Hoe je geboorte je relatie beïnvloedt

Celstraf voor psychologisch mishandelen van partner
Seks en personen met een mentale handicap
romance, lovers, happy

panajiotis (CC0), Pixabay

Is je laatste relatie op de klippen gelopen en geef je jezelf de schuld?  Het zou volgens onderzoek wel eens je geboortevolgorde kunnen zijn.

De volgorde waarin we geboren worden is volgens psychologe Linda Blair niet alleen bepalend voor ons karakter, maar ook voor onze relatie.

In haar boek ‘Extracted from birth order: what your position in the family really tells you about your character’ claimt Linda Blair dat onze plaats in het gezin cruciaal is voor het al dan niet slagen van een relatie. Zo vullen eerst- en laatstgeborenen elkaar aan, maar zal het tussen enige kinderen vaak botsen.

Volgens Blair wordt de basis van je karakter gelegd tijdens de eerste zeven levensjaren, waarin je plaats binnen de familie heel belangrijk is. Ook al zijn er andere factoren die je karakter beïnvloeden zoals een scheiding, misbruik of frequent verhuizen, toch kan je uit de geboortevolgorde afleiden of het tussen jou en je partner zal werken.

Zij schreef ook het boek ‘Birth Order: What Your Position In The Family Really Tells You About Your Character’, waarin ze stelt dat de slaagkans van een relatie samenhangt met de volgorde waarin je geboren bent.

Of je relatie slaagt, ligt volgens haar aan de geboortevolgorde thuis. Ben je het oudste, middelste of jongste kind? En hoe zit dat met je partner? Blair maakte een overzicht van de combinaties die het meest gunstig uitpakken in een relatie.

Volgens Blair passen bepaalde combinaties van geboortevolgorde beter bij elkaar dan andere. Gelukkig voor ons maakte zij een overzicht van onze potentiële partners. Het enige dat jij nog hoeft te doen is bij een volgende date te vragen of hij de oudste of de jongste thuis is.

Compatibel:

Oudste en jongste: tegenovergestelden trekken elkaar aan. Eerstgeborenen zijn van nature bezorgd en ontfermen zich graag over anderen, terwijl de jongsten net wat meer zorg nodig hebben. Deze combinatie is dus perfect: de oudste is een eerder zorgend type terwijl de jongste iemand nodig heeft die structuur geeft. Omgekeerd kan de onbezorgdheid en rebelsheid van de jongste een licht element zijn in het leven van de eerder serieuze oudste.

Enig kind met jongste: ook deze relatie heeft een grote kans op slagen. Laatstgeborenen hebben de gave om creativiteit en vrijheid aan te wakkeren in enige kinderen.

Middelste en eerstgeborene: ben jij de middelste? Dan heb je de jackpot gewonnen. In principe zou geen enkele van jouw relaties spaak mogen lopen, want jij kan zowel met oudsten als jongsten overweg.

Twee jongsten: een koppel dat bestaat uit twee jongsten kan een erg creatieve en unieke relatie voortbrengen. Opgepast: er bestaat wel een gevaal voor al te impulsieve of onvolwassen acties.

Twee middelsten: aangezien middelste kinderen erg diplomatisch zijn en graag anderen plezieren, komen ze ook erg goed overeen met elkaar.

Middelste en jongste: omdat middelste kinderen geneigd zijn om zich weg te cijferen voor anderen, zullen ze laatstgeborenen helpen om hun dromen na te jagen. Wel opletten dat de balans niet té veel in die richting doorslaat.

Middelste en enig kind: enige kinderen nemen graag de leiding, terwijl de middelste net graag iemand anders volgt.

Een middelste en oudste kind/jongste kind. Middelste kinderen zijn goede partners voor zowel oudste als jongste kinderen. Ze zijn het gewoon te bemiddelen en compromissen te maken tussen hun broers en zussen, ze tolereren dat jongste kinderen vaak het centrum van de aandacht willen zijn en ze staan open voor onconventionele plannen van de oudste. Het enige nadeel is dat ze soms te weinig voor zich opkomen en zo het respect van hun partners verliezen.

Niet-compatibel:

Twee oudste kinderen : Dit is een moeilijke combinatie omdat jullie allebei competitief zijn en de leiding willen nemen. Er is alleen toekomst als de kwaliteiten van de ander gerespecteerd worden en als een van jullie zijn neiging om te domineren ergens buiten de relatie kan uitoefenen, bijvoorbeeld op het werk. Twee eerstgeborenen is een recept voor conflicten. Beiden nemen graag de bovenhand. De relatie heeft kans op slagen als je je competitieve drang ergens anders tot uiting laat komen, op de werkvloer bijvoorbeeld.

Oudste en enig kind: ook hier kunnen dezelfde conflicten opduiken als bij twee jongsten. Deze combinatie is moeilijk, om dezelfde redenen dan bij twee oudste kinderen. Bovendien dagen oudste kinderen vaak uit in een drang naar dominantie, wat de competitiviteit nog groter maakt.

Twee enige kinderen: aangezien jullie beiden gewend zijn om je zinnetje te krijgen, kan ook hier ruzie ontstaan.

Bronnen :

http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2605536/2016/02/03/Hoe-je-geboorte-je-relatie-beinvloedt.dhtml

http://www.libelle.nl/actueel/lekker-in-je-vel/geboortevolgorde-relatie

http://www.standaard.be/cnt/dmf20110131_068

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge