Koppelen maakt gelukkig

Relatie wordt vast na zes maanden
Zelfverzekerde mensen hebben betere seks

Bron unsplash.com

Je vriend of vriendin aan een lief hebben, blijkt een positief gevoel te geven.

Onderzoekers van de Harvard Business School bestudeerden wat mensen motiveert om anderen aan elkaar te koppelen. Uit het onderzoek kwam naar voor dat als je erin slaagt om twee individuen aan elkaar te koppelen, je je dan zelf gelukkiger voelt.

Om de psychologische voordelen van matchmaking te maximaliseren, moet je ervoor zorgen dat de twee mensen niet alleen goed bij elkaar lijken te passen. Volgens het onderzoek ervaar je het meeste geluk als blijkt dat deze twee kersverse tortelduifjes elkaar nooit zouden hebben ontmoet zonder jou.

Belangrijk detail

Mocht je daadwerkelijk aan de slag gaan als matchmaker, dan is het verstandig om niet alleen te letten op het innerlijk van de twee personen die je aan elkaar wilt koppelen. Uit onderzoek van Rice University in Houston blijkt dat ruim de helft van de vrouwen alleen wil daten met mannen die langer zijn dan zij. Vrouwen voelen zich bij een langere man veilig en vrouwelijk. Mannen vinden het vooral belangrijk dat het lichaam van hun potentiële partner bij hen past. Zo moet het geen lastige opgave zijn om de ander te kussen omdat ze bijvoorbeeld veel te klein is.

George Yancey, hoofdauteur van het onderzoek, is van mening dat deze voorkeuren kunnen worden verklaard aan de hand van traditionele maatschappelijke verwachtingen en genderstereotypen. Dat houdt onder andere in dat de man de belangrijkste gezagdrager is.

Dubbeldaten houdt de hartstocht in een relatie

Is de rol van koppelaar niet zo voor je weggelegd en wil je deze Valentijn iets heel anders doen, wat ook nog bevorderlijk is voor je relatie? Probeer dan eens een dubbeldate. Uit onderzoek is gebleken dat een vriendschap met een ander stel, waarmee je je persoonlijk leven bespreekt,  je dichter bij je eigen partner brengt.

Aan het onderzoek deden 150 koppels mee. De stelletjes moesten 45 minuten lang vragen aan elkaar stellen als: ‘Wat is jouw idee van een perfecte dag?’ of ‘Wat is het meest beschamende moment in je leven?’. Ook werd er gevraagd naar advies voor persoonlijke problemen. Daaruit bleek dat hoe positiever en zorgzamer het andere koppel reageert op je zelfonthullingen, des te beter je je voelt over je eigen relatie.

Volgens Keith Welker, doctoraal student aan de Wayne State University, neemt de hartstocht in een relatie al vrij snel af. Volgens hem zorgen de onthullingen over jezelf en je relatie tijdens de double date ervoor dat je je relatie en partner in een ander daglicht ziet. Daardoor kan de hartstocht weer toenemen.

Bronnen:

Social Psychological and Personality Science, Journal of Family Issues, Society for Personality and Social Psychology

http://www.kijkmagazine.nl/nieuws/wetenschappelijk-verantwoorde-valentijn/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge