Betalen voor seks in de VS

Bier doet borsten toenemen en koffie doet ze afnemen?
Overdracht van drugs en medicijnen via sperma?
Geschatte tijd om tekst te lezen: 2 minu(u)t(en)

ivanovgood / Pixabay

Het kopen van seks is een veel voorkomend gedrag bij Amerikaanse mannen. De beroemde studies van Alfred Kinsey over menselijk seksueel gedrag uit de jaren 1940 en 50 vonden bijvoorbeeld dat 69% van de mannen die hij ondervroeg, minstens één keer voor seks had betaald.  Meer recente studies suggereren dat het aantal aanzienlijk is gedaald omdat de houding ten opzichte van seks buiten het huwelijk is geliberaliseerd. In de jaren negentig ontdekte een landelijk representatief onderzoek onder Amerikanen dat slechts 16% van de mannen zei eerder voor seks te hebben betaald.

Dus hoe zien de cijfers er vandaag uit? En hoe verhouden ze zich voor mannen en vrouwen?

Een 2016 youGov nationale enquête onder 1000 Amerikaanse volwassenen van 18 jaar en ouder geeft enig inzicht. Op de vraag ‘heb je ooit iemand anders voor seks betaald’, zei 12% van de mannen ja tegenover 1% van de vrouwen.

Deze aantallen kunnen echter een onderschatting zijn, omdat 2% van de mannen en 1% van de vrouwen de antwoordoptie “liever niet zeggen” koos, terwijl nog eens 2% van de mannen zei: “Ik weet het niet.” Men  zou kunnen veronderstellen dat veel van de mensen die voor deze opties hebben gekozen, inderdaad voor seks betaald hebben maar dit niet wilden toegeven in de enquête.

Naast een groot sekseverschil als het ging om betalen voor seks, waren er ook leeftijdsverschillen en politieke verschillen. Met betrekking tot leeftijd hadden mensen onder de 30 de minste kans om seks te hebben gekocht (slechts 1% had dit gedaan); 11% van de leeftijdsgroep 30-44 jaar en 7% van de leeftijdsgroep 45+ hadden dit wel gedaan.

De meeste kopers zijn mannen, maar verder weten we eigenlijk niet zoveel over wie seks koopt of waarom schrijft Justin Lehmiller verder op zijn blog. Het was zelfs niet zo lang geleden dat onderzoekers dit echt begonnen te onderzoeken.

Hoewel dit onderzoek groeit, heeft bijna niets van dit onderzoek zich geconcentreerd op oudere mannen (leeftijd 60+), wat nochtans een belangrijke doelgroep is. Ze vormen een interessante en belangrijke groep om te studeren in deze context omdat, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, veel oudere mannen actieve sekslevens hebben – en in feite zijn ze tegenwoordig actiever dan in het verleden dankzij medicijnen tegen erectiestoornissen en testosteron-suppletie. Bovendien kan het zijn dat wat oudere mannen motiveert om voor seks te betalen, kan verschillen van wat jongere mannen motiveert.

Voor een onthullende kijk op de kenmerken, motivaties en gedragingen van oudere mannen die seks kopen, bekijk de onderstaande infographic. Een van de interessante dingen die je zult zien, is dat veel van deze mannen op zoek zijn naar meer dan alleen seks. Sterker nog, velen lijken op zoek te zijn naar de ‘vriendin-ervaring’ – dat wil zeggen, ze willen iemand die naast seks ook emotionele intimiteit en gezelschap kan bieden.

 

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2016/4/10/paying-for-sex-and-the-girlfriend-experience-infographic

https://www.lehmiller.com/blog/2019/1/23/how-many-americans-have-paid-for-sex-before

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!