Disney prinsessencultuur is niet roldoorbrekend

Seks na behandeling van borstkanker
Samen poetsen levert meer seks op
hqdefault

Image by youtube.com

Veel ouders laten hun kinderen met een gerust hart naar de vele prinsessenfilms van Disney kijken. Maar die schijnbaar zo onschuldige films blijken een duistere zijde te hebben.

Roze glitters zijn alomtegenwoordig in de speelgoedkoffers van kleine meisjes. Voor de speelgoed- en entertainmentindustrie is Pantone 820 – oftewel barbieroze – de nieuwe color of money. Hoe onschuldig is die prinsessencultuur eigenlijk?

Je kunt je afvragen welke impact al die rozigheid op hun zelfbeeld heeft. De Amerikaanse journaliste – en moeder van een dochter – Peggy Orenstein stelde zichzelf die vraag ook. Ze trok op onderzoek uit en schreef haar bevindingen neer in het boek Cinderella ate my daughter (Harper Collins, 2010, 240 blz.).

Een eerste conclusie die Orenstein maakt, is dat de girliegirlie-cultuur big business is. De ‘Disney Princess’-merchandising omvat maar liefst 26.000 producten. Er ontstond het idee om Assepoester, Belle, Ariel en co samen te promoten en het was meteen een groot succes.

De prinsessenmanie is blijkbaar een onvermijdelijke fase die meisjes doorlopen.  Deze cultuur vertelt niet dat meisjes ‘bekwaam, sterk, creatief of slim’ zijn, maar dat ze ‘de mooiste van allemaal’ willen zijn. Het is verwarrend dat we omringd worden door steeds meer succesvolle vrouwen, terwijl de druk op meisjes om hun uiterlijk als belangrijkste aspect van hun persoonlijkheid te zien, niet afneemt.

Wie het schoentje past
Disney zette de trend, maar de concurrentie zat niet stil: speelgoedgigant Mattel lanceerde in 2001 de ‘Princess Barbie’: ook van die kant worden jonge meisjes dus bestookt met dvd’s, kleren, speelgoed, decoratie en schoonheidsproducten waar het roze suikerglazuur van afdruipt. Barbie wordt tegenwoordig omringd met elfjes, vlinders, ballerina’s, zeemeerminnen en prinsessen.

Ze is vandaag veeleer populair onder vierjarigen. Dat komt doordat al die voormalige Barbie-bezitsters niet hebben gewacht tot hun dochters acht waren om hun een Barbie cadeau te doen.

Ze zijn schattig en onschuldig en vooral: ze zijn veilig – ze proberen van kleine meisjes geen geseksualiseerde wezens te maken. Wat Disney, Mattel en consorten verkopen, is in essentie onschuld tenminste dat beweert men toch.

Alleen maar roze.

Niet dat er in se iets mis is met dat roze, maar waarom zijn kleine meisjes zo monochromatisch geworden, vraagt Orenstein zich af. De voorliefde voor roze zit toch niet in hun DNA? Het zijn de marketeers die het zo hebben beslist. Sinds zij midden jaren 80 kinderen zijn gaan opdelen per leeftijd en per geslacht in steeds kleinere doelgroepen met hun eigen specifieke profielen, met het oog op meer winst, is de heerschappij van het roze definitief gevestigd.

Het is niet meer dan speelgoed, maar de boodschap die onze cultuur via dat speelgoed aan kleine meisjes brengt, is dat hoe ze eruitzien belangrijker is dan hoe ze zich voelen. Meer nog, aldus Orenstein: dat hoe je eruitziet is hoe je je voelt, zelfs wie je bent. ‘Talent? Wilskracht? Intelligentie? Dat is allemaal goed en wel, maar tegen de tijd dat meisjes de middelbareschoolleeftijd hebben bereikt, wordt hun eigenwaarde bepaald door hoe ze zich voelen over hun uiterlijk. En als prinsessen, Barbies, Moxies en co daar al niet verantwoordelijk voor zijn, dan versterken ze het toch.’

Meer vatbaar voor stereotyperingen
Onderzoekers van de Brigham Young University vinden dat meisjes daardoor meer vatbaar worden voor stereotyperingen. En die stereotyperingen kunnen – zeker op de lange termijn – schadelijk zijn voor de kinderen. Ouders moeten rekening houden met de impact die de prinsessencultuur op lange termijn kan hebben.

prinses

Image by psy-health.org

 

Rolmodellen
Misschien nog wel één van de meest verontrustende resultaten uit het onderzoek, is de conclusie dat meisjes die weinig waardering hebben voor hun eigen lichaam door de tijd heen meer met de Disney-prinsessen bezig zijn. Het suggereert dat ze op zoek zijn naar rolmodellen die er in hun optiek mooi uit zien. “Disney-prinsessen zijn de eerste voorbeelden van blootstelling aan het ‘dunne’ schoonheidsideaal,” stelt Coyne.

Maak poppen roldoorbrekend

Sommige Disney fans willen figuren meer roldoorbrekend maken om de prinses- en prinscultuur tegen te gaan. Er verscheen een artikel, waaruit blijkt dat sommigen oproepen tot een lesbische hoofdpersoon in het vervolg van de populaire film ‘Frozen’.

Volgens de fans heeft het sprookje niet alleen een feministische insteek. Elsa probeert zichzelf en haar krachten, door homo-organisaties gezien als haar geaardheid, namelijk weg te stoppen.

Volgens de Frozenfans is het belangrijk dat Disney meer homoliefde in haar films integreert.

Hoewel dit absoluut niet voor kinderen is, zijn er ook pornovarianten op Disneyverhalen in de omloop. Hierin worden uiteraard de klassieke man-vrouw patronen sterk uitvergroot.

Disneyfilms hebben heel wat dingen met elkaar gemeen: zo zijn de prinsessen aan het einde van de film altijd heel gelukkig. En ook kinderloos, want zo ver gaat het verhaal niet.

Kunstenaar Isaiah Keith Stephens uit Boston brengt daar  verandering in. In opdracht van Cosmopolitan werkte hij een aantal prenten uit waarbij Belle, Ariël en co een moederrol vervullen, met hier en daar een fikse knipoog.

moeder

 

Bronnen en meer lezen

https://www.scientias.nl/disney-prinsessen-blijken-zo-onsch

focustso.deboeck.com/public/modele/focustso/…/4T_T1-taak%204.docx

Veerle Vanden Bosch, De Standaard, 8 maart 2012

http://www.teamlewis.com/be-nl/insights/articles/er-was-eens…-een-lesbienne-in-een-disney-film

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge