Hoe u uw relatie met uw lichaam kunt resetten als lockdown een eetprobleem verergerde

De geestelijke gezondheid van jongeren is het meest verslechterd tijdens de pandemie, zo blijkt uit onderzoek
Meer oudere Amerikanen kiezen online dating en datingshows om een partner te zoeken
obesity, fat, nutritionist

taniadimas (CC0), Pixabay

Naarmate de pandemie van het coronavirus zich heeft verspreid, wordt een groeiend aantal mensen niet zozeer negatief beïnvloed door het virus zelf als wel door de reactie erop. Een van die groepen zijn mensen met eetstoornissen. Recente studies tonen aan dat velen met aandoeningen zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa en eetbuistoornis in de vroege stadia van de uitbraak zowel een verslechtering van de symptomen als een verhoogde angst ervoeren schrijft Paul Jenkins Associate Professor of Clinical Psychology, University of Reading

Het is te vroeg om de redenen hiervoor definitief te noemen, maar het is duidelijk dat de pandemie en de daaropvolgende inperkingsmaatregelen de dagelijkse activiteiten hebben verstoord en routines hebben veranderd. Hierdoor kunnen mensen de controle verliezen, wat het eetgedrag kan beïnvloeden.

Bovendien hebben de stress van het leven in de schaduw van een levensbedreigend virus en nog grotere barrières voor toegang tot behandeling mogelijk geleid tot een grotere focus op gewicht en vorm. Dit kan op zijn beurt hebben geleid tot veranderingen in het eetgedrag, zoals het “opslaan” van bepaald voedsel of het gebruiken van voedsel voor emotioneel comfort.

Voor mensen die worstelen met hun eetgewoonten en geestelijke gezondheid vormt de pandemie een bijkomend probleem. Er zijn enkele praktische stappen die iedereen kan nemen om de effecten van de recente omwenteling te verzachten, die kunnen worden overwogen naast de formele interventies die door zorgprofessionals worden geboden.

Begin met het herwinnen van de controle

Een manier om het proces van het opnieuw bevestigen van de controle te beginnen, is door de structuur te herstellen. Dit helpt niet alleen om het eetproces zelf te beheren, maar bevordert ook de consistentie en een betrouwbaar schema op verschillende gebieden van het leven – iets waar velen van ons moeite mee hebben om te ontdekken tijdens het afsluiten.

Probeer een eetplan te maken dat een aantal eenvoudige richtlijnen over regelmaat volgt – bijvoorbeeld ontbijt-snack-lunch-snack-diner, niet meer dan vier uur uit elkaar. Dit kan resulteren in een grotere insulinegevoeligheid (waarbij onze cellen de bloedglucose effectiever gebruiken) en helpen bij een gezonde gewichtscontrole.

Er zijn ook aanwijzingen uit behandelingsstudies dat regelmatig eten geassocieerd is met vroege afname van gedrag zoals eetaanvallen. Er zijn waarschijnlijk ook bredere voordelen. Zo zijn slapen en eten nauw met elkaar verbonden. De sleutel om beide gezond te houden, is consistentie: vasthouden aan een regelmatig slaapschema kan helpen bij regelmatig eten en vice versa.

Probeer sociaal te eten

De beperkingen die als reactie op de pandemie zijn opgelegd, hebben ook ons ​​sociale leven beperkt. Het bereiken van stabiliteit in iemands leven (waar eten niet de enige focus is) kan helpen om de sociale interactie nieuw leven in te blazen en ook de geest bezig te houden wanneer zich zorgen maken over eten, gewicht of vorm.

Voor velen zal het leiden van een beperkter leven onder lockdown geïnternaliseerde zorgen hebben, het unieke plezier van sociaal eten wegnemen en de huidige stressfactoren verhogen. Terugkeren naar een leven waarin maaltijden verbindingen met anderen smeden en waar ‘het echte leven’ te zien is zal helpen om enkele van de psychologische risico’s van de lockdown te overwinnen. Voor degenen die zich afschermen of anderszins niet in staat zijn om uit te gaan, overweeg dan om online een vergadering te regelen.

Vind manieren om met stress om te gaan

Positieve en effectieve manieren om met stress om te gaan, kunnen helpen als dingen niet volgens plan verlopen. De exacte aard van coping kan variëren (gangbare strategieën zijn onder meer mindfulness, kunst en kunstnijverheid, lichaamsbeweging, tuinieren en andere hobby’s en tv kijken) – de sleutel is om iets te vinden dat voor u werkt.

Bij het omgaan met eetproblemen moet men oppassen dat coping-strategieën (vooral die waarbij lichaamsbeweging betrokken is, zelfs iets dat zo onschadelijk lijkt als het uitlaten van de hond) niet worden “gekaapt” om het gewicht te manipuleren. Door ze te combineren met sociale activiteiten (zoals wandelen met een vriend en eindigen met een drankje en een snack als onderdeel van gepland eten) kan zowel de schadelijke effecten van ongeordend eten worden verminderd als de voordelen van sociale interactie worden bevorderd.

Beheer onredelijke verwachtingen

Onze relaties met ons lichaam zijn complex. De effecten van de pandemie hebben er mogelijk toe geleid dat we ons als nooit tevoren op onszelf hebben gericht, wat voor velen de zorgen over het lichaamsbeeld zal hebben verergerd.

Het creëren van nieuwe manieren om ermee om te gaan (of misschien terug te keren naar oude manieren) kan een bijzondere opluchting zijn na een periode van “drukte”, waarin lockdown door sommigen werd gezien als een tijd om meer te doen, niet minder. De lichamen van mensen zijn niet immuun voor dergelijke druk en eisen, waarbij de lockdown neologismen creëert zoals de ‘Quarantine 15’ (een verwijzing naar het aantal kilo dat mensen kunnen winnen tijdens isolatie) en memes die verband houden met de associatie tussen quarantaine en gewichtstoename.

Berichten over gewicht en verwachtingen van overmatige productiviteit kunnen voor hen bijzonder stressvol zijn met bezorgdheid over eten en resulteren in een vicieuze cirkel waarin kwetsbare mensen ofwel hun toevlucht nemen tot voedsel of ervan afkomen om aan onmogelijke eisen te voldoen.

Het koesteren van een gezonde relatie met uw lichaam (en bij uitbreiding uzelf) is de sleutel tot het omgaan met ongeordend eten. Inderdaad, veel van degenen die herstellen van een eetstoornis noemen het vermogen om vriendelijk en medelevend voor zichzelf te zijn als de “laatste fase in het herstelproces”. Veel therapeutische benaderingen beweren dat herstel van een eetstoornis wordt gevonden door een gezonde manier van leven na te streven, daarbij verwijzend naar onderzoek dat suggereert dat overmatige focus op ons lichaam direct het eetgedrag kan beïnvloeden.

Voor mensen met eetstoornissen zijn er verschillende evidence-based behandelingen beschikbaar. Veel huidige behandelingen sluiten aan bij de bovenstaande suggesties.

Bronnen

https://theconversation.com/how-to-reset-your-relationship-with-your-body-if-lockdown-worsened-an-eating-problem-143160

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge