Onderzoek naar non-monogamie in Vlaanderen UGent

Is de kans groter dat paren die vóór het huwelijk samenwonen, scheiden?
Het open huwelijk van Will Smith
man, stylish, men

geralt (CC0), Pixabay

Studenten Seksuologie van de UGent o.l.v. prof. Els Elaut (UZ Gent) lanceren vandaag een online bevraging over consensuele non-monogamie bij Vlamingen. ‘Er werd al veel onderzoek gedaan naar seksuele diversiteit, maar nooit naar relationele diversiteit. Het is tijd om het thema uit de taboesfeer te halen en te weten welke relatievormen de Vlaming aangaat of overweegt.’

“Een open relatie of swingen: we denken dat sommige mensen dat wel zien zitten, maar daar niet over durven te praten”, vertelt professor Els Elaut. De seksuologen zoeken 5.000 mensen die een vragenlijst willen invullen.

Een onderzoek naar variaties in relaties is hoog nodig, volgens de professor. “Er is al veel onderzoek gedaan naar seksuele diversiteit, maar nooit naar relationele diversiteit. Het is tijd om het thema uit de taboesfeer te halen en te weten welke relatievormen de Vlaming aangaat of overweegt.” De onderzoekers lanceren daarom vandaag een online vragenlijst.

Consensuele non-monogamie
Consensuele non-monogamie is een verzamelnaam voor verschillende relatievormen zoals polyamorie, swingen en open relaties. De belangrijkste eigenschap van deze relatievorm is de toestemming die partners elkaar geven om een respectvolle liefdesrelatie te hebben met een of meerdere andere personen.

Onderzoekers zoeken 5000 deelnemers
‘Op basis van internationaal onderzoek schatten we dat 130.000 Vlamingen een alternatieve relatievorm hebben,’ zegt prof. Elaut, seksuoloog en psycholoog in het UZ Gent. ‘Maar hoe verhoudt de Vlaming zich echt tot non-monogamie? Hechten veel mensen nog waarde aan een vaste partner als enige weg tot een gelukkige relatie met goede seks? Of beslissen hoe langer hoe meer mensen om met meerdere personen een relatie aan te gaan? En over hoeveel Vlamingen gaat het dan precies?’

Niet-monogame relaties zijn vaak taboe waardoor het onduidelijk is of mensen echt andere vormen overwegen of hebben. Het is nooit eerder uitgebreid onderzocht in Vlaanderen. Daarom zoeken de studenten Seksuologie nu 5.000 volwassenen om deel te nemen aan een online bevraging.

“Niet iedereen is geschikt voor een monogame relatie”, vertelt professor Els Elaut. “In een monogame relatie, verwacht men eigenlijk heel veel van een partner. Dat het je beste vriend is, je favoriete minnaar, je pedagogische evenknie, etcetera. Maar je kan er ook voor kiezen om je relatie anders te gaan vormgeven.  Je kan die verschillende rollen verdelen over verschillende partners.”

De onderzoekers denken dat er Vlamingen zijn die wel open staan voor een non-monogame relatie, maar daar niet voor durven uitkomen. “We gaan er van uit dat er meer mensen een non-monogame relatie genegen zijn. Maar de maatschappelijke norm staat ons niet altijd toe om daarover te praten”, verduidelijkt de professor.

Resultaten in 2022
Het onderzoek staat onder leiding van prof. dr. Guy T’Sjoen (UZ Gent) en prof. Els Elaut, en wordt uitgevoerd door de studenten Seksuologie van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen en de Faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de UGent. De publicatie van de resultaten volgt in juni 2022.

“Het is belangrijk dat de vragenlijst wordt ingevuld door verschillende mensen uit verschillende lagen van de bevolking”, benadrukt professor Elaut. “Je hoeft dus zeker niet polyamoreus of iets dergelijks te zijn om de vragenlijst in te vullen. Iedereen die ouder is dan 18 en een computer in de buurt heeft, kan ons helpen. Het duurt maximum een kwartier.”

Je kan de vragenlijst invullen via deze link.

Bronnen

https://www.uzgent.be/variaties-in-partnerrelaties-hoe-monogaam-ben-jij

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge