Openlijk praten over ongesteld zijn, tampons of maandverband blijft taboe

Winden van je partner opsnuiven is gezond
Child Focus post video's op Darknet

Bron https://www.libresse.nl/onze-wereld/bloodnormal/

Als de eicel niet bevrucht wordt, menstrueer je. Het baarmoederslijmvlies dat zich klaargemaakt had voor de innesteling van een bevruchte eicel, wordt afgestoten. Dat zorgt voor bloedverlies.

Op menstruatie rust nog steeds een taboe rust blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd voor een Libresse-campagne. 57 procent van de vrouwen verstopte tampons en maandverband uit schaamte.

Het blijkt nog steeds een groot taboe onder tienermeisjes, het bovenhalen van maandverband of tampons of het moeten weggooien ervan. Het onderzoek heeft een verrassende uitkomst: ruim de helft (52 procent) van de ondervraagden tussen de 13 en 17 jaar oud wordt nog liever gepest op school dan dat zij over menstruatie moeten praten.

48 procent van de respondenten geeft aan in mainstream media als tv, films, boeken en series, nooit een vrouw te zien die openlijk praat over haar ongesteldheid, tampons of maandverband. Wat dat betreft worden ‘we’ bepaald niet geholpen om het taboe weg te nemen.

39 procent van de Nederlandse ondervraagden (aan het onderzoek deden ruim 10.000 mensen uit verschillende landen mee) is het erover eens dat het zelfvertrouwen van meisjes in het geding komt als het onderwerp menstruatie niet openlijk besproken wordt.

Libresse, het merk dat al jarenlang onder meer inlegkruisjes en maandverband op de markt brengt, wil iets aan het taboe doen. Voor een speciale campagne, #BLOODNORMAL, is een video gemaakt die verschillende scenario’s uit het dagelijks leven van jonge, menstruerende vrouwen portretteert.

 

Met de video wil Libresse laten zien dat menstruatie, in welke situatie dan ook, heel normaal is en dat vrouwen dit niet hoeven te verbergen: „Periods are normal, showing them should be too.”

Om die gedachte tot stand te brengen zouden naast media ook mannen kunnen helpen om het taboe te verdrijven. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 procent van de meisjes tussen de 13 en 17 jaar met hun vader over menstruatie praat; 52 procent van hen bespreekt dit wel met hun moeder. De helft van de Nederlandse respondenten vindt dat vaders beter geïnformeerd zouden moeten zijn om zo makkelijker en beter de vragen van hun dochters over ongesteldheid te kunnen beantwoorden.

Het onderzoek

Libresse ondervroeg in totaal 10.017 vrouwen uit 10 landen naar hun mening over alles wat te maken heeft met menstruatie. Het onderzoek werd in mei van dit jaar uitgevoerd. Ook Nederlandse mannen en vrouwen deden mee, 1001 tussen de 13 en 50 jaar in totaal. Bij de selectie van de respondenten hield Libresse rekening met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd en gezinssituatie.

Ook Paula Kragten van Period!, een online magazine over menstruatie beaamt het taboe. Toen ze met het magazine begon dacht ze dat er vooral in het buitenland een taboe op dit onderwerp rustte, daar kwam haar interesse voor dit onderwerp vandaan. “Vlak na oprichting bleek het taboe ook in Nederland enorm”, zegt ze. “Ik werd alleen maar gevraagd ‘is dit niet raar?’.”

Toch ziet Kragten dat in Nederland een omslag aan het komen is. “We liepen enorm achter, het werd echt doodgezwegen”, herinnert ze zich. “Maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor, ook in de serieuze bladen.”

Kragten vindt dat het belangrijk is dat er meer over menstruatie wordt gesproken, omdat de maatschappelijke impact enorm is. “Het heeft te maken met milieu, economie, maatschappelijke en sociale gelijkheid en natuurlijk met gezondheid”, zegt ze. “Met een ingegroeide teennagel schreeuwen we moord en brand, maar over menstruatie hebben we het niet.”

De meerderheid van de vrouwen heeft een paar dagen per maand serieuze menstruatie-klachten en de maatschappelijke impact daarvan wordt onderschat. Dat zegt gynaecoloog en onderzoeker Bertho Nieboer van het universitair ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen in het universitair magazine Vox.

Nieboer zette half juli een vragenlijst online om na te gaan hoe groot het probleem juist is. Waar hij hoopte op 10.000 deelnemers, vulden tot zijn verrassing meer dan 23.000 vrouwen de lijst in. ,,Ik krijg elke dag vrouwen met klachten in mijn spreekkamer, maar na de eerste resultaten weet ik dat de impact van menstruatie nog groter is dan ik dacht.’’

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat de meerderheid van de vrouwen  buikpijn heeft. Drie van de vier vrouwen is prikkelbaar of voelt zich neerslachtig. Verder heeft een groot deel last van vermoeidheid. Naast de last voor de vrouwen zelf is de economische schade hiervan groot.  “Vanwege het verzuim als vrouwen thuis moeten blijven, maar het kost ook geld als vrouwen wel naar hun werk gaan maar veel minder productief zijn als gevolg van de menstruatie’’, zegt Nieboer.

Copyright : Flip Franssen

Met zijn onderzoek probeert Nieboer een soort standaard neer te zetten voor vrouwen en artsen, een raamwerk van wat “normaal” is. Wanneer vallen je klachten buiten de norm en is het slim naar een huisarts te gaan? De resultaten van het onderzoek verwerkt Nieboer in verschillende publicaties. Ook zullen Nijmeegse geneeskundestudenten meer onderwijs krijgen over menstruatieklachten. En als werkgevers op een dag flexibeler omgaan met het probleem, heeft hij de menstruatie-emancipatie – zo noemt hij het zelf – een flink stuk verder gebracht.

Bronnen

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/10/vrouwen-verstoppen-tampons-uit-schaamte

https://www.rtlnieuws.nl/editienl/menstruatie-is-een-onderschat-probleem-meer-onderzoek-nodig

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2017/09/02/-menstruatie-is-een-onderschat-probleem-/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge