Demiseksualiteit

'Pussypedia' is de Wikipedia voor vagina's
BDSM lokt positieve stressreactie uit bij beoefenaars
Photo by Vladimir Fedotov

Photo by Vladimir Fedotov

Volgens Wikipedia is demiseksualiteit een vorm van seksualiteit die voorkomt bij personen, die doorgaans enkel een seksuele drift ervaren wanneer zij een sterke emotionele band met de partner hebben. De term wordt vaak gerelateerd aan aseksualiteit, dat naast hetero-, bi- en homoseksualiteit een seksuele geaardheid is.

Volgens sommigen voelen demiseksuele mensen geen primaire seksuele aantrekkingskracht (met betrekking tot het uiterlijk), maar enkel een secundaire, waarbij innerlijk een veel belangrijkere rol speelt.

Dankzij de vele datingapps die tegenwoordig beschikbaar zijn, is het vinden van een potentiële partner, zo niet verliefd worden,  veel eenvoudiger geworden. Hoewel het gemak waarmee iemand zijn status-single kan afwerpen, velen enthousiast zal maken, druk je gewoon je desinteresse uit door een swipe naar links of rechts zoals bij Tinder.

Een demiseksueel zal nooit genoegdoening vinden via dating apps zoals Tinder en zijn consoorten. Het is niet dat de peroon een hekel heeft aan het concept om iemand online te vinden, maar een demiseksueel kan het idee van romantische romantiek naar iemand die men nog niet heeft ontmoet of die een ‘vreemdeling’ is, gewoon niet omzeilen.

Dit is de reden waarom blinde dates of one-night-stands voor hen onmogelijk zijn. Als je een van die mensen bent die nooit een fysieke aantrekkingskracht voelt, tenzij je een emotionele band met de persoon hebt, zijn er kansen dat je misschien een demiseksueel bent.


Volgens experts valt demiseksualiteit onder de bredere paraplu van aseksualiteit. Net zoals een aseksuele persoon zich nooit seksueel aangetrokken voelt tot iemand, ongeacht zijn of haar geslacht, zijn ook biseksuelen niet seksueel aangetrokken tot mensen maar met deit verschil dat ze zich eerst  emotioneel betrokken op de persoon moeten voelen.

Vreemd genoeg is seksuele lichamelijke aantrekkingskracht voor hen onbelangrijk. Of de persoon nu uiterlijk aantrekkelijk is of niet, speelt geen rol. Men moet een emotionele klik vinden vooraleer men opgewonden geraakt.   Sommigen verwarren dit met sapioseksueel. Concreet betekent dit dat je bent aangetrokken tot de brains (de b-spot), niet de looks. Hoewel iedereen een minimale intelligentie van zijn/haar partner verwacht, tilt de sapioseksueel deze verwachting naar een heel nieuw niveau. Sapioseksuelen zijn niet geïnteresseerd in looks, bedprestaties of bankrekeningen, want ze willen slechts één ding van hun partner: dat die even slim of slimmer is dan zij en dat ze er vooral intellectuele hoogstaande gesprekken mee kunnen voeren vooraleer ze verliefd kunnen worden, laat staan zich seksueel aangetrokken voelen.

Een sapioseksueel is iemand die zich fysiek en mentaal voelt aangetrokken tot slimme mensen. Sapioseksuelen worden opgewonden door intelligentie. Hoewel de meeste mensen intelligentie beschouwen als één van de aspecten die helpt bij het vinden van een partner, vindt de groep die het vaakst wordt aangeduid als Sapioseksuelen, intelligentie het belangrijkste punt van seksuele- en zielsverbinding. Intelligentie is voor deze groep niet alleen een bonus, het is een noodzaak.

Demiseksualiteit is een ander verhaal. Er moet een sterke emotionele band met iemand zijn vooraleer deze persoon verliefd kan worden en ook seksueel met deze persoon aan ge de slag wil gaan. Vele mensen voelen zich misschien seksueel aangetrokken tot iemand die wenselijk is door gewoon naar hun foto in een tijdschrift te kijken of wanneer ze dergelijke mensen op tv zien. Maar niet voor een biseksueel. Verliefd worden of seksueel aangetrokken voelen is voor hen niet zo gemakkelijk.

Liefde op het eerste gezicht kent een demiseksueel niet.  Voor de meeste mensen is het concept van verliefd worden op het eerste gezicht iets romantisch en idyllisch, en iets wat ze hebben geleerd door sprookjes te lezen of te kijken naar romantische films. Maar niet voor iemand die demiseksueel is. Niet alleen is verliefd worden op het eerste gezicht  uitgesloten, zelfs het concept dat iemand zich in één oogopslag aangetrokken zou kunnen voelen, lijkt onwezenlijk. Dus als je zo’n persoon bent voor wie liefde op het eerste gezicht net zo onmogelijk is als een man die vleugels laat groeien ben je wellicht een biseksueel.

Demiseksualiteit is volgens geen modieuzer woord voor kieskeurigheid, maar een serieus te nemen geaardheid. Iemand die demiseksueel is, heeft een sterke gevoelsband nodig met een andere man of vrouw voordat er sprake is van seksuele aantrekkelijkheid of seksuele activiteiten. Dit is geen bewust gestuurde keuze. “Demiseksuelen missen simpelweg seksuele verlangens tot er een nauwe relatie is ontstaan”, aldus Nikki Goldstein, seksuologe en schrijfster van ‘Single but Dating’, in Glamour.

Volgens het Demisexuality Resource Center (DRC) ligt de kern van het geluk bij een demiseksueel niet in het vinden van een partner om mee te trouwen of een gezin mee te stichten. De seksuele identiteit is rechtstreeks gekoppeld aan emotionele intimiteit. Eens die is bekomen, leidt het emotionele fundament tot gevoelens van passie, verlangen en uiteindelijk plezier tijdens het vrijen.

Mensen noemen je vaak ‘ouderwets’ of preuts
In dit tijdperk van snel daten en het vinden van een partner op een app, ben je nog steeds iemand die gelooft in het idee om emotionele connecties te kweken, vrienden te worden en dan veel later misschien fysiek in de buurt te komen. Vrienden zeggen dat je  geen actief seksleven hebt en mensen noemen je vaak ‘ouderwets’ of preuts omdat ze gewoon niet kunnen begrijpen hoe je jezelf kunt afhouden van de geneugten van seksueel betrokken zijn bij iemand, tenzij je emotioneel dicht bij die persoon komt . Maar dat stoort de betrokkene eigenlijk niet. Dit komt omdat emoties op de eerste plaats komen en niet de seks.

Blinde datums zijn absoluut nee
Hoewel blind dates voor de meeste mensen misschien een opwindende manier zijn om iemand nieuw te ontmoeten, zijn deze ook not done voor  een demiseksueel.  Voor iemand die emotionele connecties koestert, is het ontmoeten van een persoon die hij nog nooit in het leven heeft gezien, alsof hij aan het front van een oorlog staat.

Looks? Het kan ze niet schelen

Uiterlijk is niet relevant voor demiseksuelen; fysieke verschijning speelt nauwelijks een rol in hun wereld vandaar dat de typische swipe apps heb niet kunnen boeien. Vriendschap wint in de wereld van demiseksuelen. Een romantische relatie voor demiseksuelen is meestal een progressie van een hechte vriendschap en andere dergelijke relaties. Hun romantische gevoelens komen voort uit een band die misschien niet eens door de meerderheid wordt waargenomen.

Holly Richmond is seksuologe en gespecialiseerd in koppeltherapie. Zij bevestigt de volgende stelling. “Wanneer een persoon die niet demiseksueel is iemand ontmoet, dan vormt hij meestal in slechts enkele seconden enige mate van lichamelijke aantrekking.

Bij demiseksualeit daarentegen is er bij de eerste indruk geen enkele vorm van lichamelijke aantrekking. Het gaat hier echt over romantische gevoelens, liefde en vriendschap. Seksuele aantrekking en verlangen komen op de tweede plaats. Ze zijn zeker niet de drijfkracht. “Het is dus totaal anders dan in de films uit Hollywood. Want in de film staan de personages vaak al bij de eerste aanblik in vuur en vlam.
Demiseksualiteit: liefde vol vuur

We kunnen demiseksualiteit omschrijven als vriendschap die een vuur aansteekt

Bij het internationale netwerk voor aseksuelen, het Asexual Visibility and Education Network (AVEN), wordt de term demiseksueel vaak gebruikt als synoniem voor mensen die zichzelf ‘Gray-A’ of ‘Grijs-aseksueel’ noemen. Deze groep mensen plaatst zichzelf ergens tussen seksueel en aseksueel.

Meer lezen

https://goedele.com/inspiratie/emooo-ja-zo-herken-je-demiseksualiteit

https://www.flair.be/nl/lifestyle/vrouwen-over-demiseksualiteit/

https://verkenjegeest.com/demiseksualiteit/

https://demisexuality.org/

Bronnen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170807_03006792

https://nl.wikipedia.org/wiki/Demiseksualiteit

https://www.elle.be/nl/177387-trend-ben-jij-een-sapioseksueel.html

https://hetnlpcollege.nl/sapioseksueel/

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/love-sex/what-is-demisexuality-5-ways-to-know-if-you-are-a-demisexual/articleshow/73693509.cms

https://www.psychologytoday.com/us/blog/sex-lies-trauma/201706/the-demisexual-phenomenon

https://www.nytimes.com/2017/05/19/style/modern-love-not-friends-then-no-benefits.html?_r=0

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5443108/

https://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/demisexuality-what-is-it-sex-orientation-emotional-relationships-physical-a7912661.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge