Liefde op eerste zicht komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen

Een op drie Limburgse studenten (18 plus) heeft nog nooit seks gehad
App voor liefdesverdriet

Bron commons.wikimedia.org

Mannen worden sneller smoorverliefd dan vrouwen. Dit heeft ook veel te maken met de seksuele spanning en de seksuele aantrekkingskracht.

Een man moet maar nauwelijks met een potentiële partner hebben gesproken voor hij verklaart dat zij de ware is, dat blijkt uit een enquête. Het duurt echter wel wat langer om een vrouwenhart te veroveren.

Uit een Britse rondvraag bij 1.500 mannen in 2011 en evenveel vrouwen tussen 16 en 86 jaar blijkt dat een op de vijf heren al op het eerste gezicht verliefd werd. De helft verloor zijn hart al na een ontmoeting, bij bijna drie kwart gebeurde dit na drie afspraakjes.

Slechts een op de tien vrouwen kreeg al te maken met liefde op het eerste gezicht. De meesten wist pas na de zesde date of hij de ware was. Dit spreekt de veronderstelling tegen dat liefde op het eerste gezicht een typisch vrouwelijk verschijnsel is.

Eerste liefde
De gemiddelde Britse man wordt slechts drie keer in zijn leven verliefd, de gemiddelde vrouw slechts een keer. De liefde van heren wordt ook minder vaak beantwoord, ook zeggen ze vaker als eerste ‘Ik hou van je’ en verlangen ze terug naar hun eerste liefde.

Toch een ding waar beide geslachten het over eens zijn, de eerste liefde is het moeilijkst om te verwerken. Een kwart is hier zelfs nooit helemaal van hersteld.

Oppervlakkige mannen
Professor Alexander Gordon: “Mannen houden meer rekening met oppervlakkigheden, zoals het uiterlijk, om te beslissen dat ze verliefd zijn. Vrouwen zijn iets gecompliceerder en maken een lijstje met de pro’s en contra’s voor ze hun keuze maken. Ze willen zich bij iemand veilig kunnen voelen en weten of hij een goede vader zou kunnen zijn. Dames zijn omzichtiger in het maken van levenskeuzes.”

Een meer recent onderzoek geeft dezelfde resultaten. ‘Liefde op het eerste gezicht’, óf je gelooft erin of je denkt dat het niet bestaat. Toch is er uit een uitgebreid en grootschalig onderzoek gebleken dat mannen veel sneller verliefd worden dan vrouwen. Het onderzoek is uitgevoerd op 80.000 mensen, en hieruit bleek dat 48 procent van de mannen meteen verliefd werd. Wij vrouwen zijn hier blijkbaar wat killer in, aangezien maar 28 procent van de vrouwen ‘liefde op het eerste gezicht’ hebben ervaren.

Dit valt redelijk logisch te verklaren volgens de biologisch antropoloog Dr Helen Fisher. Mannen voelen zich sneller aangetrokken tot iemands uiterlijk, wat vrouwen veel minder hebben. Dus, als je redelijk hetzelfde eruit blijft zien, blijft hij verliefd en tevreden. Bij vrouwen werkt dit anders. Zodra we merken dat hij qua innerlijk niet zo leuk is als hij eruit ziet, verdwijnen onze gevoelens snel.

Maar betekent dit automatisch dat echte liefde alleen voort komt uit goede looks? Dat is volgens Fisher niet zo. “‘Real’ long-lasting love isn’t just based on physical attractiveness but background, intelligence and important traits such as kindness, honesty and sense of humour”. Ook hangt het af van je lichaamstaal en hoe zelfverzekerd en gelukkig je bent. Nu weten we dus dat het imago van hondsdolle vrouwelijke verliefdheid ongegrond is. Mannen worden eerder verliefd op ons!

Heel hett ‘chemische’ aspect van de liefde wordt trouwens beïnvloed door de cultuur en de persoonlijkheid van de betrokkene.

 

Bronnen

http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/1305677/2011/08/17/Liefde-op-het-eerste-gezicht-treft-mannen-vaker.dhtml

http://www.nsmbl.nl/mannen-worden-vaker-verliefd-op-het-eerste-gezicht-dan-vrouwen/

http://www.e-gezondheid.be/liefde-op-het-eerste-gezicht-bestaat-het-echt/actueel/1340

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge