Erectiestoornis erfelijk en verband met diabetes Type 2

Mannen vinden polygamie minder erg dan vrouwen
Voyeurs :kan 'upskirting' verslavend zijn?

JESHOOTScom / Pixabay

Voor die mannen die eraan lijden, kan een erectiestoornis buitengewone mentale angst veroorzaken, relaties verwoesten en kan het ook een rode vlag zijn die wijst op andere ernstige onderliggende gezondheidsproblemen, zoals bloedsomloop of bloeddrukproblemen.

Een studie gepubliceerd in het American Journal of Human Genetics heeft aangetoond dat erectiestoornissen (ED) een genetische component hebben. Men vond sterk bewijs voor een verband tussen een bepaald deel van ons DNA en het vermogen om een ​​erectie te ontwikkelen en te behouden. Hoewel dit vermogen van nature afneemt met de leeftijd – ED wordt geschat op 20-40% van de mannen tussen de 60 en 69 jaar – kan het ook een probleem zijn dat jongere mannen treft.

Men vonden ook dat het hebben van een verhoogd risico op Type-2 diabetes (op basis van een aantal verschillende genen) ED veroorzaakt.
De studie was gebaseerd op gegevens in de Britse Biobank van mannen van Europese afkomst, en deze werden vergeleken en gecombineerd met gegevens van mannen afkomstig uit het Estonian Genome Center van de Universiteit van Tartu en de Partners HealthCare Biobank in de VS om conclusies trekken uit een bredere steekproef.

UK Biobank is een verbazingwekkende voorraad genetische en medische gegevens die beschikbaar zijn voor wetenschappers. Gefinancierd door charitatieve en overheidsorganisaties, werden 500.000 mensen in de leeftijd van 40-69 tussen 2006 en 2010 uit het hele land onderzocht. Deze vrijwilligers vulden een aantal gedetailleerde vragenlijsten in, leverden metingen, bloed-, urine- en speekselmonsters en hebben in de loop van de jaren vervolgafspraken gemaakt.

Een groot aantal van hen kreeg ook activiteitsmonitoren of medische scans. Ze hebben ook ingestemd  dat onderzoekers  toegang kregen tot hun ziekenhuisdossiers en geneesmiddeleninformatie. Het resultaat is een buitengewoon rijke bron van gegevens die kan worden gebruikt om veel vragen te beantwoorden met betrekking tot gezondheid, welzijn en het risico van toekomstige gezondheidsomstandigheden.

Vanwege de gevoelige aard van dit specifieke medische probleem, is het misschien niet verrassend om te constateren dat maar weinig mensen zelf gerapporteerd hebben dat ze erectiestoornissen (ED) hadden. Om de beste kans te hebben op het vinden van een genetische oorzaak, combineerden de onderzoekers mensen die zelf gerapporteerd hadden met degenen die ED-medicijnen zoals Viagra gebruikten en mensen die chirurgische procedures hadden om met ED-gerelateerde gezondheidsproblemen om te gaan.

Met deze aanpak identificeerden ze 6.175 mannen met ED in UK Biobank – hoogstwaarschijnlijk een onderschatting.

Vervolgens vergeleken de onderzoekers het DNA van die deelnemers met de 223.805 overgebleven mannen in de biobank die niet geclassificeerd waren als ED om te zien welke verschillen en overeenkomsten ze konden detecteren.

Wat ze vonden was een extreem sterk bewijs dat een genetische locatie verantwoordelijk was voor een licht verhoogd risico op ED. Interessant genoeg vonden ze ook aanwijzingen dat een verhoogd risico op Type-2-diabetes ook een verhoogd risico op ED veroorzaakte.

In feite is diabetes type 2 al lang in verband gebracht met ED, maar niet op genetisch niveau. Over het algemeen werd gedacht dat de link te wijten kan zijn aan de zwaarlijvigheid en andere metabolische problemen die Type-2-diabetes veroorzaakt, de effecten hiervan op de bloedvaten in de penis en bijgevolg de effecten op het behouden van een erectie.

Wat deze studie heeft aangetoond, is dat mensen met een hoger genetisch risico van Type-2 diabetes ook een hoger risico hadden voor ED, wat suggereert dat T2D waarschijnlijk een oorzaak van ED is. Dit suggereert ook dat de behandeling van T2D voordelen kan bieden in termen van het verlagen van het ED-risico.

Hoewel er andere factoren zijn die tot ED leiden, lijkt de genetische oorzaak de sleutel.  Het gen dat volgens de onderzoekers het verhoogde risico op ED veroorzaakt, wordt Sim1 genoemd. In het bijzonder is het een verandering in de manier waarop dit gen werkt, waardoor het risico op het ontwikkelen van ED groter wordt. Eerder werden veranderingen in dit gen in verband gebracht met ernstige obesitas en problemen met het zenuwstelsel die de bloeddruk beïnvloeden. Ze observeerden deze condities ook bij hun deelnemersgroep en vonden bewijs at dit gen bij ED is betrokken.

Er is ook bewijs in muizenstudies dat hersencellen zonder Sim1 verantwoordelijk zijn voor verminderde seksuele prestaties. Samengevat, wat deze studie suggereert, is dat het genetische risico dat ze hebben geïdentificeerd mogelijk ED veroorzaakt door de hersenen en het zenuwstelsel te beïnvloeden – met name de hypothalamus, die zich bezighoudt met veel onbewuste lichaamsfuncties zoals ademhaling, hartslag en seksuele respons. – in plaats van te wijten aan obesitas.

De oorzaak en het risico van het ontwikkelen van een aandoening zoals ED kan helpen bij het nadenken over hoe  patiënten geadviseerd of behandeld kunnen worden. Deze nieuwe genetische bevinding kan een mogelijkheid bieden om nieuwe medicijnen te ontwikkelen om ED te behandelen, om te onderzoeken hoe bestaande medicijnen eerder met patiënten kunnen worden gebruikt, of om de kansen van mannen om ED te ontwikkelen te voorspellen. De onafhankelijke effecten van BMI en ED suggereren ook dat mannen ongeacht hun gewicht het risico kunnen lopen op ED.

Bronnen

Leigh Jackson  Lecturer in Genomic Medicine, University of Exeter http://theconversation.com/researchers-discover-a-genetic-cause-that-links-erectile-dysfunction-and-type-2-diabetes-109120

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge