Borstvoeding is goed maar moeders hebben ondersteuning nodig

Een warme knuffel kan conflicten helpen oplossen
Lengte penis toch van invloed op fertiliteit?

Bron Oleg Sergeichik www.unsplash.com

Als je sommige kranten zou geloven, zou je denken dat borstvoeding inherent slecht is voor de geestelijke gezondheid van de moeder. Koppen roepen regelmatig over “druk om borstvoeding te geven” en “borstvoeding geeft stress” waardoor moeders zich angstig en ellendig voelen. Er worden oproepen gedaan om de borstvoedingspromotie te stoppen vanwege het vermeende risico dat de moederschapervaring wordt verpest.

Maar borstvoeding beschadigt de geestelijke gezondheid van de moeder niet. In feite kan een goede borstvoedingservaring geweldige dingen doen voor het welzijn van vrouwen. Naast het verminderen van het risico op reproductieve kankers, hartaandoeningen en diabetes, kan het moeders helpen zich sterker en zelfverzekerder te voelen en ook een depressieve stoornis omwille van de geboorte te genezen.

Borstvoedingshormonen worden zelfs geacht om de impact van stress en slaapgebrek op het lichaam te verminderen. Het is geen wonder dat talloze onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer het geven van borstvoeding goed gaat, het risico van een vrouw voor postnatale depressie lager is.

Maar wanneer vrouwen niet in staat zijn om borstvoeding te geven, kan hun mentale gezondheid ernstig worden aangetast. Als je een moeilijke borstvoedingservaring hebt en je gedwongen voelt te stoppen, kunnen vrouwen zich depressief, verdrietig en heel erg boos voelen.

Het probleem is niet  borstvoeding geven op zich. In plaats daarvan is het gebrek aan ondersteuning en investeringen in babyvoeding, in het accepteren van een nieuw moederschap breder. Meer dan twee derde van de moeders die in de eerste weken met borstvoeding stoppen, doet dit omdat ze meer steun nodig hadden, pijn hadden of moeite hadden een baby aan te leggen. Het gebrek aan investeringen in gezondheidsdiensten betekent echter dat moeders vaak gedwongen zijn om zelfstandig door te gaan – vaak met de volgende gedachte: “het belangrijkste is dat uw baby wordt gevoed” – in plaats van de één-op-één ondersteuning die ze echt nodig hebben.

Zaken als onvoldoende professionele hulp, uitputting en verkeerde informatie betekenen dat meer dan de helft van de baby’s in het Verenigd Koninkrijk aan het eind van hun eerste week geen borstvoeding meer krijgt.

Moeilijke ervaringen verhogen ook het risico op postnatale depressie, naast de hormonale implicaties van niet-borstvoeding. Onderzoek door Amy Brown,Professor of Child Public Health van de Swansea University uitgevoerd met 217 moeders die in de eerste paar maanden stopten met borstvoeding,laat zien dat waar vrouwen stopten om redenen die ze als positief beschouwden, hun geestelijke gezondheid niet werd beïnvloed. Maar toen ze stopten vanwege pijn, fysieke problemen, of omdat ze de ondersteuning die ze nodig hadden niet konden krijgen, was hun risico op depressie veel groter.

Deze studie breidde zich uit over een groot aantal onderzoeken die een verband aantoonden tussen een korte periode van borstvoeding en postnatale depressie. De bevindingen zijn misschien niet verrassend. Het ervaren van pijn en uitputting zijn beide gekoppeld aan een verhoogd risico op depressie.

Wat verwarrend is, is dat er nog steeds in de UK geen investeringen worden gedaan om vrouwen te ondersteunen als reactie daarop. We weten dat borstvoeding de gezondheid van moeders en baby’s beschermt. We weten dat het geld bespaart voor de gezondheidszorg. We weten dat de meerderheid van de vrouwen het wil doen – en veel, als ze de eerste weken voorbij zijn, vinden het eenvoudiger, handiger en kosteneffectiever. En we kennen het potentieel schadelijke effect op hun geestelijke gezondheid als ze geen borstvoeding kunnen geven.

Het is niet zo dat we niet weten waarom vrouwen er mee worstelen. Er is in de UK een afwezigheid van professionals om vrouwen te ondersteunen, geen gemeenschap om voor hen te zorgen, en een gebrek aan een cultuur die borstvoeding en moeders die borstvoeding geven begrijpt, waardeert en beschermt, ongeacht of ze thuis, op het werk of in het openbaar zijn.

Maar in plaats van te investeren in het onderzoek, personeel, onderwijs en bescherming, wordt er bezuinigd op diensten en wordt een flesje met kunstmatige voeding gegeven als de oplossing voor elke uitdaging met borstvoeding. Hoewel de formule soms nodig is wanneer borstvoeding echt niet volgens plan verloopt, stelt het National Institute of Clinical Excellence dat vrouwen die borstvoeding willen geven, intensieve ondersteuning moeten krijgen om hun melkaanvoer te vergroten, indien nodig, voordat de formule van flesjesvoeding wordt aangeboden.

Bovendien lost flesjesvoeding de waargenomen problemen vaak niet op. Het zal een baby niet helpen om ‘s nachts te slapen en verhindert niet in dat huilende baby’s opgepakt willen worden. Dit zijn normale babygedragingen, om te zorgen dat ze zich veilig en getroost voelen, en hebben vaak niets te maken hebben met honger. En het allerbelangrijkste is dat het simpelweg aanraden aan een moeder die borstvoeding wil geven om flesjes te geven haar niet gelukkiger zal maken. In feite is het tegenovergestelde vaak waar. Moeders die zich op deze manier in de steek gelaten voelen zonder te zoeken naar  antwoorden  waarom hun borstvoedingservaring moeilijk ging, geven zichzelf  de schuld.

Bronnen

http://theconversation.com/breastfeeding-is-good-for-mothers-mental-health-but-those-who-struggle-need-support-103788

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge