Emoji als affectieve signalen voor relatiegerichte digitale communicatie

Meer variëteit in seksuele geaardheden
Tieners die later in de puberteit raken, kunnen later in hun leven met botgezondheidsproblemen kampen

ivanovgood / Pixabay

Wat zegt het gebruik van emoji’s over je seks- en datingleven? Volgens een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE, eigenlijk veel. Veelvuldig gebruik van emoji’s met potentiële dates is zelfs gekoppeld aan niet alleen vaker seks hebben, maar ook aan een actiever en succesvol datingleven.

Justin Lehmiller verwijst naar twee studies  door onderzoekers van het Kinsey Institute en Lake Forest College. In het eerste onderzoek analyseerden ze gegevens van een groot onderzoek onder 5.327 alleenstaande Amerikanen dat was ontworpen om de demografische diversiteit van de Verenigde Staten weer te geven. De deelnemers varieerden in leeftijd van 18-94 en werden het meest geïdentificeerd als heteroseksueel (87%) en als blank (62%).

Deelnemers vulden een enquête in om te vragen of ze emoji’s gebruiken en, zo ja, waarom. Ze kregen ook verschillende vragen over hun huidige seks- en datingleven.
Dus hoe vaak gebruiken mensen emoji’s met potentiële dates? 38% zei dat ze dat nooit doen, 29% doet het bijna nooit, 28% gebruikt ze regelmatig, 3% gebruikt minstens één in elke tekst en 2,5% gebruikte meer dan één in elke tekst.
De redenen van mensen om emoji’s te gebruiken, varieerden en omvatten de wens om hun berichten meer persoonlijkheid te geven, het gemakkelijker maken om gevoelens te uiten, communicatie sneller te maken dan typen, en omdat het trendy is (met andere woorden, omdat iedereen het doet).

Frequent gebruik van emoji’s voorspelde dat er in het afgelopen jaar meer eerste dates waren, evenals frequentere seksuele activiteit.

De tweede studie was een kleinere online enquête onder 275 volwassenen die probeerde deze bevindingen te repliceren en uit te breiden. De deelnemers varieerden in leeftijd van 18-71 jaar en werden het meest geïdentificeerd als heteroseksueel (84%) en blank (73%).
Emoji-gebruik kwam vaker voor in deze studie; in feite zei slechts 3% dat ze nooit emoji’s gebruiken met potentiële dates. Ook was, in tegenstelling tot de eerste studie, het gebruik van emoji niet gekoppeld aan het aangaan van meer eerste contacten, maar leidde het juist tot dates waar verdere ontmoetingen plaatsvonden.

Net als de eerste studie werd frequent emoji-gebruik gekoppeld aan vaker seks hebben. Het was ook gekoppeld aan het hebben van meer sekspartners in het afgelopen jaar.
Omtrent de meeste recente ontmoetingen die de deelnemers hadden,  hadden frequente emoji-gebruikers meer kans om te kussen en seks te hebben met die partner. Ze hadden ook meer kans om op een tweede date te gaan en een relatie met die persoon aan te gaan.

Het is belangrijk op te merken dat dit onderzoek verschillende beperkingen kent, waaronder het feit dat de auteurs niet hebben beoordeeld welke soorten emoji’s mensen hebben verzonden. Het kan zijn dat verschillende emoji’s (bijv. een kussend gezicht, een  duivelsgezicht, smileygezicht, enz.)gekoppeld zijn aan verschillende uitkomsten. Evenzo keken ze alleen naar het sturen van emoji’s, niet naar het ontvangen ervan. Het zou daarom ook de moeite waard zijn om te onderzoeken hoe emoji’s door anderen worden waargenomen en of sommige mensen ze aantrekkelijker vinden dan anderen.

Wat vertellen al deze bevindingen ons? In de woorden van de auteurs van het onderzoek suggereren ze dat “mensen die vaker emoji’s gebruiken, misschien beter zijn in het vormen van verbindingen met anderen.” Ze geloven dat emoji-gebruikers in het algemeen emotioneler zijn – met andere woorden, het hoeven niet noodzakelijk de emoji’s zelf te zijn  die deze effecten aanbrengen; eerder betekent misschien het gebruik van emoji dat iemand emotioneel expressiever is, zich meer openbaart voor zichzelf, en gewoon een gemakkelijkere tijd heeft om intimiteit op te bouwen. Al deze factoren zullen waarschijnlijk de basis leggen voor een actievere dating en seksleven.
Dit suggereert dat mensen die om welke reden dan ook niet in staat zijn emoji’s te sturen, misschien ontmoetingen of contacten mislopen.

Bronnen

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0221297

https://www.lehmiller.com/blog/2019/8/16/people-who-use-more-emojis-have-more-sex

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge