Tips om over afwijzing bij relaties heen te geraken.

Aspecten van dominantie bij dating en one night stands
Bij eerste date al met elkaar naar bed?
hands, couple, red x

Free-Photos (CC0), Pixabay

Voor een relatie in evenwicht, moeten partners eerst en vooral in staat zijn om lief te hebben en zichzelf  te vertrouwen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze nodig zijn en gewaardeerd worden om de steun die ze geven.

Als je al meerdere negatieve ervaringen in het afwijzen in een relatie hebt meegemaakt, kan het vooruitzicht van iemand nodig te hebben beangstigend zijn. Het bereiken van onderlinge afhankelijkheid in een relatie is mogelijk, maar kost tijd en motivatie.

Liefde is onzeker. Het is inherent riskant, omdat je partner je plots zou kunnen verlaten, je bedriegen of plots stoppen met van je te houden.  Je engageren en daarna terug afgewezen worden is frustrerend en doet sommige mensen in de valkuil trappen om zich niet meer te durven engageren in relaties en zich te binden.

De onbewuste angst voor afwijzing kan ertoe leiden dat je zelf de relatie gaat saboteren of in een zelfvernietigende rol kruipt, ook al ben je er jezelf niet van bewust.  De vrees voor intimiteit kan er bij sommigen voor zorgen dat ze te lang een relatie blijven uittesten, dat ze telkens de verkeerde partner kiezen of dat ze op safe spelen door zich te  distantiëren.

Terry Gaspard interviewde meer dan 320 vrouwen voor haar boek en de vrouwen omschreven zichzelf als onafhankelijk, standvastig, loyaal en gewetensvol. Ze zijn hardwerkend, betrouwbaar en zelfstandig – en trots op deze eigenschappen. Ze zijn ervan overtuigd dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. ze zijn zelfbewust en autonoom. De waarheid is dat in weerwil van de vele prachtige eigenschappen die ze zichzelf toedichten, de meeste van deze vrouwen toch weinig zelfvertrouwen hadden en de neiging hadden om hun eigen oordeel voortdurend in twijfel te trekken.

Heel vaak had het te maken met jeugdervaringen. Zo was er een vrouw, Katie, die moeite had met binding en relaties, het was dan weer aan, dan weer uit met een man,  omdat ze zich als kind door haar vader voortdurend afgewezen voelde.

Haar verhaal, net als zoveel andere vrouwen, weerspiegelt vooral een kwestie van vertrouwen. Een van haar meest intense jeugdherinneringen was wachten op haar vader om haar te bezoeken, en hij nam zelden contact met haar. Als volwassene, is Katie gaan begrijpen dat haar vader was bang dat ze hem zou afwijzen en dacht dat ze beter af zou zijn zonder hem. In de afgelopen jaren hebben ze gewerkt aan het herstellen van hun relatie.

Het hebben van een meer realistische kijk op haar verleden heeft Katie geholpen haar angst voor afwijzing te overwinnen. Ze weet dat de afwezigheid van haar vader in haar leven niets te maken had met haar. Objectief  weet ze dat, maar in het verleden twijfelde ze veel aan zichzelf. “Ik voelde me altijd onvoldoende,” zegt ze. “Ik voelde alsof ik bij jongens nooit dichtbij genoeg kon zijn. In haar huidige relatie verwacht ze respectvol te worden behandeld door haar vriend Brian. Door het werken met een ervaren hulpverlener aan haar zelfvertrouwen, lukt het haar nu wel om om te gaan met haar angst voor afwijzing.
Psycholoog en auteur Dr. Lisa Firestone stelt dat onze stijl van gehechtheid in de kinderjaren invloed uitoefent op welke partners we kiezen en de dynamiek die onze relaties vorm geeft.  Zo zal een veilige hechtingsstijl het podium voor gezonde relaties te stellen, terwijl iemand die een angstige hechtingsstijl ontwikkeld heeft, continu vrees heeft om door de partner afgewezen te worden.

Volgende tips kunnen bruikbaar zijn om tot een goede hechting met je partner te komen en de angst om afgewezen te worden in relaties te verminderen.

1. Ontwikkel bewustzijn omtrent je geschiedenis, die teruggaat tot de kindertijd. Sommigen hebben de neiging om in relaties altijd corrigerend of reparerend op te treden wat tot een beklemmend gevoel bij de ander leidt.  Dit kan veroorzaakt zijn, doordat je zelf door je ouders altijd voortdurend gecorrigeerd werd. Ongezonde patronen van de ouders beïnvloeden de keuzes inzake partners.
2. Accepteer je deel in de relatiedynamiek. Bijvoorbeeld als je  wantrouwen ervaart, probeer dan om erachter te komen hoeveel je gevoelens zijn gebaseerd op de huidige situatie en hoeveel op het verleden.
3. Durf je stap voor stap kwetsbaar opstellen in het  uiten van je gedachten, gevoelens en wensen op een duidelijke en respectvolle manier. Probeer niet te lopen op eieren of schuif negatieve gevoelens niet onder het tapijt, want als ze niet worden behandeld kan het leiden tot wrok.
4. Gedraag je niet altijd als een slachtoffer en laat positieve dingen gebeuren. Als je jezelf continu ziet als een slachtoffer, zullen de dingen die gebeuren de  negatieve kijk op jezelf  bevestigen. In plaats daarvan moet je je concentreren op de sterke punten die verder geholpen hebben in het leven.
5. Probeer realistische verwachtingen over intieme relaties te ontwikkelen. Je moet meer gericht zijn op de realiteit van de relatie dan op hoe de relatie zou kunnen zijn : dat leidt anders voortdurend tot teleurstellingen.  Er bestaat niet zoiets als een zielsverwant of een perfecte partner. Je zult er mee moeten leven dat de ander nooit zo zal zijn zoals je zou willen dat die is.  En als je partner je teleurstelt, ga er dan niet meteen van uit dat het een verkeerde partner is, maar laat toe dat die ook fouten mag maken.
6. Neem de tijd om een nieuwe partner goed te leren kennen alvorens tot een vaste verbintenis te komen. Ga uit, leer elkaar goed kennen en verbind je niet overhaast. Een gewenningsperiode van 2 jaar om iemand echt te leren kennen is niet uitzonderlijk.
7. Zorg ervoor dat u gemeenschappelijke waarden en overtuigingen kan delen met de mensen waarmee je date. Ontdek tijdig de  destructieve eigenschappen in de partner tot wie je je aangetrokken voelt en maak een balans voor jezelf of je dit te storend gaat vinden of dat je er mee zult leren leven, maar probeer het zeker niet te veranderen, want dat zal maar moeilijk lukken en dan is de ontgoocheling te groot.
8. Ontwikkel een veerkrachtige mindset. Alle relaties hebben hun ups en downs en het is belangrijk om een ​​veerkrachtige mentaliteit hebben, omdat een goede relatie inspanning van beide partners vereist. Neem de tijd te werken aan een relatie met partners die betrouwbaar zijn en die bereid zijn om te werken aan een vaste relatie als dat ook hetgene is wat je zelf wenst. Wees ook eerlijk naar de andere toe, als je de relatie enkel als verstrooiing en amusement ziet en houd niemand nodeloos voor de gek.  Leer elke vorm van zelfkritiek los te laten op basis van eerdere relaties.
Tot slot, realiseer jezelf dat je verleden niet altijd bepalend moet zijn voor de beslissingen die je vandaag de dag moet maken. Gebruik positieve intenties zoals “Ik ben in staat om liefdevolle, vertrouwen relaties aan te gaan.” Herken de nieuwheid in elke dag en wees overtuigd dat  je de macht hebt om positieve dingen te laten gebeuren. Je hebt een kans om te leren van je ervaring en te bouwen aan de aard van de relaties die je in het verleden zijn ontgaan.

 

Terry Gaspard  Daughters of Divorce: Overcome the Legacy of Your Parents’ Breakup and Enjoy a Happy, Long-Lasting Relationship (Sourcebooks, January 2016), is available at Amazon.com. and www.movingpastdivorce.com

Bronnen

http://www.huffingtonpost.com/terry-gaspard-msw-licsw/7-ways-to-get-over-your-fear-of-rejection-and-achieve-lasting-love_b_9107832.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge