Aseksueel : geen zin in seks

De eerste keer
Vrouwen moeten schaamhaar niet scheren

Aseksualiteit betekent dat iemand zich nooit seksueel aangetrokken voelt tot mensen van

lonely, woman, human

cocoparisienne (CC0), Pixabay

het andere of zelfde geslacht, geen seksuele relatie nastreeft en ook niet kan genieten van seks. Een andere term die soms gebruikt wordt, is non-libidoisme (afwezigheid van libido).

Aseksuelen kunnen zich wel emotioneel dichtbij iemand voelen maar missen het verlangen om hun gevoelens via seksuele handelingen te uiten. Zij hebben het gevoel tegen zichzelf in te gaan wanneer zij toch seks hebben. Sommige aseksuelen (niet allemaal) worden nooit verliefd en staan afkerig tegenover iedere vorm van intimiteit.

Aseksualiteit is een term die gebruikt wordt om mensen aan te duiden die niet seksueel actief zijn, maar juister is het om te spreken over een gebrek aan seksuele aantrekking.

De verlangens en lusten die normaal opgewekt worden als mensen worden blootgesteld aan seksuele prikkels worden door aseksuelen niet herkend. Aseksuelen hebben met andere woorden geen interesse in seks.

Sommige aseksuelen zijn echter wel in staat om verliefd te worden of om liefde te voelen voor iemand anders. Deze subgroep wordt ook wel romantisch aseksueel genoemd (versus aromantisch aseksueel). Ze stuiten vaak op onbegrip. Het kan voor hen lastig zijn om een intieme relatie aan te gaan met iemand die wel seksuele behoeften heeft.
Blij aseksueel

Aseksualiteit valt niet te verwarren met kuisheid, impotentie, celibaat of zelfs de ouderwetse stelling geen-seks-voor-het-huwelijk. Een nieuwe groep mensen komt er ronduit voor uit ‘blij aseksueel’ te zijn en heeft er voor zichzelf als het ware een identiteit in gevonden.

‘Geen zin’ in seks komt veel voor. Het is in relaties heel normaal dat de één soms wil vrijen en de ander niet. Meestal los je zo’n situatie op door wat geven en nemen. Maar als iemand nooit zin heeft in seks, kan er sprake zijn van aseksualiteit.
Omdat er nog weinig wetenschappelijk onderzoek werd verricht naar aseksualiteit bestaat er nog niet veel informatie over. Uit een onderzoek in Engeland (Bogaert, 2004) blijkt dat ongeveer één procent van de bevolking aseksueel zou zijn. Het betreft zowel mannen als vrouwen.

Ze zijn aseksueel: dat is een geaardheid, net als homo-, bi- en heteroseksualiteit, maar wel een die vaak wordt vergeten. Om daar verandering in te brengen, is het vanaf vandaag Asexual Awareness Week. Reeds eerder besteedden we hier bij seks.blog over aseksuelen. Een steeds groter worden de groep mannen en vrouwen komt er eerlijk voor uit geen behoefte te hebben aan lichamelijke seksueel gerichte handelingen.

Er wordt in deze geseksualiseerde wereld al gauw wat lacherig gedaan en de macho’s en macha’s onder ons haasten zich te vertellen dat ze echt nog geen maand zonder zouden kunnen.

6 mensen leggen uit in een documentaire, gemaakt door Daily Hive, hoe anders ze zich voelen en hoe bevrijdend het was toen ze erachter kwamen dat aseksualiteit bestaat. Ze vertellen met welke vooroordelen ze te kampen hebben en op wat voor manier ze hun liefdesleven al dan niet invullen.

Het AVEN-Forum (Aseksueel Voorlichtings- en Educatie Netwerk) is voor veel aseksuelen een hulp geweest in het ontdekken wie ze zijn.

 

Bronnen

http://seks.blog.nl/lustig/2016/10/23/aseksuelen-hele-gewone-mensen-alleen-hoeven-ze-niet-van-je-dat

http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/265332/2008/05/01/Aseksualiteit-liever-geen-seks-schat.dhtml

http://www.allesoverseks.be/themas/seks-in-de-praktijk/seksuele-problemen/wel-of-geen-zin-in-seks/wat-is-aseksualiteit

http://www.werkgroep-aseksualiteit.org/wat-is-aseksualiteit-[niet].html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge