Online seksfeestjes als alternatief voor de lockdownmaatregelen

Kunnen dieren een orgasme ervaren?
Hoe de Neanderthalers seks hadden
passion, lust, couple

Victoria_Borodinova (CC0), Pixabay

Groepsseks, parenclubs, swinging, seksfeestjes, … het zijn dingen die door de pandemie niet alleen onmogelijk gemaakt werden, zowel wettelijk maar ook om gezondheidsredenen.  Voor vele beoefenaars is het een zware domper op hun vertrouwde, maar voor sommigen toch wat alternatieve seksleven.

Voor de meeste mensen is het nog altijd taboe om over dit soort dingen te spreken, laat staan dat je zou toegeven dat je er aan deelneemt, of aan zou willen deelnemen.  Toch zijn parenclubs, tenminste voor de lockdown druk bijgewoonde locaties en heel wat mensen schamen zich er niet voor om daar in lingerie, of zonder kleren in groep seks te beleven.

Het lijkt erop dat het eens zo taboe onderwerp van groepsseks eindelijk de mainstream binnenkomt.  Universitair hoofddocent en psycholoog, School of Social Sciences, University of Westminster deed in het Verenigd Koninkrijk onderzoek naar dit soort seksfeestjes en hoe digitale vormen als alternatief naar voor kwamen.

Ze schrijft onder meer dat er ook in de UK netwerken ontstonden om een ​​ruimte te bieden aan gelijkgestemde mensen om elkaar te ontmoeten in een veilige omgeving om deel te nemen aan seks en een hele reeks erotische praktijken zoals BDSM, seks met meerdere en andere partners of fetisjisme. Deze partijen hebben geleid tot de ontwikkeling van ‘sekspositieve’ gemeenschappen waar groepsseks niet als afwijkend wordt gezien, maar als een vorm van zelfexpressie.

Maar net als iedereen hebben deze gemeenschappen zich moeten aanpassen tijdens de pandemie. Immers, sociale distantiëring werkt niet echt op seksfeestjes en strikte lockdown-regels betekenen dat losse hook-ups nu in veel landen tegen de wet zijn .

Dus wat doen mensen die normaal gesproken deel uitmaken van dergelijke gemeenschappen te midden van de beperkingen ? Veel datingapps zoals Tinder, Bumble, Match.com, Inner Circle en Feeld zijn op zoek gegaan naar ” veiligere ” manieren om mensen met elkaar in contact te brengen met face-to-face videochats. Feeld heeft bijvoorbeeld nieuwe virtuele locaties geïntroduceerd om zijn gemeenschap in staat te stellen “hun verlangens te verkennen zonder zichzelf en anderen in gevaar te brengen”. Seksfeestnetwerken hebben iets soortgelijks gedaan: virtuele ruimtes opzetten waar mensen verbinding kunnen maken.

Online seksfeestjes

Chantal Gautier heeft leden van de gemeenschap van seksfeestjes geïnterviewd als onderdeel van een lopend onderzoeksproject rond seks, relaties en psychoseksuele therapie. Ze hoopte erachter te komen wat mensen naar seksfeestjes trekt, wat ze eruit halen en wat hun houding ten opzichte van seks is.

Ze sprak met Emma Sayle, de oprichter van het in Londen gevestigde wereldwijde netwerk voor seksfeestjes, Killing Kittens , dat vindingrijk is geweest in het bereiken van de gemeenschap vanuit de privacy van hun huis. Sayle vertelde: “Zodra de lockdown toesloeg, wisten we dat we die gemeenschap bij elkaar moesten houden, aangezien isolatie niet goed is voor iemands mentale welzijn.”

Lisa, 32, een Killing Kittens-lid, vertelde  “Geen partner hebben was erg moeilijk, dus de online feesten hebben me echt op de been gehouden tijdens de pandemie. Het heeft me geholpen om seksueel en toch veilig deel te nemen. ”

Killing Kittens organiseert seksfeesten met een ticket die door middel van videoconferenties door tussen de 40 en 80 mensen kunnen worden “bijgewoond”. Gasten worden gevraagd om maskers te dragen om hun identiteit te verbergen. Een gastheer introduceert ijsbrekende oefeningen en opwarmingsoptredens van erotische artiesten. Op een gegeven moment verlaten de gastheren het feest om de gasten elkaar online in kleinere groepjes of per duo te laten leren kennen.

Gauteir interviewde de alleenstaande 45-jarige Katy die lid werd van een ander online feestje. Ze zei dat ze het deed “voor een beetje plezier en om de stemming op te heffen, om je aan te kleden, om me sexy te voelen over mezelf en om met andere mensen om te gaan”.

Mensen in relaties waren ook aanwezig. Voor sommigen hebben deze partijen een dialoog over seks nieuw leven ingeblazen. Sommige stellen “communiceren eigenlijk voor het eerst sinds jaren over wat hun seksuele fantasieën drijft”, zei Sayle.

Dus het lijkt erop dat de pandemie voor sommige mensen een kans is geweest om opnieuw kennis te maken met hun erotische voorkeuren, triggers,  antipathieën en seksuele fantasieën. Dit kan betekenen dat je wordt bekeken of dat anderen volledige seks op het scherm hebben. Of, zoals Maggie, een 40-jarige alleenstaande vrouw die regelmatig de sexparty scene bezoekt, vertelde: “Het is gewoon leuk om een ​​avond te delen met ruimdenkende mensen, waar ik de mogelijkheid heb om mezelf seksueel uit te drukken”.

Wat is eigenlijk ‘normaal’?

Hoe we ervoor kiezen om onszelf uit te drukken of te identificeren en tot wie we ons romantisch of seksueel aangetrokken voelen, maakt deel uit van onze seksuele bedrading. Maar soms lijkt hoe we ons van binnen voelen niet overeen te komen met de verwachtingen van de samenleving.

De sociale constructie van seks wordt beïnvloed door cultuur, overtuigingen, waarden, religie, maatschappelijke normen en, wat we in de academische wereld zouden kunnen noemen, seksuele scripts . Dit zijn de berichten die mensen ontvangen als ze opgroeien en die hun perceptie van zaken als seks, geslacht en seksualiteit bepalen. Onze scripts bepalen wat “normaal” en wat “raar” is.

Het concept van ‘normaal’ is vervat in het beroemde Masters en Johnson Human Sexual Response Cycle-model (gedramatiseerd in het tv-programma Masters of Sex ), dat veronderstelt dat seks universele kenmerken heeft die vier fysiologische fasen omvatten (opwinding, plateau, orgastisch en resolutie) . Het onderzoek bleek baanbrekend in ons begrip van hoe seks werkt.

Maar het werd ook bekritiseerd vanwege zijn lineaire en eendimensionale interpretatie van wat seks was. Met andere woorden, de overtuiging dat alle “normale” seksuele activiteit leidt tot penetratie van de penis in de vagina, gevolgd door wederzijds orgasme. Dit weerspiegelde niet de ware aard van de verschillende sekslevens van mensen toen en nu ook niet.

Maar ” seksueel positief ” onderwijs heeft ons geleerd dat seks in vele vormen voorkomt, dat orgasmes op andere manieren kunnen worden bereikt en dat ze niet altijd het allerbelangrijkste zijn . Intimiteit kan over plezier gaan, niet alleen over omgang met penetratie.

Respect en veiligheid

Net zoals geslachtsgemeenschap niet het allerbelangrijkste is op seksfeesten, hebben virtuele seksfeesten andere mechanismen van seksuele intimiteit geaccentueerd. Ondanks hun associatie met risicovol gedrag , zijn er strikte protocollen, toestemmings- en controleprocessen opgesteld om ervoor te zorgen dat respect wordt nageleefd.

Geïnformeerde toestemming (=informed consent) is de sleutel tot mensen die zich veilig voelen – zowel in het echte leven als op online seksfeesten. Er worden duidelijke grenzen gesteld om ervoor te zorgen dat niemand zich ooit gedwongen voelt om iets te doen. Killing Kittens voert ook een vrouwen eerst beleid, waarbij vrouwen de eerste stap zetten. Er zijn online maatregelen getroffen, zoals moderators, dus iedereen die zich op een onaanvaardbare manier gedraagt, wordt gevraagd te vertrekken. Maar Sayle vertelde  dat dit zelden gebeurt. Er zijn ook extra maatregelen genomen op de chat-apps en sociale netwerken om ervoor te zorgen dat mensen geen screenshot kunnen maken of iets kunnen opnemen.

Seksfeesten zijn misschien niet voor alle smaken geschikt. Maar mensen bezoeken ze om verschillende redenen: of het nu is om hun seksualiteit te verkennen of gewoon om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. Hoewel online feesten de menselijke aanraking in het echte leven niet kunnen vervangen, zijn ze misschien wel (voorlopig tenminste) het perfecte tegengif voor beginners om nieuwe kanalen te testen, om relaties nieuw leven in te blazen, om eenzaamheid te bestrijden of om gewoon contact te maken met ruimdenkende mensen.

Bronnen

https://theconversation.com/even-sex-parties-have-gone-online-during-lockdown-150576

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge