Duitsland heeft probleem met schijnvaderschap. België werkt aan regeling

Bedrijven moeten zich voorbereiden op kantoorromances
Wat zorgt voor een stabiele relatie?
parent, father, holding

Free-Photos (CC0), Pixabay

In Duitsland kan je met vaderschap blijkbaar goed geld verdienen. Volgens een onderzoek van de Duitse regionale omroep RBB worden zo in Duitsland duizenden kinderen vals erkend alleen maar om verblijfsrecht te krijgen.

Hoogzwangere vrouwen uit landen als Vietnam vliegen naar Europa en vragen een verlenging van hun visum om in Duitsland te bevallen. Daarna betalen ze een Duitse man om het kind te erkennen, waardoor het de Duitse nationaliteit krijgt. De moeders kunnen dan ook blijven.

Een kind erkennen kan niet zomaar in Duitsland. Het brengt verantwoordelijkheden met zich mee, maar volgens de RBB zijn de meeste schijnvaders afhankelijk van sociale bijstand, waardoor ze vrijgesteld zijn van alimentatie.

De schijnvaders hoeven niet eens met de moeder samen te wonen, ze moeten ook niet de biologische vader zijn om een kind te kunnen erkennen. Duitse mannen kunnen dus een kind erkennen, voor het geboren wordt, en het nooit te zien krijgen.

In de meeste gevallen gaat het niet over vrouwen die vluchten voor oorlog. De vrouwen zijn voornamelijk afkomstig uit Sub-Sahara-Afrika, Oost-Europa en Azië. Sinds de instroom van vluchtelingen en migranten naar Duitsland tot stilstand is gekomen, na de sluiting van de route via Turkije en de Balkan, zoeken migranten wanhopig naar nieuwe manieren om tot in West-Europa te geraken.

België

De Belgische regering werkt aan een ontwerp om schijnvaderschap aan te pakken. Uit cijfers die kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) opvroeg, blijkt dat er voor het eerst in drie jaar een forse stijging is in het aantal mensen dat de Belgische nationaliteit toegekend kreeg via geboorte, erkenning, adoptie of gezinshereniging. Het aantal erkenningen ging van 8.998 in 2015 naar 20.196 vorig jaar. In één geval had een man het vaderschap verworven voor zestien kinderen.

Het zou binnenkort moeilijker worden om te sjoemelen met erkenningen van kinderen in België. Als het wetsvoorstel van Van Cauter goedgekeurd wordt door het parlement, kunnen ambtenaren de oprechtheid van een verzoek tot vaderschap onderzoeken. Daarnaast moeten kinderen voortaan erkend worden in de gemeente waar de vader woont, om te vermijden dat een man in verschillende gemeenten meerdere kinderen laat erkennen. Erkenningen kunnen ook achteraf nietig verklaard worden, bijvoorbeeld als er een verdachte geldtransactie wordt teruggevonden bij de vader.

De federale regering gaat zogenoemde schijnvaderschappen bij mensen zonder papieren aanpakken. Zo zal de ambtenaar van de burgerlijke stand in de toekomst bij geval van twijfel een erkenning kunnen uitstellen of weigeren.

Daarnaast zal het ook niet meer mogelijk zijn om een kind te erkennen in eender welke gemeente of bij eender welke notaris. Dat moet vermijden dat mensen bij verschillende instanties langsgaan om het kind te proberen erkennen.

De preventieve maatregelen zijn erop gericht om mensen bewust te maken dat schijnerkenningen met het oog op verblijfsrecht niet door de beugel kunnen

“In het belang van het kind moest er opgetreden worden”, aldus Francken “Voor deze schijnvaders gaat het enkel om de papieren. Het kind in kwestie wordt opgezadeld met een vader die er nooit is of die meer zorgen veroorzaakt dan hij ze geeft.”

Bronnen

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170609_02917891

http://m.deredactie.be/#!/snippet/5813362d486a0f7110cf06ee/58132ed4486a0f7110cf06b8

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2805300

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161028_02544228

https://www.koengeens.be/news/2016/10/28/niet-langer-kind-van-de-rekening

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge