Muziektherapie verbetert de gezondheid van premature baby’s en verbetert de ouderlijke binding

Amerikanen worden toleranter inzake seksuele moraal
Donorkinderen vinden moeilijk juiste taal om over vader te spreken

ddimitrova / Pixabay

Zingen en muziek spelen voor je baby of jong kind lijkt misschien een goed idee. We hebben allemaal sterke associaties met kinderrijmpjes of jeugdliedjes die door onze ouders en grootouders worden gezongen. We associëren deze met gevoelens van troost en veiligheid, en het lijkt het meest natuurlijke ding in de wereld dat we onze eigen kinderen zouden zingen als we hen knuffelen en kalmeren, of ze naar bed brengen.

Stel je echter voor dat je baby eerder geboren werd dan verwacht, en tijd moet doorbrengen in een neonatale afdeling in een ziekenhuis. Misschien heeft uw baby ook serieuze medische problemen en moet hij voortdurend worden gecontroleerd, gekoppeld aan een angstaanjagende reeks medische apparatuur. Het ziekenhuispersoneel beweegt constant rond de afdelingen en controleert of alles in orde is, en er zijn alarmen op ventilatoren die afgaan, het sissen van zuurstof en allerlei elektrische lampen die flitsen en piepen. Het kan niet eenvoudig zijn om een ​​baby te binden wanneer ze in een couveuse worden gehouden en een speciale medische behandeling nodig hebben.

Hoewel ziekenhuispersoneel is opgeleid om gezinnen in deze situaties te ondersteunen, is het vaak een zeer traumatische tijd voor ouders. Onderzoek naar ouderlijke ervaringen bij neonatale eenheden toont aan dat gevoelens van angst, schuldgevoelens en zelfs depressie alle gebruikelijke kenmerken zijn van veel moeders en vaders. Dit kan het natuurlijke hechtingsproces dat zo belangrijk is voor de gezonde ontwikkeling van de baby en het geluk van de familie-eenheid voorkomen of verstoren.

Recent onderzoek van Elizabeth Coombes heeft echter aangetoond dat muziektherapie een manier kan bieden voor ouders om in contact te komen met hun te vroeg geboren baby en deze te ontwikkelen terwijl ze zich in het ziekenhuis bevinden. Dit bestaat uit een muziektherapeut die een gitaar of andere instrumenten bespeelt en die met de ouders zingt met hun baby op de afdeling. Met melodieën en slaapliedjes die de ouders kiezen – inclusief favoriete liedjes, zachte geluiden en eenvoudige ritmische structuren – kan de baby worden gekalmeerd terwijl ouders hun baby vasthouden, schommelen en, als ze dat willen, zingen of neuriën.
.
Muziektherapie doet meer dan alleen het verbeteren van de hechting. Een groot onderzoek uitgevoerd in 2013 in de VS toonden andere positieve effecten voor baby’s die muziektherapie kregen in neonatale eenheden. De studie toonde verbeterde zuurstofverzadiging, betere hartslagregulatie, langere perioden van slaap, verhoogde gewichtstoename en, misschien wel het belangrijkst, verminderde tijd doorgebracht in het ziekenhuis. Deze resultaten zijn ook in andere onderzoeken gerepliceerd.

Rustgevende tonen

Dus waarom is muziektherapie zo’n krachtig hulpmiddel voor premature baby’s? Gehoor ontwikkelt zich vanaf de leeftijd van 24 weken, wat betekent dat baby’s gewend zijn om de stem van hun moeder te horen, en die van andere familieleden terwijl ze zich nog in de baarmoeder bevinden. Ze reageren sneller op deze stemmen dan die van onbekende volwassenen, hoewel ze zelfs dan een voorkeur voor live stemmen geven

Bovendien denken onderzoekers dat elke baby als het ware ‘hardwired’ wordt geboren met wat ‘communicatieve muzikaliteit’ wordt genoemd. Eenvoudig gesteld, baby’s reageren positief op, en hebben waardering voor, eenvoudige muzikale structuren, melodieën en eenvoudige vocale geluiden. We kennen allemaal ‘babypraat’ – de manier waarop we instinctief de toon van onze stemmen veranderen als we met baby’s en jonge kinderen praten. Dit is zeer kalmerend en verzachtend voor zowel baby als ouder. Het helpt niet alleen de binding tussen ouder en kind, maar legt ook de basis voor latere cognitieve ontwikkeling zoals spraak en motoriek.

Op dit moment wordt muziektherapie gebruikt in neonatale eenheden over de hele wereld, ook in Australië, de VS, Scandinavië, Colombia en Europa. De Britse bepaling is echter beperkt tot slechts enkele sites. Onderzoek van Elizabeth Coombes heeft aangetoond dat meer en meer Britse ouders erop gebrand zijn om deze technieken te gebruiken, vaak met de opmerking dat “het me iets te doen zal hebben met mijn baby”, en “het is iets normaals en natuurlijks dat ik kan doen tijdens deze heel onnatuurlijk begin van ons leven samen “.

Elizabeth Coombes heeft ook gemerkt dat verpleegkundigen ook ondersteuning bieden voor muziektherapie. Ze geloven dat ouders helpen bij het verkennen van muziek met hun baby’s, ouders in staat zullen stellen en hen het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om de extra aandacht te bieden die premature baby’s nodig hebben, zoals speciale voedingstechnieken en mogelijk medicatie. Consulenten weten ook dat de psychologische ondersteuning van ouders in neonatale faciliteiten op dit moment beperkt is. Ze geloven dat de introductie van muziektherapie een belangrijke invloed zal hebben op de kwaliteit van de ervaringen van ouders in het ziekenhuis en de gezondheid van de baby.

Elizabeth Coombes maakt momenteel deel uit van een team dat een pilotstudie in Zuid-Wales ontwikkelt, die ouders de kans zal bieden om het zingen van hun premature baby’s te onderzoeken. Het is te hopen dat dit het begin zal zijn van een opwindende nieuwe voorziening van psychologische en medische ondersteuning voor ouders en baby’s in neonatale afdelingen in Wales en daarbuiten, maar ook om ervoor te zorgen dat deze kleintjes de best mogelijke start hebben in hun leven.

Bronnen

Elizabeth Coombes
Senior Lecturer in Music Therapy, University of South Wales

https://theconversation.com/music-therapy-improves-the-health-of-premature-babies-and-boosts-parental-bonding-118281

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge