Benen spreiden door mannen ongepast?

Alleen de seksuele persoonlijkheid van vrouwen voorspelt de frequentie van geslachtsgemeenschap binnen koppels
Te vroeg geboren kinderen blijken later meer pech te hebben in de liefde, aldus de wetenschap

Mannen die zittend hun benen spreiden zijn dominant…. zij zijn de ‘baas’. Of zit het,

Bron Laila Poppy Laurel

biologisch gezien, gewoon lekkerder?

Dit ‘manspreading’, wordt, zeker in het openbaar vervoer, niet op prijs gesteld. De man neemt niet alleen teveel ruimte in, maar toont zijn kroonjuwelen ook zonder gene.

De spreidstand is een typische mannenpose. Er zijn maar weinig vrouwen die met de benen wijd open zitten.  Er zijn feministes die het belachelijk vinden en actie voeren tegen ‘manspreading’ in de metro. En er zijn vrouwen die, bij wijze van experiment, ook aan ‘manspreading’ doen als protest. Sommige mannen beweren dat het goed is voor de rug om met de benen gespreid te zitten, anderen beweren dat zo hun testikels voldoende afkoeling krijgen en zo de spermaproductie op gang blijft.  Of gewoon omdat het niet prettig is als hun benen te dicht tegen hun penis en balzak hangt.  Het is een feit dat vrouwen dit probleem minder hebben en integendeel, aangezien vrouwen soms rokken of kleedjes dragen, willen ze absoluut niet dat anderen, mannen of vrouwen tegen hun ondergoed aan kijken.

Bron : William Stitt Unsplash

Er wordt beweerd dat mensen met veel zelfvertrouwen meer ruimte innemen dan degenen met minder zelfvertrouwen.  Mensen met zelfvertrouwen staan breder, bewegen meer met hun armen en benen, leggen een arm op de stoel naast hen, lopen met grotere passen, enz. Dit geldt uiteraard ook voor vrouwen, maar mannen doen dit vaker omdat ze meestal ook meer vertrouwen in zichzelf hebben. Het wordt ook door de brede samenleving meer aanvaard dat mannen meer ruimte nemen, terwijl vrouwen die dit doen beschouwd worden als macha’s of feministes.  Het rollenpatroon is ook op dit vlak doorgedrongen.


“Manspreading” by Gothamist

New York heeft een probleem met haar mannelijke bevolking. Ze kunnen namelijk hun benen niet sluiten als ze gaan zitten en nemen zo veel te veel plaats in beslag in de metro. Hét onderwerp van hilariteit, maar er zit natuurlijk wel wat in. Waarom kunnen mannen eigenlijk hun benen niet gewoon sluiten?

The website Gothamist vroeg zich net hetzelfde af en trok met camera en microfoon de New Yorkse metro in. Ze voelden zittende mannen aan de tand over hun ‘manspreading’.

De overheersende reactie: ongemak. Veel mannen zagen het in ieder geval niet als een probleem. “Ik probeer dat te vermijden”, klinkt het bij iemand, terwijl een andere zelfs beweert zelf slachtoffer te zijn van ‘manspreading’. En dat terwijl ze met hun benen allemaal redelijk wijd zitten.

De reden voor de ‘manspreading’ is anatomisch gezien niet heel ver te zoeken, maar toch vermijden de mannen elke verwijzing naar hun edele delen. Er durft er maar eentje aan het onderwerp te beginnen: “We hebben geen keuze, weet je? Het is anders voor een vrouw”, klinkt het rond de pot draaiend.

Gelukkig is er ruimte voor verbetering, de mannen willen er in de toekomst best op letten. Maar wat is dan de aanvaardbare ruimte tussen de benen? Na heel wat meetwerk is het duidelijk dat de mannen het zelf ook niet goed weten: de afstanden variëren van 16 centimeter tot wel 45 centimeter.

Mannen die wijdbeens zitten en zo veel ruimte innemen – het is veel (vrouwelijke) passagiers van de metro in New York een doorn in het oog. Zij vinden de vervoersmaatschappij Metropolitan Transporation Authority (MTA) aan hun zijde nu die een speciale campagne begint om het zogeheten ‘manspreading’ tegen te gaan.

In de altijd volle metro van New York zijn voorbeelden van mannen die wijdbeens niet één maar twee of soms zelfs drie plekken innemen gemakkelijk te vinden. Posters in de treinstellen moeten de mannen nu tot wat socialer gedrag verleiden.

De Britse ontwerpster Laila Laurel heeft een prestigieuze designprijs gewonnen voor een stoel die ze ontworpen heeft. De stoel is allesbehalve gewoontjes, want hij maakt het mannen onmogelijk om wijdbeens te zitten. ‘Manspreading’ kan dus niet als je deze stoel wil gebruiken. Uiteraard krijgt Laila heel wat kritiek te verduren, voornamelijk van mannen.

Maar mannen niet gevreesd, er bestaat ook een vrouwelijke variant van de stoel. Dat exemplaar heeft aan de voorkant van de zitting een verhoging waardoor vrouwen hun benen wat moeten spreiden. Volgens Laila zullen vrouwen hierdoor “iets zelfverzekerder” overkomen en “hun territorium terug kunnen nemen”. De mannelijke stoel zorgt ervoor dat heren in een “iets mindere macho zithouding” gaan zitten. “Mijn stoelen zijn geen aanklacht tegen kerels of macho’s. Daar gaan mijn ontwerpen helemaal niet over”, zegt de designer. Ze benadrukt dat ze mannen absoluut niet haat.

Desondanks krijgt de Britse heel wat kritiek te verduren. “Zo belachelijk”, klinkt het. “Er is nik smis met normale stoelen.” Of “Inleveren die prijs! Mannen en vrouwen moeten kunnen zitten zoals ze zelf willen.”

Laila reageert nuchter op de kritiek: “Blijkbaar is het zo dat als je sociale problemen wil aankaarten, dat in de publieke opinie een polariserend effect heeft. Maar neem mijn werk niet te serieus. Ik wil als jonge feministe dat mijn werk provocerend is maar ook boeiend en geinig. Humor is een belangrijk middel om een gesprek op gang te brengen en houden over maatschappelijke kwesties zoals het zitgedrag van mannen én vrouwen.”

Bron Laura Poppy Laurel Instagram

Bronnen

https://www.zita.be/nieuws/lifestyle/betekenen-deze-stoelen-het-einde-van-manspreading

https://www.vice.com/nl/article/kzyyay/waarom-mannen-met-hun-benen-wijd-zitten-in-het-openbaar-vervoer

https://www.hln.be/nina/seks-relaties/waarom-mannen-hun-benen-niet-kunnen-sluiten~a5e98652/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

https://www.hln.be/bizar/mannen-moeten-benen-sluiten-in-new-yorkse-metro~a553e72f/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge