Meer variëteit in seksuele geaardheden

Mannen pas vanaf 40 jaar volwassen?
Emoji als affectieve signalen voor relatiegerichte digitale communicatie

RyanMcGuire / Pixabay

Miley Cyrus is panseksueel, Marlène Schiappa is sapioseksueel. Er is een kentering in geaardheden aldus seksuologe Bollen bij VRT Nieuws.

Er raakte bekend dat zangeres en actrice Miley Cyrus en acteur Liam Hemsworth na tien jaar geen koppel meer zijn. Er was een foto verschenen van  Cyrus die  op vakantie met een vrouw tongzoende. De celebrity vertelde zelf dat ze “panseksueel” is. In Frankrijk was er ophef omdat  politica Marlène Schiappa aangaf dat ze “sapioseksueel” is.

Iemand is panseksueel (of omniseksueel) als hij of zij verliefd wordt op persoonlijkheden  en niet op geslacht. Je voelt je aangetrokken tot personen van alle genderidentiteiten en biologische geslachten. Panseksualiteit omvat bijgevolg alle soorten seksualiteit: heteroseksualiteit, homoseksualiteit, biseksualiteit, transseksualiteit en transgenderisme.

Op MTV is er een datingprogramma “Are you the one?” waarbij de 16 deelnemers allemaal  panseksueel zijn en  in theorie  dus met iedereen (M/V/X) een match kunnen hebben.

Sapioseksueel houdt in  dat men zich  aangetrokken voelt tot iemands intelligentie, waarbij het uiterlijk  niet de doorslag geeft. Je vindt inhoud/kennis waanzinnig sexy en kijkt ook op naar die persoon. Sapio is afgeleid van de Latijnse taal en staat voor “wijs(heid)”.

De Franse staatssecretaris voor Gelijke Kansen tussen Mannen en Vrouwen Marlène Schiappa (36, foto) vertelde in een interview met “Le Journal du Dimanche” dat ze de voormalige premier Alain Juppé (73, foto) “de meest sexy man van Frankrijk” vond. Waarna ze zichzelf als “sapioseksueel” bestempelde.

Seksuologe Kaat Bollen noemt het een kentering in een reactie op VRT Nieuws. “Vroeger dachten we heel binair: iemand is of homoseksueel of heteroseksueel, iemand is of man of vrouw. Daar zijn we nu van aan het afstappen. Dat we vroeger binair of zwart-wit dachten, is logisch. Het sluit aan bij de aard van de mens. Daarmee konden we iedereen mooi in een vakje stoppen. We houden de wereld overzichtelijk en een beetje onder controle”, legt Bollen uit.

Zéér weinig mensen zijn 100 procent homo- of heteroseksueel, net zoals niemand 100 procent man of vrouw is
“Maar de wereld is uiteraard nooit zo zwart-wit. Vroeger was er geen ruimte om buiten die vakjes te kleuren. We moesten overleven: een dak boven ons hoofd voorzien, de kinderen eten geven, enz.. Vroeger waren die geaardheden en geslachten er heus al, maar kwam men er eenvoudigweg niet aan toe én het mocht minder. Tegenwoordig hebben we gelukkig wel de ruimte om te zien hoe het écht in elkaar zit”, verduidelijkt Bollen.

“En komen we er achter dat zéér weinig mensen 100 procent homo- of heteroseksueel zijn, net zoals zéér weinig mensen 100 procent man of vrouw zijn. De meeste mensen zijn er iets tussenin, vrouwen die een relatie hebben met een man en daarmee kinderen krijgen, maar misschien wel lesbische porno kijken en daarover fantaseren. Er zijn duizend-en-één mengvormen, zowel op vlak van seksuele voorkeur als op vlak van gender. Al die nieuwe hippe termen zijn er altijd al geweest.”

“Mannen en vrouwen die zichzelf omschrijven als panseksueel worden verliefd op persoonlijkheden en niet op een bepaald geslacht of uiterlijk, zegt seksuologe Sara Taels in het Nieuwsblad. “Ze zijn met andere woorden genderblind. De lijn tussen man en vrouw wordt compleet verwaarloosd en je identificeert jezelf en je partner als ‘onzijdig’.” Panseksualiteit is daarom niet te verwarren met biseksualiteit. “Bij biseksualiteit word je aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen”, zegt klinisch seksuologe Sybille Vanweehaeghe. “Panseksuelen negeren die klassieke opdeling en kunnen zich ook aangetrokken voelen tot transgenders en transseksuelen.”

Panseksualiteit komt het vaakst voor in de transgendergemeenschap. “Wie als man geboren wordt maar zich vrouw voelt, negeert ook vaak de grens tussen mannen en vrouwen omdat ze geboren werden in een ‘verkeerd lichaam’. Transvrouwen identificeren zich bijvoorbeeld niet als man ondanks dat ze als jongetje ter wereld kwamen.” Ook gaan ze op zoek naar hun seksuele geaardheid. “Ik geloof dat panseksualisme binnen de transgendergemeenschap verder gaat dan alleen een hype”, zegt Vanweehaeghe. “Transgenders gaan op zoek naar hun ware identiteit en welke seksuele voorkeur ze hebben. Eigenlijk zeggen ze met het panseksualisme ‘foert’: ik doe met mijn seksuele geaardheid wat ik wil.”

Andere termen

Bi-schierig (bi-curious): heteroseksuele mensen die toch nieuwsgierig zijn naar een seksueel avontuur met iemand van hetzelfde geslacht.
Genderqueer*: iemand die zowel mannelijke als vrouwelijke identiteitskenmerken heeft en die zich bijvoorbeeld man én vrouw of net noch man, noch vrouw voelt. Deze persoon vindt dat gender of met welk gender je je identificeert er eigenlijk niet toe doet of zou mogen toe doen.
Gender- of seksuele fluïditeit*: fluïde is een woord dat gebruikt wordt als synoniem voor “veranderlijk”. Voor sommige mensen staat hun gender of seksuele oriëntatie niet vast, we spreken dan van genderfluïditeit of seksuele fluïditeit. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat iemand tien jaar na een coming-out toch verliefd wordt op iemand van het andere geslacht, of omgekeerd.

* Met dank aan de jeugdvereniging Wel Jong Niet Hetero.

Bronnen

Sandra Cardoen https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/08/14/de-andere-geaardheden-naast-homo-of-heteroseksualiteit/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190812_04555855

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge