Is reboundseks een goed idee?

Pandemie heeft lichaamsdysmorfie verhoogd
We leren niet van onze spijt: seksuele spijt verandert niets aan toekomstig gedrag
love, couple, woman

Anestiev (CC0), Pixabay

Rebound-seks  wordt over het algemeen gedefinieerd als seksuele activiteit die iemand zoekt om over een ex heen te komen of verder te gaan na een relatiebreuk [1]. Met andere woorden, rebound-seks gaat eigenlijk helemaal over iemands motivaties of redenen om seks te hebben. Als het meer dan iets anders is om verder te gaan, valt het waarschijnlijk in de rebound-categorie.

Rebound-seks treedt het meest waarschijnlijk op binnen ongeveer een maand na een breuk. Onderzoek toont aan dat hoe langer het is geleden sinds het uiteenvallen, hoe minder waarschijnlijk het is om rebound-seks te melden.

Dit is logisch omdat het leed na een breuk gewoonlijk na ongeveer twee weken piekt en na ongeveer vier weken begint af te nemen [2]. Bovendien hebben mensen gemiddeld vier weken na het uiteenvallen de neiging om seks te hebben met een nieuwe partner.

In het licht hiervan kan rebound-seks waarschijnlijk het beste worden beschouwd als een coping-strategie voor de korte termijn.  Justin Lhemiller deed een literatuuronderzoek rond het gegeven. Er is volgens hem veel variatie in hoe lang het duurt om over een breuk heen te komen, en als je een echt langdurige of gewaardeerde relatie verlaat, kan het leed maanden, misschien zelfs jaren aanhouden. Dus als het leed langdurig hoog blijft, kan rebound-seks over een veel langere periode plaatsvinden.

Wie heeft de meeste kans op rebound-seks? Onderzoek toont aan dat mensen het veel vaker zouden hebben als zij degene waren die werd gedumpt [1]. Gedumpt worden kan zeer verontrustend zijn en uw zelfrespect ernstig aantasten. Als gevolg hiervan neigt dit tot meer coping-gedrag, zoals rebound-seks.

Dus hoeveel mensen hebben rebound-seks? In een 3 maanden durend onderzoek onder studenten die het afgelopen jaar een breuk hadden meegemaakt, gaf ongeveer tweederde van de deelnemers aan seks te hebben gehad tijdens het onderzoek, van wie ongeveer een derde zei dat ze dit deden vanwege rebound-redenen [1 ]. Dit suggereert dat rebound-seks een vrij veel voorkomende ervaring is na een relatiebreuk, in ieder geval voor jonge volwassenen. Het komt waarschijnlijk ook vaak voor bij oudere volwassenen; we hebben echter nog niet de gegevens om er een nummer op te zetten.

Er is niets inherent mis met het hebben of willen hebben van rebound-seks. Het is niet algemeen goed of slecht. Aan de positieve kant kan rebound-seks voor sommige mensen het zelfvertrouwen versterken of herstellen op een manier die hen echt helpt om verder te gaan met hun leven en / of een nieuwe relatie te beginnen.

Tegelijkertijd neemt echter niet iedereen die rebound-seks heeft geweldige beslissingen of heeft positieve ervaringen. Als je rebound bijvoorbeeld een dronken aansluiting inhoudt waar je uiteindelijk spijt van krijgt, dan kan het contraproductief zijn omdat het je zelfrespect nog meer aantast. De context en omstandigheden rond rebound-seks zijn daarom enorm van belang in termen van de uiteindelijke impact.

Het is vermeldenswaard dat mensen die rebound-seks hebben, de neiging hebben iets langer te duren om een ​​nieuwe relatie te beginnen. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat rebound-seks het zelf moeilijker maakt om verder te gaan. Houd er rekening mee dat rebounding wordt verward met gedumpt worden, dus het is nogal moeilijk om de onafhankelijke effecten van elk proces te onderscheiden. Voor sommigen is rebounding onderdeel van het genezingsproces, terwijl het voor anderen een struikelblok kan zijn waardoor het moeilijker wordt om verder te gaan. Nogmaals, het hangt allemaal af van de individuele omstandigheden.

Als je in een rebound zit, is het over het algemeen raadzaam om daarover met je partner (s) op de hoogte te zijn. Als jullie allebei op dezelfde pagina kunnen zijn over wat dit wel en niet is (dwz alleen seks en niets meer), dan kun je de kans op conflicten en drama minimaliseren. Als je emotioneel niet beschikbaar bent en klaar om een ​​nieuwe relatie aan te gaan, dan zal iemand leiden waarschijnlijk voor niemand goed aflopen. Zoals bij elke andere seksuele relatie, is communicatie de sleutel.

[1] Barber, L. L., & Cooper, M. L. (2014). Rebound sex: Sexual motives and behaviors following a relationship breakup. Archives of Sexual Behavior43, 251-265.

[2] Moran, J. B., Wade, T. J., & Murray, D. R. (2020). The psychology of breakup sex: Exploring the motivational factors and affective consequences of post-breakup sexual activity. Evolutionary Psychology18(3), 1474704920936916.

Bronnen

https://www.lehmiller.com/blog/2021/3/29/what-is-rebound-sex-and-is-it-a-good-idea

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge