BEAM liefdes-, relatie- en seksonderzoek

Eens een vreemdganger, blijft een vreemdganger
Even oudere partner geeft meeste geluk

Christenen hebben geen seks voor het huwelijk, zijn keurig voorgelicht en betrekken God

Bron https://www.pexels.com/search/wedding/

bij hun liefdesleven. Toch? Of zeggen de cijfers iets anders? BEAM was benieuwd naar hoe de vork nou echt in de steel zit en vroeg het aan bijna 1.900 christelijke jongeren tussen de 15 en 25 jaar. In dit artikel vind je de meest opvallende en interessante resultaten.

Mijn eerste relatie
Bijna de helft van de jongeren (47%) heeft in ieder geval al één serieuze relatie achter de rug. De gemiddelde leeftijd hiervan ligt tussen de 15 en de 17 jaar. Hoe serieus deze relatie daadwerkelijk was, kun je je afvragen, want de meeste strandden binnen de 4 maanden. Bij slechts een enkeling hield deze relatie 3 tot 4 jaar stand en bij 1% van de ondervraagden zelfs langer dan 5 jaar.

Waarom ging het uit?
“Het was totaal niet wat ik ervan gedacht of gehoopt had. Bovendien was hij alles behalve romantisch en ook helemaal niet in voor spontane acties, wat ik juist heel erg waardeer in mensen.”

“De afstand tussen ons was te groot. We zagen elkaar niet vaak en konden niet gemakkelijk en goedkoop naar elkaar toe.”

“We kregen steeds meer meningsverschillen. En o ja, ik kwam een andere jongen tegen…”

Geloof jij in de ware?

Jongens: 67%
Meisjes: 74%

Bij wie ligt het initiatief?
Je krijgt geen hap meer door je keel, hebt zijn/haar Facebookpagina al honderd keer geopend en kan aan niemand anders meer denken: je bent verliefd! Maar wie neemt het initiatief? Zo’n 63% van de meiden vindt dat dit initiatief bij de jongen hoort te liggen.

God en je liefdesleven
Bijna iedereen (91%) betrekt God bij zijn of haar liefdesleven. Eén van de meest voorkomende manieren om dit te doen is door voor je (toekomstige) partner te bidden. Andere manieren waarop ze God betrekken: samen naar de kerk en samen uit de Bijbel lezen.

De (un)happy singles
Hoe vul je je zomervakantie in? Wat doe je met Kerst? En zo zijn er nog wel meer ingewikkelde single-issues. Bijna 70% van de singles is bang om alleen te blijven. Jongens zijn hier trouwens wel een stuk relaxter in dan meiden. Maar geen nood: je bent niet de enige! Maar liefst 60% geeft aan geen relatie te hebben. En hier heeft niet iedereen vrede mee. Meer dan de helft hiervan zou graag een relatie willen. Behoor jij tot de ruim 80% van de jongeren die een christelijke partner wil? Schrijf je vandaag nog in op een christelijke datingsite! De markt is groot genoeg zou je denken. Plaatsen waar leeftijdsgenoten hun partner hebben opgeduikeld: op vakantie, op de studentenvereniging of op een christelijke conferentie.

Waarom is een christelijke partner belangrijk?
“Omdat anders je fundament voor het leven zo compleet anders is. Je basisprincipes zijn niet hetzelfde en dat zal zorgen voor een hoop onbegrip.”

“Omdat God op de eerste plaats in mijn leven staat en mijn vriend op de tweede plek. Mijn vriend moet dit kunnen begrijpen.”

“Zo kan je met elkaar je geloof delen, er samen in groeien en eventueel je kinderen over God vertellen. Om dat allemaal alleen te moeten doen is veel moeilijker en uiteindelijk werkt dat volgens mij ook niet.”

Verliefd, verloofd, getrouwd?

31% heeft verkering
4% is verloofd
4% is getrouwd

Gemiddelde leeftijd om in het huwelijksbootje te stappen voor deze groep is 22 jaar. Een beetje jong in vergelijking met het landelijk gemiddelde, dat op 29 jaar staat.

Hoe belangrijk vindt je trouwen?

Als je samen verder wilt, is dat een must (89%)
Het is mooi, maar het hoeft niet per se (11%)
Ik vind trouwen niet belangrijk (1%)

(Resultaten uit 2014.)

Uit de kast
Het grootste gedeelte van de BEAM-bezoekers is hetero (96%). Van de jongens geeft 5% aan homo te zijn en 2% twijfelt aan zijn geaardheid. Bij de meisjes liggen deze percentages iets lager: 1% is lesbisch en net als bij de heren twijfelt 2% over haar geaardheid. Dit komt aardig overeen met het landelijk gemiddelde, behalve dat het percentage vrouwen met homoseksuele gevoelens daar iets hoger ligt (3%).

Seks en de Bijbel
Bijna de helft vindt de Bijbel duidelijk over seks.

De bloemetjes en de bijtjes
Meer dan 90% heeft wel seksuele voorlichting gehad, maar bij meer dan een derde van deze jongeren gebeurde dat niet door de ouders. Nederlands gereformeerde ouders vinden dit het minst spannend, 74% voert ‘het gesprek’ met hun kinderen of legt subtiel een boekje op het nachtkastje. Ouders uit de vrije evangelische gemeenten vinden het toch wat lastiger om blozend en hakkelend tegenover hun kinderen te moeten zitten of ze weten het nachtkastje van zoon- of dochterlief niet te vinden: daar licht 48% hun kinderen zelf voor. Over het algemeen wordt de meeste kennis op school vergaard (94%).

De doe-het-zelvers
Is zelfbevrediging het grootste taboe van de hele enquête? Misschien wel. Bijna een derde is ervan overtuigd dat zelfbevrediging niet oké is volgens de Bijbel. Het percentage zelfbevredigers ligt gemiddeld op 43%. Nog eens 21% zegt dit wel te hebben gedaan, maar is nu gestopt. Het meest opvallend als het hierover gaat is het verschil tussen jongens en meiden: bij de jongens geeft 7% aan nooit aan zelfbevrediging te doen of te hebben gedaan. Bij meisjes is dit bijna de helft (44%).

Zelfbevrediging mag niet volgens de Bijbel
jongens 25%, meisjes 31%

Het is goed om je eigen lichaam te ontdekken, mits je er niet verslaafd aan raakt
jongens 64%, meisjes 63%

Zelfbevrediging is geen probleem
jongens 11%, meisjes 6%

Ik doe aan zelfbevrediging en heb daar geen moeite mee
jongens 26%, meisjes 15%

Ik doe aan zelfbevrediging, maar wil dit eigenlijk niet
jongens 47%, meisjes 20%

Ik deed aan zelfbevrediging, maar ben ermee gestopt
jongens 20%, meisjes 21%

Ik doe niet aan zelfbevrediging
jongens 7%, meisjes 44%

De definitie van seks

Als we het over seks hebben, waar hebben we het dan eigenlijk over? Iedereen hanteert zijn eigen definitie. 4% van de ondervraagden vindt namelijk dat seks al begint bij zoenen. Bijna een kwart vindt iets seks zodra er borsten, billen en geslachtsorganen aangeraakt worden, maar de meerderheid (43%) kan zich het beste vinden in de definitie ‘elkaar bevredigen, op wat voor manier dan ook’. Dan houdt je nog 29% over die onder seks alleen geslachtsgemeenschap verstaat.

De vraag der vragen: hoe ver mag je gaan?
De vraag waar veel christelijke jongeren mee worstelen: hoe ver mag je gaan? 6% van de jongeren vindt dat je zoenen moet bewaren voor de persoon met wie je gaat trouwen. Bijna driekwart daarentegen vindt het prima om aan elkaars borsten, billen en/of geslachtsorganen te zitten, maar bijna de helft van deze groep vindt dit alleen kunnen als je al weet dat je ook met die persoon gaat trouwen.

Dat elkaar bevredigen weer een stapje verder is, lees je terug in de antwoorden. 50% van de ondervraagden vindt dat dit alleen binnen het huwelijk hoort. Nog eens 28% zegt dat dit wel buiten het huwelijk mag, maar dan alleen wel met degene met wie je gaat trouwen. Kortom, meer dan driekwart is van mening dat je dit moet bewaren voor één persoon.

Bij geslachtsgemeenschap ligt dit percentage iets hoger: 88% vindt dit exclusief voor één iemand. 71% zegt dat dit enkel binnen het huwelijk hoort. 10% van de jongeren vindt het geen punt om seks te hebben met andere partners dan met wie je gaat trouwen, mits je echt van elkaar houdt. Heb jij een relatie en ben je hier open over naar je partner? Waar ligt jouw grens?

Seks op je zestiende
29% van de bevraagde jongeren is geen maagd meer. Dit lijkt keurig te kloppen met het percentage jongeren die dit wil bewaren tot het huwelijk (71%). Maar als we even inzoomen, blijkt dat van de jongeren die nu niet verloofd of getrouwd zijn en geslachtsgemeenschap iets voor binnen het huwelijk vinden, 10% al wel met iemand naar bed is geweest.

De grootste groep meisjes die al eens met iemand het bed hebben gedeeld is 16 jaar (21%). De jongens waren er iets later bij, daar deed 21% het op zijn achttiende. Misschien wel één van de opmerkelijkste resultaten van dit onderzoek: meer dan de helft van de ervaren jongeren (54%) zegt dit liever niet gedaan te hebben. 18% voelt zich hier zelfs nog regelmatig schuldig over.

Handen thuis
Het is zomer en dat betekent bij mooi weer: korte rokjes, blote hemdjes! 77% van de jongeren vindt dat meisjes een verantwoordelijkheid hebben in hoe ze zich kleden.

Een derde van alle jongeren heeft wel eens te maken gehad met ongewenst gedrag. Meisjes meer dan jongens, maar het komt onder jongens wel degelijk voor! Een derde van de slachtoffers van ongewenste intimiteiten praat hier niet over.

Met wie praat je over relaties en seks?
Relaties is een redelijk veilig onderwerp om over te praten. Zelfs met je ouders. Het onderwerp seks daarentegen ligt iets gevoeliger. Vrienden staan sowieso bovenaan als favoriete gesprekspartner over beide onderwerpen. Daarna komt God en op de derde plaats komen de ouders.

Ik praat over relaties met:
1. Vrienden: 92%
2. God: 78%
3. Ouders: 48%
4. Met niemand: 3%

Ik praat over seks met:
1. Vrienden: 73%
2. God: 45%
3. Ouders: 24%
4. Met niemand: 14%

Belangrijke factoren om een relatie te laten slagen:

1. Humor (80%)
2. Vriendschap (80%)
3. Aantrekkingskracht (75%)
4. Interesses (72%)
5. Leeftijd (28%)
6. Opleidingsniveau: (25%)

Bronnen

https://beam.eo.nl/artikel/2017/06/uitslag-het-grote-beam-liefdes-relatie-en-seksonderzoek-deel-2/

https://beam.eo.nl/artikel/2017/06/uitslag-het-grote-beam-liefdes-relatie-en-seksonderzoek-deel-1/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge