Liefde belangrijker dan geld?

Vrouwen liegen vaker over verliefd zijn

Bron Flickr/Panca Satrio Nugroho, CC BY-ND

Uit onderzoek blijkt dat in 2008 Nederlanders financiële zekerheid

belangrijker vonden dan liefdesrelaties.  Daarnaast vinden we bewegingsvrijheid belangrijk. Op nummer 1 vinden we gezondheid en op nummer 2 geluk.Geluk is hier synoniem voor geld immers liefde stond op nummer 9.

De financiële zekerheid staat op 5. Is dat allemaal te wijten aan aan het clichèbeeld van de zuinige Nederlander, de nuchtere Nederlander? De op geldbeluste Nederlander die zichzelf meer ziet als individu dan deel van een samenleving? Of deel van een duo?

Of ligt deze uitslag aan het feit dat de steekproef onder 1000 personen door een verzekeringsmaatschappij is uitgevoerd? Zijn de 1000 personen uit hun eigen bestand gehaald?

Uit een onderzoek van het financiële vergelijkingsplatform TopCompare.be blijkt een op drie Belgen zou kiezen voor het miljoen. Maar twee derde kiest toch voor de liefde.

Relaties en geld, het is een onuitputtelijk thema. Dat uiteindelijk twee op de drie Belgen de ware liefde belangrijker vinden dan een miljoen euro op de bank, wil niet zeggen dat geld niet belangrijk is bij de keuze van een partner. De financiële vergelijkingswebsite TopCompare.be ondervroeg in samenwerking met onderzoeksbureau Profacts ruim 1.000 Belgen en stelde vast dat de Belg er nog altijd redelijk traditionele opvattingen op nahoudt.

Zo willen we niet allemaal meteen een rijke partner. Voor 35 procent van de ondervraagden maakt het inkomen van de partner namelijk niets uit. 39 procent van de ondervraagden vindt het dan weer wel belangrijk dat de partner een inkomen heeft. Hoeveel maakt niet zoveel uit, maar 19 procent – toch een op vijf – heeft graag dat de partner ongeveer hetzelfde verdient.

Opvallend is het verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zien zichzelf nog steeds als de kostwinner in huis. Voor 42 procent van de mannen doet het inkomen van de partner er helemaal niet toe, terwijl slechts 29 procent van de vrouwen het inkomen van de partner niet belangrijk vindt. Tien procent van de vrouwen wil een partner die een hoger inkomen heeft. Dat is bij slechts 2,6 procent van de mannen het geval.

Later onderzoek in o.a. Vlaanderen en UK ontkracht de mythe dat men geld belangrijker vindt dan liefde. Men vindt liefde juist belangrijker dan geld.

Beagle Street deed in UK een rondvraag bij 1000 mensen van 70 jaar en ouder om te weten wat voor hen de gelukkigste momenten in het leven waren en welke gebeurtenissen uit het verleden ze betreuren.

Uit hun antwoorden blijkt dat vrouwen het gelukkigst zijn wanneer ze 38 jaar oud zijn en mannen wanneer ze 40 jaar oud zijn. Ze vinden zichzelf op deze leeftijd fit en gezond en appreciëren het feit dat ze goede vrienden hebben.

De beste momenten in hun leven vinden ze de geboorte van het eerste kind, de huwelijksdag en de geboorte van de kleinkinderen. Meer dan de helft van de ondervraagden zei van niets spijt te hebben, maar zij die wel dingen betreurden, vermeldden vooral het kiezen van de verkeerde carrière en het niet vervullen van levensdromen.

Wat vooral opvalt, is dat de meerderheid duidelijk te verstaan geeft dat sterke relaties belangrijker zijn dan geld en materieel plezier.

Ook Parship deed hier onderzoek naar. Ze onderzochten de rol van geld in de partnerkeuze en legde ze haar leden een aantal gelddilemma’s voor.

De liefde wint gelukkig nog vaak van geld, blijkt uit het onderzoek. De grote meerderheid (88%) geeft aan liever de ware liefde te vinden, dan een paar miljoen euro op de bankrekening gestort te krijgen. Ruim een op tien respondenten geeft liever de liefde op voor het multimiljonairschap. Vooral de mannen (14%) zouden voor het geld gaan, tegenover tien procent van de vrouwen.

Eenmaal de ware liefde gevonden, speelt het vermogen van de partner voor de mannen juist een minder grote rol dan voor de vrouwen. Zo heeft bijna een derde van de vrouwen liever een rijke man dan een knappe man. Minder dan tien procent van de mannen verkiest geld boven uiterlijk. De ruime meerderheid van hen (91%) kiest liever voor een knap koppie dan een vrouw met een dikke bankrekening.

Naast het uiterlijk van de toekomstige partner, is een goed seksleven voor het merendeel (83%) van de singles ook onbetaalbaar. Toch zou maar liefst een op de vijf vrouwen liever een rijke partner hebben dan goede seks.

Hoewel bijna negen op de tien singles de liefde verkiest boven geld, is de mening hierbij meer verdeeld wanneer het aankomt op hun baan. Een kwart blijft liever alleen, met een leuke baan. Vooral de vrouwen hebben deze voorkeur: een op drie vrouwen (32%) heeft liever een leuke baan dan een leuke man.

Lees ook hier

Bronnen

http://relatie.blog.nl/onderzoek/2008/05/23/geld-belangrijker-dan-liefde

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141230_01451727

https://www.gva.be/cnt/dmf20180313_03407580/geld-belangrijker-dan-liefde-voor-een-op-de-drie

https://www.flair.be/nl/lifestyle/1-op-de-3-belgen-kiest-een-miljoen-euro-boven-de-ware-liefde/

https://www.singlessite.nl/liefde-nog-altijd-belangrijker-dan-geld/

https://www.nu.nl/lifestyle/2042209/nederlander-vindt-geld-belangrijker-dan-liefde.html

https://www.zita.be/nieuws/lifestyle/een-op-de-vijf-vrouwen-vindt-geld-belangrijker-dan-seks

https://www.cosmopolitan.com/nl/liefde-en-sex/a12443398/blijkbaar-vinden-we-geld-het-belangrijkste-bij-het-zoeken-naar-liefde/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge