Documentaire over menstruatie

Temperatuur en libido
Vader gaat met dochter in bad en krijg een storm van kritiek op foto

Menstruatie is een van de meest natuurlijke lichamelijke reacties die de helft van de

Photo by Racheal Lomas

wereldbevolking treft voor enkele dagen per maand. Toch blijft het een moeilijk bespreekbaar onderwerp.

In verschillende culturen en religies worden vrouwen als onrein bestempeld wanneer ze hun maandstonden hebben en zelfs in progressieve maatschappijen wordt er op een fluistertoon over gepraat.

Menstrueren is iets heel gewoons. Elke vrouw heeft er gemiddeld 38 jaar lang eens per maand mee te maken.

Tijdens de jaren dat een vrouw vruchtbaar is, komt er iedere maand een eicel tot rijping in een van de twee eierstokken (ovaria). Ongeveer veertien dagen na het begin van de maandstonden is de rijping voltooid en komt de eicel vrij uit de eierstok (eisprong of ovulatie). Ze wordt opgevangen door het uiteinde van de eileider, die als een soort paraplu om de eierstok heen zit.

Via de eileider gaat de eicel op weg naar de baarmoeder. Tijdens die reis kan de eicel bevrucht worden door een zaadcel. Het slijmvlies van de baarmoeder werd ondertussen klaargemaakt om de eicel te ontvangen.

Als de eicel niet bevrucht wordt, sterft ze af na ongeveer 24 uur. Het verdikte slijmvlies van de baarmoeder is dan niet nodig om een bevruchte eicel te laten groeien en wordt afgebroken. Dat veroorzaakt een bloeding, die menstruatie of maandstonden genoemd wordt. Het bloed komt langs de baarmoederhals in de vagina en loopt zo naar buiten. Elke maand gebeurt dat opnieuw. Het wordt de cyclus genoemd.

Het menstruatievocht bestaat behalve uit bloed ook uit allerlei stukjes weefsel. Dat zijn deeltjes van de afgestoten slijmvlieslaag en van de afscheiding van de vagina en de baarmoederhals. Daarom is het bloed niet helemaal vloeibaar. Menstruatiebloed is reukloos. Pas nadat het in aanraking komt met lucht, kan het onprettig ruiken.

Voor jezelf is het handig om je maandstonden op een kalender in te vullen. Zo word je nooit verrast en heb je altijd op tijd maandverband of tampons bij. De eerste dag van het bloedverlies is de eerste dag van een nieuwe cyclus.

In de korte documentaire ‘The Week’ maakt Miki Agrawal het onderwerp bespreekbaar door haar ouders te confronteren met het gebrek aan communicatie over menstruatie, door verschillende vrouwen aan het woord te laten over hun ervaringen en door harde cijfers en letterlijke citaten over de problematiek aan te halen.

 

 

 

Bronnen

http://weekend.knack.be/lifestyle/mode/lingerie/documentaire-legt-in-minder-dan-kwartier-taboe-rond-menstruatie-bloot/article-normal-636129.html

https://www.cm.be/gezond-leven/lichaam/menstruatie/wat/index.jsp

 

Andere filmpjes

Symptomen eerste menstruatie

Hoe breng je een tampon in.

 

 

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge