Datinginteresse wordt beïnvloed door eerder bekeken foto’s

Borsten strelen is goed voor relatie
Seks en sterrenbeeld

Free-Photos (CC0), Pixabay

De keuze om wel of niet met iemand te daten, zoals via een datingsite of een app, wordt beïnvloed door de profielfoto’s die eerder zijn bekeken.

De eerder waargenomen foto blijft even hangen in het brein en heeft daardoor invloed op hoe men de profielfoto bekijkt die men daarna ziet. Dat blijkt uit onderzoek van een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en de University of Sydney (Australië).

Tegenwoordig vinden steeds meer mensen elkaar via online dating sites en apps zoals Tinder, OK Cupid en e-Harmony. Op zulke websites zijn foto’s te zien van mensen die een partner zoeken. Deze foto’s worden achter elkaar getoond.

In de studie zagen de vrouwelijke studenten zestig verschillende profielfoto’s achter elkaar. Bij elke foto moesten ze aangeven of de persoon erop aantrekkelijk was of niet.


De selectie – het wel of niet willen daten met die persoon – bleek vaak gebaseerd op de aantrekkelijkheid van de persoon op de profielfoto, een vorm van liefde op het eerste gezicht, zegt VU-onderzoeker Erik van der Burg.

Als iemand aantrekkelijk is en voldoet aan de criteria van een potentiële partner, dan druk je de ‘ja’-knop in en anders op de ‘nee’-knop. Na het indrukken van de knop verschijnt je volgende potentiële prins of prinses en maak je nogmaals een keuze of deze persoon voldoet aan jouw ideaalplaatje, et cetera.

Mensen – eigenlijk: vrouwen – die online naar een maatje zoeken met apps zoals Tinder of e-Harmony, beoordelen een gezicht gemakkelijker als aantrekkelijk als het vorige gezicht ook aantrekkelijk was. En andersom.

De aantrekkelijkheid van een persoon blijkt dus sterk af te hangen van de profielfoto die men zojuist heeft waargenomen. Eenzelfde profielfoto wordt namelijk aantrekkelijker bevonden wanneer de voorgaande profielfoto aantrekkelijk was dan wanneer deze niet aantrekkelijk was. Wanneer iemand dus aantrekkelijk wordt bevonden, dan is dat dus niet zozeer liefde op het eerste gezicht, maar in feite een soort liefde op het tweede gezicht.”

Het was al bekend dat, als mensen punten mochten geven, ze een gezicht meer punten gaven wanneer het vorige gezicht veel punten had gekregen. De vraag was of die neiging om hoger te quoteren ook zou blijven als ze enkel een ja-nee keuze hadden. Ze bleef.

Het effect is te verklaren doordat het brein traag is. Als we een gezicht zien, zorgt dat voor activatie in het brein. Wanneer dit gezicht verdwijnt, dan zal deze activatie niet direct verdwijnen.

Het is al lang bekend dat de aantrekkelijkheid van mensen ook afhangt van de aantrekkelijkheid van de mensen waarmee ze zich omringen.

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/2650991/2016/03/18/Online-daten-Dat-is-liefde-op-het-tweede-gezicht.dhtml

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160318_02189821

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160318_02189820

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge