Levensverwachting, roken en seks

Hersenstimulatie bij overspel en seksverslaving?
'Pussypedia' is de Wikipedia voor vagina's

Vraag uw smartphone hoe u van KopenhagBrussel naar Antwerpen kunt rijden en hij geeft u een schatting van hoe lang de reis zal duren, op basis van het huidige verkeer.

Als er bijvoorbeeld een file is ter hoogte van Mechelen wordt de extra tijd die deze file kost in de schatting opgenomen.

Maar natuurlijk ben je nu niet op alle punten van je reis. Je zult verschillende plaatsen moeten passeren. Tegen de tijd dat je in Mechelen aankomt, is er mogelijk geen file meer. De schatting die je smartphone je gaf, is uitgeschakeld. De levensverwachting wordt op vrijwel dezelfde manier berekend.

De levensverwachting in 2019 wordt berekend aan de hand van de overlevingskansen voor alle leeftijden in 2019: degenen die 70 werden in 2019, degenen die 69 werden in 2019, degenen die 71 werden … je snapt het punt. Maar niemand heeft eigenlijk al zijn verjaardagen in 2019. Mensen hebben maximaal één verjaardag per jaar (minder dan één voor sommigen van hen die dat jaar stierven en zij die geboren zijn op 29 februari). Je kunt m.a.w. moeilijk een inschatting maken voor iemand die 40 is wat zijn als 70-jarige zijn? Tegen de tijd dat je 70 word, zal de wereld  veranderd zijn. De schatting is uitgeschakeld.


Maar uw smartphone vertelt u ook zoiets als “31 minuten extra reistijd vanwege een file”. Met deze informatie kunt u raden hoe lang de reis zal duren, ervan uitgaande dat de file zal worden opgelost tegen de tijd dat u daar aankomt: trek die 31 minuten af. Elk deel van de reis heeft een reistijd en je kunt die stukken uit elkaar halen.

Evenzo is de levensverwachting opgebouwd uit vele kleine stukjes, één voor elke leeftijd, en demografen kunnen die stukjes uit elkaar halen. Onderzoeker Maarten Wensink van de universiteit van Southern Denmark deed dat door vragen te beantwoorden als: “wat is het deel van de levensverwachting dat leeft tussen de 50 en 85 jaar?” (Wat een getal tussen 0 en 35 zal zijn). En “stel dat in 2015 geen 70-jarige stierf aan roken (bijvoorbeeld door longkanker), wat zou die levensverwachting zijn geweest?” En “hoe is het belang van sterfgevallen ten gevolge van roken veranderd, en was dat anders voor mannen en vrouwen? ”

Hij onderzocht het deel van de levensverwachting tussen 50 en 85 jaar voor inwoners van Noord-Amerika met een hoog inkomen, Europa met een hoog inkomen en Oceanië met een hoog inkomen voor de periode 1950-2015. Rond 1950 leefden mannen ongeveer twee en een half jaar minder dan vrouwen. Rond 1980 was dit verschil toegenomen tot ongeveer vier en een half jaar. Toen daalde het verschil in levensverwachting tot nieuwe dieptepunten van ongeveer twee jaar in 2015.

Al die toename en daaropvolgende daling was te wijten aan roken. Als u rookt, krijgt u na slechts twee jaar een bijna vlakke lijn, wat het verschil in levensverwachting tussen de 50 en 85 jaar zou zijn geweest als niemand had gerookt.

Als roken zo erg is, waarom zien we dan al deze vroege sterfgevallen? Waarom zijn mensen niet slimmer? Als sigaretten je meteen zouden doden, zou niemand ze aanraken. Het probleem is dat sigaretten je pas jaren later gaan doden.

Omdat mannen in het verleden eerder en zwaarder begonnen te roken dan vrouwen, is het effect van roken op de levensverwachting bij mannen het eerste zichtbaar. Terwijl artsen tot de conclusie kwamen dat roken slecht is – op basis van het bewijs van mannen – besloten vrouwen dat het tijd was om te gaan roken.

Nu, decennia later, neemt het effect van roken (overlijden) af bij mannen, maar neemt het nog steeds toe bij oudere vrouwen die in het verleden hebben gerookt. Dit geeft aanleiding tot een viergolvenpatroon dat ‘de rookepidemie’ wordt genoemd: eerst mannen roken, dan beginnen mannen te overlijden door roken rond ongeveer dezelfde tijd dat vrouwen beginnen te roken, daarna beginnen vrouwen te sterven door roken.

In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk en Nederland, sterven mogelijk meer vrouwen dan mannen aan roken.

In de laatste fase van de rookepidemie worden mensen slimmer en stoppen met roken. Dit laatste deel van de rookepidemie is echter het moeilijkste deel. Helaas blijven nog steeds vele mensen roken ondanks dat men weet dat het een belangrijke doodsoorzaak is op latere leeftijd.

De studie leverde echter ook goed nieuws op. Onlangs was er een grote daling in sterfgevallen ten gevolge van roken voor mensen van rond de 50 jaar oud.

Wat is de impact van roken op seks. Er is al veelvuldig onderzoek verschenen dat aantoont dat roken onrechtstreeks impact heeft op het seksleven.  Het lijkt erop dat je door roken minder zin in seks kunt krijgen. En als je zin hebt, kan er minder van terecht komen: mannen (ook jonge!) die roken hebben veel vaker erectieproblemen.

In heel wat films staat de sigaret synoniem voor glamour en verleiding. Iedereen kent wel zo’n beeld van een mooie verleidster omgeven door rook, terwijl ze,  een sigaret in haar elegante hand, praat met haar hartendief. De werkelijkheid is echter totaal anders: tabak schaadt je seksleven op meerdere manieren.

Tabak doet de “goesting” afnemen

Tabak tast de reukzin aan. Daardoor kunnen bepaalde seksuele hormonen (de feromonen) minder goed waargenomen worden. Deze feromonen zijn belangrijke lustopwekkers. Voorts mag je niet vergeten dat rokers een slechte adem en gele tanden kunnen hebben, nog obstakels die de lust doen afnemen. Volgens een studie bedrijven koppels bij wie de man meer dan 30 sigaretten per dag rookt, twee keer minder de liefde  dan niet-rokers.

Nicotine heeft een negatief effect op de libido, m.a.w. rokers hebben over het algemeen minder zin in seks. Roken is schadelijk voor de vruchtbaarheid van de man en de vrouw. Daarnaast is roken niet goed voor de gezondheid van  hart-en bloedvaten. Mocht je als man roken, dan kunnen de aders die door de penis lopen schade oplopen. Dit kan op den duur leiden tot erectieproblemen en impotentie. Uit onderzoek van Tulane University is gebleken dat sigarettenrokers veel meer kans hebben op erectieproblemen, dan niet-rokers. Hoe meer sigaretten iemand rookt, des te groter de kans op deze problemen.

Een daling met 25% van de doorbloeding van de penis veroorzaakt al reële erectiestoornissen. Voor de kransslagaders is er een daling met 50% van de bloedcirculatie nodig om klinische symptomen van coronaropathie zoals angina pectoris vast te stellen. De werking van de meest gebruikte geneesmiddelen voor de behandeling van erectiele dysfunctie, zoals Viagra®, bestaat er dan ook in om de bloedtoevoer in de bloedvaten van de penis te bevorderen.

Chronische obstructieve longziekte (COPD) wordt beschouwd als een risicofactor voor erectiestoornissen (ED). COPD is een groep ziekten die ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals emfyseem en chronische bronchitis. Symptomen zijn onder meer hoesten, kortademigheid en een strak gevoel in de borst. Roken is de meest voorkomende oorzaak van COPD.

Onderzoek heeft een sterke relatie aangetoond tussen COPD en ED. Bijvoorbeeld, een studie gepubliceerd in 2016 door de Archives of Italian Urology and Andrology vond een verband tussen de twee voorwaarden. De onderzoekers verzamelden gegevens van 66 mannen in de leeftijd van 39 tot 72 jaar. Bijna 79% van de mannen had COPD en 83% had ED. (erectile dysfunction= erectiestoornissen)

De onderzoekers ontdekten dat de ernst van COPD overeenkwam met ernstiger ED. Hoe slechter de COPD, hoe meer problemen mannen hadden met erecties. Mannen met urineproblemen of nicotinisme (veroorzaakt door het gebruik van tabak) hadden ook meer ernstige problemen met erecties.

Een andere studie, gepubliceerd in 2013 in het tijdschrift Multidisciplinary Respiratory Medicine, rapporteerde de bevindingen van Turkse onderzoekers die de erectiele functie van twee groepen mannen vergeleken. De leeftijd van de mannen varieerde van 42 tot 81. Een groep van 70 mannen had COPD. De andere groep, waaronder 68 mannen, deed dat niet.

ED kwam vaker voor in de COPD-groep, met bijna 80% van de mannen die problemen met erecties rapporteerden. Voor de mannen zonder COPD was het percentage 56%.

Bijna de helft van de mannen met COPD had ook een depressie, vergeleken met 24% van de mannen zonder COPD.

De auteurs van de studie uit 2013 legden uit dat COPD op verschillende manieren de erecties kan verstoren:

Bloed zuurstofniveaus. In deze studie hadden de mannen met COPD lagere niveaus van zuurstof in het bloed. Dit betekent dat hun bloed niet de optimale hoeveelheid zuurstof naar verschillende delen van het lichaam droeg.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat zuurstofgehalte in het bloed de erectiele functie kan beïnvloeden. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat ED vaker voorkomt bij gezonde mannen wanneer ze naar grotere hoogten reizen. Dit gebeurde omdat het zuurstofgehalte in het bloed van de mannen daalde.

Verbeterde zuurstofafgifte kan de erectie van een man verbeteren. Sommige mannen gebruiken extra zuurstof tijdens seks, wat ook kan helpen bij andere seksuele problemen.

Het is bekend dat de vele schadelijke stoffen in tabak ook via andere mechanismes een negatieve invloed hebben op het erectievermogen. Rokers lopen ook veel meer risico op een cardiovasculaire aandoening dan niet-rokers en ze lopen twee keer meer kans op erectiestoornissen, los van andere risicofactoren zoals diabetes. In België kampt 28% van de mannen met erectiestoornissen. Bij rokers is dat 40%.

Roken en de pil

Dat is géén slimme combi. De pil werkt wel gewoon als je rookt maar… roken en de pil gebruiken geeft wel een hoger risico op hart- en vaatziekten (zoals een hartinfarct, een beroerte of trombose).

Dat tabak de diameter van de aders verkleint, is goed geweten. Maar wat rokers minder beseffen, is dat ook de kleine bloedvaatjes in de geslachtszone daaronder lijden. Bij vrouwen betekent dat een daling van het vaginaal vocht. Vanaf een zekere leeftijd kan dat problemen opleveren. Bij seksuele opwinding komt er vaginaal vocht vrij, maar vrouwelijke rooksters lopen dus meer risico op vaginale droogte.  De kans op onvruchtbaarheid en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is hoger bij rokers. Langdurige rokers lopen zelfs een grote kans om vroegtijdig in hun menopauze te belanden.

Het ecosysteem van de vagina
Onderzoeker en dr. Caroline Mitchell werkzaam bij het ‘Vulvovaginal disorders program’ in het Massachusetts General Hospital, vond nog meer gevolgen van het roken op de vagina en het vrouwelijke seksleven. Bij vrouwen die roken werd in het baarmoederhalsslijm nicotine aangetroffen. Je kunt je indenken dat je vagina niet bepaald de allerbeste plek is voor nicotine om te verblijven. Vagina’s hebben van nature een delicaat ecosysteem, uiteraard heeft roken invloed op dit ecosysteem. Zo laat dr. Mitchell in het onderzoek weten dat het immuunsysteem van de vagina en baarmoederhals verandert door roken. Dat betekent dus dat de vagina en de baarmoederhals minder sterk zijn om zich te verzetten tegen bacteriën en infecties. Daarnaast suggereren meerdere onderzoeken dat roken het DNA van de baarmoederhalscellen kan beschadigen. Kortom: vrouwen die roken hebben een veel grotere kans op baarmoederhalskanker.

Bacteriële vaginose
Naast kanker zijn vrouwen die roken ook vatbaarder voor bacteriële vaginose. Want: roken verandert de bacteriën binnenin de vagina. Waarom dat precies is, daar heeft dr. Mitchell geen verklaring voor. De symptomen zijn in ieder geval duidelijk; een jeukerig gevoel en vaginale afscheiding (met een sterke geur). Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie, krijg je normaliter van je huisarts het advies om geen seks te hebben, omdat je de infectie anders door kan geven. Ben je toevallig een roker en kamp je regelmatig met een bacteriële infectie? Dan zou het roken van de vrouw wel eens de boosdoener kunnen zijn.

Bronnen

http://www.e-sante.fr/tabac-sexualite-ne-font-pas-bon-menage/actualite/1628

https://www.andc.tv/item/body-mind-health-sport-dit-doet-roken-met-je-vagina-en-je-seksleven

https://theconversation.com/the-real-reason-women-live-longer-than-men-new-study-130142

https://jongeren.rokeninfo.nl/echt-waar

https://www.tabakstop.be/nieuws/tabak-schadelijk-voor-een-optimaal-seksleven

https://www.issm.info/sexual-health-qa/is-there-a-link-between-copd-and-erectile-dysfunction-ed/?fbclid=IwAR1wgX2kShuEjcWALubu-p3bFBdHTGDn_vUkQ3louXmDe7KRxO_DBoEJmr4

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge