neemt de aantrekkelijkheid van vrouwen na hun achttiende meteen een flinke duik.

Die leeftijdsgradiënt voor vrouwen verraste de onderzoekers – zowel in termen van het feit dat het gestaag daalde vanaf het moment dat vrouwen 18 waren tot de tijd dat ze 65 waren, en ook hoe steil het was, “zei Elizabeth Bruch, universitair hoofddocent sociologie bij de universiteit van Michigan en een auteur van de studie.

Hoger diploma

En daar stopt het slechte nieuws niet voor vrouwen. De aantrekkelijkheid van een man stijgt naarmate die een hoger diploma heeft, terwijl vrouwen met een hoger diploma slechter scoren inzake populariteit. “En dat terwijl ze het tegenwoordig beter doen dan mannen in het hoger onderwijs”, zegt Bruch nog. Bovendien blijken mannen ook hoger in te zetten op wat looks betreft. De meesten onder hen stuurden namelijk berichtjes naar vrouwen die ‘out of their league’ zijn en die, om exact te, zijn 25 procent keer aantrekkelijker zijn.

Michelle Drouin, een ontwikkelingspsycholoog die zich concentreert op technologie en relaties, was niet verrast door de nieuwe studie – deels omdat ze “in lijn waren met evolutionaire theorieën van paring” waarin de jeugd vruchtbaarheid suggereert, zei ze.

Dr. Drouin wees er echter op dat er ook theorieën zijn die suggereren dat “mannen gewoon minder geïnteresseerd zijn in het verdienen van potentieel of macht en meer geïnteresseerd zijn in fysieke aantrekkelijkheid.”

Vrouwen willen hersens. Mannen geven er minder om.

Vrouwen zijn nu meer dan mannen op de universiteit en hebben hogere diploma’s, zei dr. Bruch, maar het vertaalt zich niet in toenemende aantrekkingskracht, integendeel zelfs. Hoger opgeleide vrouwen komen minder aan de bak.

Dr. Drouin zei dat educatieve dynamiek ook te maken kan hebben met ‘overtuigingen dat hogere graden bij vrouwen zich vertalen in meer betrokkenheid bij het werk en minder relatie en familiebetrokkenheid’.

Dr. Drouin benadrukte dat de voorkeuren van mensen die een partner online zoeken, aspiratie weerspiegelen, niet noodzakelijk wat mensen in het echte leven willen. Een belangrijke bevinding van het onderzoek was dat de meeste gebruikers berichten stuurden aan mensen die aantrekkelijker waren dan zijzelf. Vijfentwintig procent meer aantrekkelijk, om precies te zijn.

“Deze berichten verzonden door online daters kunnen vergeleken worden met gokautomaatspel in Vegas,” zei ze. “Weinig investering aan de voorkant kan aan de achterkant veel opleveren – dus waarom niet kiezen voor een kans op de grootste overwinning?”

Bronnen

http://advances.sciencemag.org/content/advances/4/8/eaap9815.full.pdf

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180821_03675477

https://www.nytimes.com/2018/08/15/style/dating-apps-online-men-women-age.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge