Seks in de toekomst?

Inkomen bepalend voor herpartnerkansen?
Grootouders evolutionair gezien.

Emily Witt is een alleenstaande dertiger die in haar boek Future Sex onderzoekt hoe een overvloed aan opties niet noodzakelijkerwijs leidt tot conventionele, langdurige relaties. En waarom zou dat eigenlijk ook moeten?

Tot een paar jaar terug dacht ze dat er een einde zou komen aan haar (seksuele) avonturen: huisje, boompje, beestje; tot de dood ons scheidt. Maar het bleek veel ingewikkelder te zijn dan ze dacht. Liefde is zeldzaam en blijft vaak onbeantwoord.

In Future Sex onderzoekt Witt hoe voor vrouwen die opgegroeid zijn in het tijdperk van de ‘seksuele supermarkt’, de overvloed aan opties niet noodzakelijkerwijs leidt tot een conventionele, langdurige relatie. En waarom zou dat moeten eigenlijk?

Nadenken over seks werd minder belangrijk voor haar naarmate ze minder heteroseks had. Als heterovrouw moest ze zich voortdurend verhouden tot alle do’s and don’ts, tips & tricks in tijdschriften en voorlichtingen. Ook diende ze ze enigszins te herkennen in de verhalen die ik in films of op televisie zag. Ondertussen hield ze de ontwikkelingen op het gebied van anticonceptie nauwkeurig in de gaten en bevocht ze de drukkende opvatting dat mannen meer zin hebben in seks dan vrouwen. Dat was niet haar ervaring. Nog altijd wordt een gebrek aan zin aan de vrouwelijke biologie toegedicht, en niet, bijvoorbeeld, aan het feit dat slechts 65 procent van de heterovrouwen tijdens de seks een orgasme bereikt. Dit in tegenstelling tot lesbische vrouwen, 86 procent van hen zegt altijd klaar te komen.

In haar voorwoord, getiteld ‘Verwachtingen’, verwijst Witt naar een plotse omslag in haar leven: ‘Het jaar dat ik dertig werd, ging mijn relatie uit.’ Daarmee impliceert de auteur dat een verbroken relatie sowieso een groots kantelpunt vormt en met het noemen van haar leeftijd legt ze de nadruk op de voorbijgaande tijd, die meestal waarschuwend wordt ingezet wanneer het vrouwen en relaties betreft.

“Ze trekt seks uit een soort nutsdenken. Seks hoeft niet in dienst te staan van voortplanting, van verhevigde intimiteit of een beter zelfbeeld. Seks is ongewoon seks.”

Bij Emily Witt hoeft seks niet tot magische bevrijding te leiden en experimenteren is niet per se bedoeld als voorbereiding op een lange relatie.

Witt verkent op hilarische, frisse en ontroerende wijze haar persoonlijke zoektocht naar liefde. Ze probeert van alles wat: online dating, internetporno, polyamorie en orgastische meditatie, en ze dompelt zich onder in verschillende seksuele subculturen. Het resultaat is een eerlijk verslag van een hedendaagse zoektocht naar liefde, samenzijn en plezier.

Meer info

https://books.google.be/

Bronnen

https://www.vn.nl/seks-zonder-de-schaduw-van-een-doel/

http://weekend.knack.be/lifestyle/radar/voorpublicatie-future-sex-liefde-in-tijden-van-digitalisering/article-normal-871913.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge