Helft Vlaamse twintigers deed al aan ‘casual-seks’

Nieuw seksonderzoek onder vrouwen én mannen maakt orgasme-ongelijkheid pijnlijk duidelijk
Vrouwen staren eerst naar de buik van mannen

Gaan mensen door Tinder vaker over tot vluchtige seksuele contacten? Doctoranda Elisabeth Timmermans zocht het uit: “Eén op twee gebruikers van Tinder maakte ooit een afspraak.

Copyright Concha Rodrigo www.unsplash.com

Bijna de helft van de Vlaamse twintigers had ooit een ‘casual-seksrelatie’. Elisabeth Timmermans van de KU Leuven maakte deze resultaten begin september 2017 bekend. Volgens Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is dit niet zo verwonderlijk want het past bij de evolutie van de tijd en ook de mogelijkheid elkaar snel te ontmoeten via talrijk datingapps. Jongeren blijven wel zoekende naar een vaste relatie, maar eer ze zover zijn, durven ze zich wel wagen aan one night stands.

One night stands, friends with benefits, fuckbuddy’s … Tijdens een studieverblijf in Indiana maakte communicatiewetenschapper Elisabeth Timmermans kennis met de Amerikaanse hook-up-cultuur: “Het fenomeen wordt in de academische wereld sinds 2000 benoemd en situeert zich vooral op universiteitscampussen – zoals op de campus in Purdue University in West Lafayette, waar ik negen maanden verbleef. Het gaat om een relatief nieuwe vorm van kortstondige relaties, met een sterk seksuele focus.”

Timmermans wilde weten of er in ons land een gelijkaardige evolutie aan de gang is, en welke rol daarbij is weggelegd voor Tinder, de dating-app die inmiddels wereldwijd al 10 miljard matches tot stand bracht. Het principe: je swipet foto’s van potentiële partners naar links als je geen interesse hebt of naar rechts als het profiel je wel aanspreekt. Als iemand die jij geselecteerd hebt, jou ook selecteert, is er een match en kan je contact leggen.

Communicatiewetenschapster Elisabeth Timmermans onderzocht voor haar doctoraat na of het klassieke daten gepasseerd is. Ze ondervroeg 2.350 jongvolwassenen (18-29) over hun seksuele gedrag. Onder hen was er 46% die ooit een casual-seksrelatie of een serie van seksuele ontmoetingen had zonder dat er echt een relatie aan te pas komt.

Het is de nieuwe norm, aldus Timmermans. Jonge mensen leren elkaar momenteel kennen via seks. Het lijkt vandaag een makkelijke manier om iemand te vinden. Ze geven zich dus eerst fysiek bloot en nadien pas emotioneel.

Momenteel daten jongeren anders: eerst seks, dan een relatie. Vele twintigers pakken het zo aan. Ook al wellicht omdat dit de gangbare methode is op televisie en in films en ook omdat via datingapps elkaar vinden makkelijk is.  Niet iedereen vindt dat goed maar het is volgens singles tussen 20 en 30 vaak de enige manier om elkaar te ontdekken. Gelukkig zijn er middelen om zich te beschermen tegen SOA en zwangerschap en als men dat goed gebruikt is er weinig aan de hand.

“Tinder heeft een reputatie als middel om avontuurtjes te beleven. Maar uit mijn onderzoek blijkt dat het zo’n vaart niet loopt”, zegt Elisabeth Timmermans. “De helft van mijn respondenten heeft ooit afgesproken met iemand die ze hadden leren kennen via Tinder. 27% van hen geeft aan op zijn minst al één serieuze relatie met een Tinder-match gehad te hebben. 31% heeft een casual seksuele relatie gehad, waarbij de partners geen serieuze bedoelingen hebben, maar elkaar bijvoorbeeld bellen als ze zin hebben om af te spreken. 23% heeft een onenightstand beleefd.”

Eén en dezelfde respondent kan uiteraard zowel een onenightstand of een vluchtige seksuele relatie als een serieuze relatie hebben beleefd. De percentages overlappen dus. Dat het cijfer voor onenightstands vrij hoog ligt, zou volgens Timmermans kunnen komen doordat mensen die elkaar hebben gevonden via Tinder meer zelfvertrouwen hebben als ze elkaar voor het eerst ontmoeten dan bij een blind date of een ander eerste afspraakje. “Doordat ze weten dat er wederzijdse interesse is, komt het makkelijker tot seks, ook al zit er misschien geen relatie in. Dat geldt ook wanneer mensen zich in het buitenland bevinden, vanwege de vakantiesfeer, of vanwege de wetenschap dat er gezien de afstand niets serieus van zal komen.”

Ruth Borms, seksuologe bij Sensoa, vindt het alvast geen problematische evolutie voorzover het bij het daten hoort en het niet gebeurt in een vaste relatie. Ze noemt het niet alarmerend.  Het is een trend die te verklaren is in die levensfase. Jongeren experimenteren meer en er zijn de middelen om het mogelijk te maken, bijvoorbeeld via datingapps als Tinder.  Maar dat betekent niet dat mensen niet meer op zoek zijn naar een vaste relatie. Dit blijft bij jongeren nog steeds heel belangrijk in hun verlanglijstje.

Een onenightstand of een weinig betekenend vluggertje met je friend with benefits: casual seks is goed voor je, zo blijkt dan weer uit onderzoek dat is gehouden door NY University.

Eerder onderzoek wees uit dat casual seks minder leuk en bevredigend wordt ervaren dan een vrijpartij met een geliefde. Maar snelle seks tussendoor kan juist positieve gevolgen hebben, aldus de onderzoekers. Het boost je zelfvertrouwen, zelfkennis en geeft je een goed gevoel.

Maar: dan moet je wel het type zijn dat openstaat voor onenightstands of een friends with benefits-relatie. Anders zul je juist het tegenovergestelde ervaren. De deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd naar hun seksleven en hoe zij in het algemeen scoren op de ‘socio-sexual scale’. Daarbij moesten ze bijvoorbeeld ook vertellen of zij seks en liefde los van elkaar kunnen zien. En, echt een verrassing is het niet: dit zijn voornamelijk extraverte, impulsieve en knappe mannen – met een lichte neiging tot narcisme. Het is dus één bepaald type mannen dat zich niet snel stort in een vaste relatie en er lekker op los scharrelt. Over vrouwen en casual seks is minder bekend.

Toch is casual seks ook niet helemaal vrijblijvend.

Vooral voor vrouwen eindigt het vaak in frustraties, een berg verwijten en spijt. Mannen schijnen beter te zijn  in het onderhouden van casual seksrelaties. De stelling dat ze seks en emoties beter kunnen scheiden, heeft daar wellicht weinig mee te maken. Ze kiezen ook veel bewuster met wie ze het doen.

Wanneer mannen aangeven: “Het wordt nooit iets serieus, het is puur casual”, menen ze dat doorgaans ook. Ze worden niet emotioneel of aanhankelijk, omdat ze bewust kiezen voor een vrouw waar ze zich nooit aan zullen hechten.

Belangrijk : zorg dat je er beiden mee akkoord gaat en dat het voor beiden duidelijk is dat het alleen maar om de seks gaat.  Twijfel je aan de ander, maak dan een sekscontract, op papier of opgenomen. Meer info http://www.sekscontract.be

1. Blijf je beperken tot leuke en lekkere seks en verwacht niets meer
Bij de keuze van je casual partner mag je je op niets anders richten dan de fysieke aantrekkingskracht en de seksuele vonk. Als het vrijen fantastisch is én hij/zij is ook slim, grappig en lief, zal het moeilijk worden om de vrijblijvendheid te onderhouden.

2. Niet met de beste vriend(in)
Vrijen met één van je beste vriend(inn)en en casual gaan absoluut niet samen. De emotionele en mentale band die jullie al hadden, zal nooit kunnen gescheiden worden van het fysieke. Bovendien zal de vriendschap nooit nog hetzelfde zijn: ofwel blijft er een vreselijke spanning hangen, ofwel wordt het simpelweg een relatie.

3. Ken jezelf
Casual seks omdat je geniet van het vrijen en gewoon uit bent op seks is dé perfecte reden. Het doen om iets te bewijzen is sletterig en het doen gewoon om het doen, zal je achteraf bekopen met spijt en onzekerheid. Casual starten terwijl jij stiekem meer wilt, eindigt ook zelden goed.

4. Blijf uit de knuffelzone
In feite is de regel bij casual ‘orgasmes only’. Moet je hem/haar daarom onmiddellijk buiten gooien na de vrijpartij? Neen, maar knuffelen is uit den boze. Die warme vorm van affectie hoort bij een echte relatie, niet bij een seksrelatie.

5. Stel hem/haar niet voor
Casual lovers hoor je niet voor te stellen aan je vriend(inn)en. Zo vermijd je dat ze hem tof gezelschap vinden (of omgekeerd) en dat hij een permanente factor in je leven wordt. Bovendien zal het de ‘wat als’-gedachten alleen maar bevorderen en dan krijgt casual geen kans meer.

6. Het gaat om seks en niets meer : ga naakt en ga je niet opmaken voor de ander.
Dit gaat om seks… Geen nood aan uitgestippelde outfits tenzij sexy opwindende lingerie om in de mood te komen. Wie in een casual relatie teveel geklede activiteiten doet, komt in de gevarenzone terecht.

7. Denk niet teveel alleen aan jezelf en je eigen genot
Het kan alleen casual zijn als beide partijen er samen voor gaan. Wanneer je iemand met oprechte gevoelens gebruikt voor seks, ben je een eikel of een bitch.

8. ‘Get your freak on’
Aangezien je letterlijk niets te verliezen hebt, kan je gerust alle remmen lossen. Probeer naar hartelust nieuwe standjes uit en laat je wildste en stoutste fantasietjes werkelijkheid worden.

9. Doe het safe
Seksrelaties hoeven in principe niet monogaam te zijn. De kans is dus groot dat je boytoy/boygirl nog andere partners heeft. Kies daarom voor veilige seks en gebruik een condoom.

10. Wees altijd rechtuit
Casual relaties zijn per definitie iets tijdelijks. Je hoeft dus absoluut nergens doekjes om te winden wanneer je iemand nieuw hebt leren kennen. Zorg dat de ander niet gekwetst achter blijft.

Bronnen

https://www.viva.nl/sex-en-liefde/voordelen-van-casual-seks/

http://www.standaard.be/

http://www.hln.be/hln/nl/35/Love/article/detail/1489663/2012/08/22/De-tien-geboden-van-casual-seks.dhtml

https://nieuws.kuleuven.be/nl/campuskrant/1617/04/leidt-tinder-tot-meer-casual-sex

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge