Seksistische mannen onderschatten hun macht in romantische relaties

Mannen die chemsex practiseren gebruiken minder condooms
De invloed van plotse romantische verliefdheid op koopgedrag

Heteroseksuele mannen met een seksistische houding onderschatten hoeveel macht ze

kellepics / Pixabay

daadwerkelijk hebben in hun romantische relaties, wat zou kunnen leiden tot verhoogde agressie naar hun vrouwelijke partners of vrouwen, volgens onderzoek gepubliceerd door de American Psychological Association.

“Agressief gedrag kan rampzalige gevolgen hebben voor een relatie, omdat de vrouwelijke partner zich eerder terugtrekt, haar ontevredenheid openlijk deelt en minder toegewijd wordt”, zegt Emily J. Cross, MS, van de Universiteit van Auckland en hoofdauteur van het onderzoek. “Dit kan een veelvoorkomend stereotype versterken bij mannen met seksistische overtuigingen dat vrouwen niet betrouwbaar zijn, het is een vicieuze cirkel.”

Cross en haar coauteurs onderzochten wat bekend staat als vijandig seksisme, of de overtuiging dat vrouwen mannen willen controleren, in romantische relaties omdat de krachtdynamiek verschilt van de werkplek of andere delen van het leven.

“Krachtdynamiek is niet zo eenvoudig in intieme relaties, want zelfs in goed functionerende relaties zijn beide partners onvermijdelijk van elkaar afhankelijk”, zei Cross. “Deze wederzijdse afhankelijkheid beperkt de macht van een persoon.Dit kan heel moeilijk zijn voor mannen met seksistische opvattingen omdat ze zich al zorgen maken over het verlies van macht aan vrouwen en ze kunnen op een schadelijke manier naar hun belangrijke ander jatten.”

De studie werd gepubliceerd in de Journal of Personality and Social Psychology.

Cross en haar collega’s concentreerden zich op hoe vijandig seksisme machtsdynamiek in relaties vormgeeft en hoe mannen en vrouwen die dynamiek ervaren. De studie omvatte 1.096 heteroseksuele mannen en vrouwen in vier experimenten.

Deelnemers waren allemaal in geëngageerde relaties; 590 van hen waren echtparen. In elk experiment voltooiden de mannen en vrouwen enquêtes over hun dagelijkse interacties die seksistische attitudes, percepties van autonomie, agressie, de invloed van het gedrag of de mening van hun partner, tevredenheid van relaties en veiligheid evalueerden. Eén experiment omvatte een video-opgenomen gesprek met paren over hun ernstigste conflict. Een andere uitsluitend gericht op jonggehuwden, en een andere op ouders. Hoewel elk experiment iets anders was, waren de resultaten over de hele linie hetzelfde.

“Mannen die meer vijandige seksistische opvattingen toonden, voelden dat ze minder macht hadden in hun relaties, terwijl hun significante anderen anders dachten, en die mannen waren agressiever tegenover hun partners door kritisch of onaangenaam te zijn,” zei Cross.

Cross gelooft dat de reden voor dit gedrag was omdat de mannen probeerden de waargenomen machtsonevenwichtigheid te herstellen, niet omdat ze meer dominantie over hun partners wilden.

De studie onderzocht ook vrouwen met vijandige seksistische opvattingen, of de overtuiging dat mannen beter geschikt zijn voor krachtige posities in de samenleving en dat vrouwen de macht van mannen moeten ondersteunen.

Cross en haar co-auteurs ontdekten dat deze vrouwen minder verlangen naar macht hadden in hun relaties.

“Seksisme blijft bestaan, zelfs in zeer egalitaire samenlevingen en komt voort uit de traditionele genderrolstructuur die mensen socialiseert om anders over mannen en vrouwen na te denken”, zei Cross.

Hoewel de auteurs van het onderzoek zich met opzet hebben gericht op mensen in romantische relaties en stellen, denken Cross en haar collega’s dat deze resultaten nuttig kunnen zijn op de andere gebieden, zoals op de werkplek waar seksisme hoogtij kan vieren.

“Een geweldige plek om te beginnen met het verminderen van seksistische attitudes is in intieme relaties, want dat is wanneer we ons het meest kwetsbaar voelen en we gemotiveerd zijn om onze partners te helpen en te koesteren,” zei Nickola C. Overall, PhD, van de Universiteit van Auckland en co -auteur van de studie. “Als we de angst die sommige mannen hebben over het verliezen van macht aan hun partners, kunnen verminderen, dan kunnen we agressief gedrag verminderen en uiteindelijk de machtsstrijd verminderen die genderongelijkheid hooghoudt.”

Article: “An Interdependence Account of Sexism and Power: Men’s Hostile Sexism, Biased Perceptions of Low Power, and Relationship Aggression,” by Emily J. Cross, MS, Nickola C. Overall, PhD, and Rachel S.T. Low, PhD, University of Auckland, and James K. McNulty, PhD, Florida State University. Journal of Personality and Social Psychology. Published Nov. 26, 2018.

Full text of the article is available from the APA Public Affairs Office and at

http://www.apa.org/pubs/journals/releases/psp-pspi0000167.pdf.

Bronnen

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/apa-smu112018.php

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge