Leer jongeren meer van hun lichaam houden.

Hulplijn Awel wil meer aandacht voor de negatieve kant van vriendschap
Verblind door verlangen: hoe motivatie om een relatie tot stand te brengen, invloed heeft op seksueel risico nemen

Het is geen geheim dat tieners veel tijd op hun schermen doorbrengen, vooral op de

Image by Rondell Melling from Pixabay

smartphone. Volgens onderzoek van 2019 uitgevoerd door Common Sense Media, maken 13- tot 18-jarigen gemiddeld ongeveer zeven en een half uur gebruik van entertainmentmedia (exclusief school of huiswerk) per dag. Zelfs tieners maken zich zorgen over deze trend: 41 procent geeft toe dat ze te veel tijd doorbrengen op sociale media, volgens een onderzoek van het Pew Research Center 2018.

Er zijn veel negatieve effecten verbonden aan te veel tijd besteden aan het scrollen door gefilterde selfies en Instagram-verhalen – maar experts hebben de punten tussen apparaatgebruik en het lichaamsbeeld van tieners in verband gebracht.

Christia Spears Brown,professor in de psychologie aan de Universiteit van Kentucky, voerde een transversale studie uit, waarbij een diverse groep van 142 middelbare scholieren werd gevolgd, en ontdekte dat tieners die meldden dat ze meer foto’s op sociale media plaatsten, zich beter bewust waren van hun uiterlijk. Dat had te maken met een negatiever gevoel over hun lichaam.

Er zijn consequenties voor een verzwakt lichaamsbeeld. “Als tieners niet voldoen aan de

idealen die door sociale media worden onderschreven, voelen ze zich minderwaardig, wat een krachtige negatieve invloed heeft op hun zelfrespect”, zegt Barrie Sueskind, MFT, een psychotherapeut in Los Angeles. Verzwakte eigenwaarde kan leiden tot slechte schoolprestaties, risicovolle gewichtsverliesstrategieën, eetstoornissen of geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie.

Gelukkig zijn er hulpmiddelen die ouders kunnen gebruiken om hun adolescent te helpen voorkomen dat ze niet ten prooi vallen aan de druk van faux-perfectionisme.
Dit kan o.a. door grenzen te stellen aan het apparaatgebruik. Gezien het feit dat sociale media schadelijk kunnen zijn voor het lichaamsbeeld van een tiener, is tijd die wordt doorgebracht zonder verbinding met technologie de sleutel. En het is een goed idee voor ouders om dat gedrag te modelleren. “Als je altijd Facebook en Instagram bekijkt en je telefoon niet wegzet tijdens de maaltijd, kun je niet verwachten dat je tiener pauzes op sociale media neemt”, zegt Sueskind.

Lisa Crilley, LMFT, een huwelijks- en familietherapeut in Los Angeles, stemt ermee in en moedigt ouders aan om “een wandeling te maken en met elkaar te praten, een spelletje te spelen na het avondeten” – wat juist leidt to een-op-een binding. De reden: “Tieners zullen gemakkelijker de verbinding verbreken als ze een plek hebben om verbinding mee te maken, dat voelt echt goed.”

Let op je eigen lichaamsbewuste taal en gedrag. “Om een ​​ouder in staat te stellen lichaamspositiviteit aan zijn tiener te geven, moeten ze het hebben”, merkt Crilley op. Pronk met imperfecties en “belichaam de houding van:” Waarom zou ik me schamen over hoe ik eruit zie als er niets is om beschamend over te zijn? ”

Voer een eerlijk gesprek over wat echt is en wat niet. Hoe opener en eerlijker ouders zijn over de leugens die sociale media verkopen, hoe beter. “Praat openlijk met je kinderen over de manier waarop sociale media een ongezond lichaamsbeeld bevorderen,” beveelt Sueskind aan. Vermijd preken en vraag hen in plaats daarvan wat ze denken van de beelden die ze op sociale media zien. “Als je ze aanmoedigt om zelf na te denken, zullen ze kritisch nadenken over de beelden die hen bombarderen.”

Herinner je tiener eraan dat gebruikers van sociale media zelden negatieve aspecten van hun leven benadrukken. “Iedereen probeert dingen te laten zien – of dat nu een vriendschap, een vakantie, een schoonheidsproduct is – in het beste licht op sociale media, en het is niet echt,” zegt Crilley. “Wat echt is, zijn zits en verschillende vormen.”

Vier hun individualiteit. “Het vermijden van de realiteit is niet nuttig”, zegt Crilley. Maar het is OK om te zeggen dat jullie geen van beiden de specifieke vorm van die schoonheidsblogger hebben of het haar van die YouTube-ster. Dit helpt je tiener te identificeren wat hem uniek maakt en omarm dat.

Bronnen

https://finance.yahoo.com/news/teach-teen-love-body

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge