Datingvragenlijst

Geschatte tijd om tekst te lezen: 6 minu(u)t(en)

Na het artikel van Mandy Len Catron ‘To Fall In Love With Anyone, Do This‘ in de New York Times, dook een studie van Arthur Aron weer op, waar het artikel op gebaseerd is. Arthur stelt dat je, na het wederzijds beantwoorden van de onderstaande 36 vragen, verliefd wordt.

De studie van Arthur Aron (Stony Brook University) was er in eerste instantie voor het meten van verbondenheid tussen 2 vreemden.

In 1997 verdeelde Arthur Aron studenten over 33 koppels. Enkele koppels kregen 36 persoonlijke vragen voorgeschoteld die ze aan elkaar moesten stellen. De rest van de koppels moest elkaar ook vragen stellen, maar die waren veel oppervlakkiger. Het gesprek duurde 90 minuten en werd afgesloten met vier minuten intens oogcontact. Daarna volgde meteen de tweede fase van het onderzoek. Alle deelnemers moesten de connectie beschrijven die voelden ze met hun ‘partner’. Daaruit blijkt dat de paren die de 36 persoonlijke vragen stelden al een diepe band hadden die het begin kon zijn van iets moois.

De opzet van het onderzoek was niet gericht op het stimuleren van (blijvende) verliefdheid of het ontstaan van een relatie of huwelijk. Het ging slechts om vertrouwen en het delen van intieme informatie.  Toch blijkt dat onder een van de 48 koppels die meededen aan het voorafgaande onderzoek in 1991, een huwelijk is ontstaan. In dat eerste onderzoek werden er echter intensere vragen gesteld dan de 36 vragen die wereldwijd bekend zijn geworden.

De 36 vragen worden tegenwoordig nog steeds gebruikt bij talloze onderzoeken op sociaal, menselijk gedrag.

Recentelijk testte Mandy Len Catron uit of die vragenlijst echt helpt om zelf verliefd te worden en een ander vlinders in de buik te bezorgen. In de column ‘To Fall in Love With Anyone, Do This’ voor The New York Post, legt ze uit hoe ze te werk ging. Ze contacteerde een vage kennis uit haar studententijd om deze lijst met de befaamde 36 vragen af te werken in een cafeetje.

‘Ik vond het fijn om over mezelf te leren door mijn antwoorden, maar ik vond het nog leuker om dingen over hem te leren. Het is bovendien verbazingwekkend leuk om te horen waarom iemand je bewondert’, schrijft ze. De studie heeft haar doen inzien dat liefde een flexibel gegeven is. ‘Het is mogelijk om vertrouwen en intimiteit te genereren’, schrijft ze. Len Catron en haar vage kennis zijn uiteindelijk verliefd geworden, maar de schrijfster weet niet of dat volledig aan de 36 intense vragen te wijten is. ‘De vragen uit de studie hebben vooral geholpen om een relatie te beginnen die aanvoelt als een bewuste keuze.’

Eigenlijk gaat het niet echt om verliefd worden. Maar ronkende titels trekken nu eenmaal meer de aandacht… Volgens de oorspronkelijke studie gaat het er eerder om verbondenheid en intimiteit te creëren tussen mensen die elkaar niet kennen. De bedoeling is dat twee mensen elkaar ontmoeten en elkaar 36 vragen stellen in drie reeksen. De twee partijen beantwoorden de vragen elk om de beurt. Na afloop van dat ritueel stelde de auteur van de studie vast dat de twee deelnemers zich – soms heel nauw – met elkaar verbonden voelden, ook al hadden ze buiten de vragen niets met elkaar gedeeld.

Er zijn al aardig wat studies over het ontstaan van vriendschappen, maar wat deze studie zo bijzonder maakt, is dat jij en je partner zich compleet kwetsbaar opstellen. De 36 vragen uit de studie  zorgen voor openbaring over jezelf en over de ander. De vragen zijn opgedeeld in een set van 1 tot 3, waarbij set 3 de meest indringende vragen bevat. Aan het einde van de vragen moet je elkaar 4 minuten lang, onafgebroken, in de ogen kijken. Tijdens het over en weer stellen van de vragen kun je al zien of het klikt tussen de twee personen. Wanneer een persoon knikt en emoties toont tijdens het luisteren naar de antwoorden, is het waarschijnlijker dat de personen in kwestie verliefd worden. Oprecht interesse tonen over de meest openhartige details uit iemands leven, zorgt voor een nogal intieme band. Mandy Len heeft er in ieder geval een relatie aan over gehouden.

taboe-onderwerp-810x611

Heb jij geen partner in je leven of wil je opnieuw dat verliefde gevoel ervaren? Stel dan eens de onderstaande 36 vragen.
verliefd

Set 1

1. Als je één iemand mocht kiezen -maakt niet uit wie- wie zou je dan thuis uitnodigen voor een etentje?

2. Zou je beroemd willen zijn? Op wat voor manier?

3. Voordat je iemand belt, oefen je dan op wat je gaat zeggen? Waarom?

4. Wat versta jij onder een ‘perfecte dag’?

5. Wanneer heb je voor het laatste gezongen, gewoon in je eentje? En wanneer heb je voor iemand gezongen?

6. Stel dat je 90 wordt en je houdt vanaf je dertigste óf het lichaam óf de geest vast van een 30-jarige, zou jij dan gaan voor het lichaam of voor de geest?

7. Heb jij een idee over hoe je ooit zal sterven?

8. Welke drie dingen blijken jij en je (gespreks)partner gemeen te hebben?

9. Waar ben je het meest dankbaar voor je leven?

10. Als je één ding zou mogen veranderen wat betreft de manier waarop je bent opgevoed, wat zou dat zijn?

11. Vertel zo gedetailleerd mogelijk je levensverhaal tegen je partner in 4 minuten.

12. Stel dat je morgen wakker wordt met een bepaalde gave, wat zou dat zijn?

Set 2

13. Als de bekende ‘kristallen bol’ je de waarheid zou vertellen over jezelf, over de toekomst of over iets anders, wat zou je graag willen weten?

14. Is er iets waar je al heel lang van droomt? Waarom heb je dit nog niet uitgevoerd?

15. Wat is de grootste prestatie ooit uit je leven geweest?

16. Waar hecht je de meeste waarde aan in een vriendschap?

17. Wat is je dierbaarste herinnering?

18. Wat is de meest vervelende herinnering?

19. Als je zou weten dat je dit jaar plotseling komt te overlijden, wat zou je willen veranderen aan de manier van leven op dit moment?

20. Wat betekent vriendschap voor jou?

21. Welke rol spelen liefde en genegenheid in jouw leven?

22. Wissel 5 positieve eigenschappen uit van elkaar.

23. Hoe hecht en warm is jouw familie? Heb je het gevoel dat jouw jeugd gelukkiger is geweest dan van iemand anders?

24. Hoe is jouw relatie met je moeder?

Set 3

25. Geef samen ieder 3 ‘wij’-standpunten. Bijvoorbeeld: ‘Wij zijn allebei in deze ruimte en voelen ons…’

26. Maak deze zin af: ‘Ik zou willen dat ik iemand had om het volgende mee te delen…’

27. Als jullie goede vrienden zouden worden, wat zou dan belangrijk voor hem of haar zijn om te weten?

28. Vertel je (gespreks)partner wat je zo leuk aan hem/haar vindt. Wees heel eerlijk. Zeg dingen die je normaal niet zou zeggen wanneer je iemand pas hebt ontmoet.

29. Deel het meest gênante moment uit je leven.

30. Wanneer heb je voor het laatst in het openbaar gehuild? Wanneer alleen?

31. Vertel hem/haar iets wat je al leuk aan hem/haar vindt.

32. Waar mag je echt geen grappen over maken? Maakt niet uit wat het is.

33. Als je vandaag dood zou gaan en je mag geen contact meer hebben met wie dan ook, wat zou je dan meenemen in je graf? Waarom heb je dit nog nooit aan iemand verteld?

34. Stel dat je huis in brand staat. Je geliefden en huisdieren heb je gered, maar je mag nog één item kiezen wat je mee zou mogen nemen, wat zou het zijn? Waarom?

35. Als je kijkt naar al jouw familieleden, om wiens dood zou je je het meest druk maken?

36. Deel een persoonlijk probleem en vraag hem/haar hoe hij/zij hiermee om zou gaan. Vraag tevens aan hem/haar of hij/zij kan analyseren hoe jij je over dit gekozen probleem voelt.
Aan het einde van de vragen moet je elkaar 4 minuten lang, onafgebroken, in de ogen kijken voor het best gewenste resultaat.

De lui van Soul Pancake wilden weleens weten hoe deze 4 minuten er op film uitzagen en verzamelden 6 koppels die in verschillende relatiestadia zaten. 1 koppel was niet bekend met elkaar. In het begin ziet het er nogal ongemakkelijk uit, maar later wordt het toch best romantisch. Je voelt de intimiteit groeien en de vrouw van het koppel op leeftijd, geeft wel een hele bijzondere reden om haar man normaliter in de ogen te kijken. Een hele lieve video.

Zie ook hier

Bronnen

http://www.famme.nl/stel-deze-36-vragen-aan-elkaar-en-word-verliefd/

http://www.famme.nl/deze-koppels-kijken-elkaar-4-minuten-non-stop-de-ogen/