Langer leven met kinderen na je dertigste

Grootouders evolutionair gezien.
Vrouwen dragen DNA van sperma altijd mee

Op welke leeftijd begint de klok écht te tikken om kinderen te krijgen? Veel vrouwen

klimkin (CC0), Pixabay

denken dat vanaf hun dertigste de kans om zwanger te worden afneemt, maar recent onderzoek spreekt dit tegen. Sterker nog, na je dertigste is zelfs de beste leeftijd om aan kinderen te beginnen!

Vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden, hebben meer kans om langer te leven. Dat zegt een nieuwe Europese studie. De trend om steeds later aan kinderen te beginnen, heeft dus zijn voordelen!

De levensverwachting van Europese vrouwen werd vergeleken met de leeftijd waarop ze hun eerste kind kregen. Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat vrouwen, uit landen waar zwangerschappen gewoonlijk op latere leeftijd plaatsvinden, een hogere levensverwachting hebben. Bovendien leven vrouwen, die na die leeftijdsgrens hun eerste kind kregen, langer dan vrouwen die op hun twintigste voor het eerst zwanger werden.

De statistiek die beweert dat één op drie vrouwen na hun 35ste moeilijkheden ervaren om zwanger te worden, hebben we ongetwijfeld allemaal al gehoord, maar die cijfers zijn volgens de BBC al 300 jaar oud. Amerikaanse wetenschappers deden in 2004 nieuw onderzoek en uit die cijfers blijkt dat 82 % van de vrouwen tussen 35 en 39 jaar binnen het jaar zwanger wordt als ze ongeveer tweemaal per week proberen.

Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Coimbra in Portugal is het bovendien beter voor de vrouw om na haar dertigste pas een eerste kind te krijgen. Ze vergeleken de levensverwachting van vrouwen in verschillende Europese landen tussen 2004 en 2013. Voor het onderzoek bekeken ze of de vrouwen kinderen hadden en op welke leeftijd. Wat blijkt, vrouwen die rond hun dertigste pas voor het eerst moeder worden, leven gemiddeld langer dan vrouwen die op 20-jarige leeftijd al aan kinderen beginnen.

Belgische moeders krijgen hun eerste kind gemiddeld op 28,7 jarige leeftijd. Sinds de jaren ’70 is de leeftijd in stijgende lijn. En volgens dit onderzoek zou het dus voordelig zijn als deze trend zich de komende jaren stapsgewijs voortzet.

Bronnen

https://www.libelle.be/gezond/vrouwen-die-na-hun-dertigste-kinderen-krijgen-leven-langer/

https://www.flair.be/nl/lifestyle/bewezen-vrouwen-die-pas-na-hun-dertigste-kinderen-krijgen-leven-langer/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge