Grootouders die op hun kleinkinderen passen leven gemiddeld langer

Danshouding vertelt veel over de relatie
Bier doet borsten toenemen en koffie doet ze afnemen?
Geschatte tijd om tekst te lezen: 2 minu(u)t(en)

besnopile / Pixabay

Vroeger onderzoek leerde ons al  dat opa’s en oma’s die regelmatig oppassen op de kleinkinderen minder kans hebben op Alzheimer en andere cognitieve stoornissen. Dat bleek uit onderzoek van het Australische Women’s Healthy Aging Project.

Er is nu ook vastgesteld dat grootouders met de zorg voor kleinkinderen langer leven. Dat blijkt uit  onderzoek waarvoor meer dan 500 ouderen tussen de 70 en 103 jaar werden bestudeerd. De wetenschappers maakten eruit op dat de grootouders die regelmatig op hun kleinkinderen passen gemiddeld zo’n vijf jaar langer leven. Dat geldt bovendien ook voor mensen die in de kinderopvang of verpleging werken. Zij leven gemiddeld drie jaar langer.

Dat kleinkinderen voor een heleboel vreugde, liefde en energie zorgen zal waarschijnlijk niemand verbazen, maar nu bevestigt onderzoeker dr. Ronan Factora dat dit ook een goed effect heeft op de gezondheid.

Maar liefst 20 jaar werd er onderzoek gedaan bij 500 mensen die ouder zijn dan 70 jaar. Daarbij werden twee groepen mensen vergeleken: mensen die op hun kleinkinderen passen en mensen die dat niet doen.

De verklaring daarvoor is dat naarmate je ouder wordt dat het belangrijk is om fysiek actief, sociaal betrokken en cognitief geprikkeld te blijven. Het zijn namelijk dit soort prikkels die ervoor zorgen dat mensen zich beter voelen. De liefde en aandacht van kleinkinderen kan ervoor zorgen dat stress verminderd wordt. En dat verlengt weer het leven van oudere mensen.

Volgens Sonja Hilbrand, een van de auteurs van de studie en een doctoraalstudent in de psychologie aan de universiteit van Basel in Zwitserland, “zou deze link een mechanisme kunnen zijn dat diep geworteld is in ons evolutionaire verleden toen hulp bij kinderopvang cruciaal was voor de overleving van de soort. ”

Mensen die geen contact met de kleinkinderen hebben, zien hun gezondheid in feite negatief beïnvloeden, voegde Hilbrand eraan toe.

De wetenschappers geven mee dat te véél oppassen juist weer stressvol kan zijn. Juist een gemiddelde belangstelling heeft een positieve werking op hun mentale gezondheid. Een gemiddelde belangstelling heeft een positieve werking op hun mentale gezondheid. Een goede balans vinden tussen de twee is dus de boodschap.

Bronnen

https://www.nhs.uk/news/older-people/grandparents-who-babysit-tend-to-live-longer/

https://www.oudersvannu.nl/nieuws/opas-en-omas-die-regelmatig-op-de-kleinkinderen-passen-leven-gemiddeld-5-jaar-langer/

https://www.libelle.be/vandaag/omas-en-opas-kleinkinderen-5-jaar-langer/

https://trendnieuws.nl/wetenschappers-bevestigen-grootouders-die-op-hun-kleinkinderen-passen-leven-langer/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending.

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.

Ook interessant om te lezen!