Selfies zijn vaak uiting van narcisme : overdaad schaadt

Word jij een expert in likken dankzij de Lickster-app voor je smartphone?
Onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van mannen met een autismespectrumstoornis

Selfies : ze zijn ontzettend populair. Facebook en andere sociale media puilen uit van de

selfie, girl, silhouette

Lars_Nissen (CC0), Pixabay

foto’s waarop we zelf staan in alle mogelijke posities, gaande van feestjes, op vakantie, thuis in de keuken, voor de spiegel, enz.  We kennen ze allemaal, we maken ze allemaal, maar wie wil ze eigenlijk zien? Blijkbaar wil bijna niemand dit zien, zo blijkt uit onderzoek.

De meningen over selfies lopen uiteen. De een vindt een selfie een creatieve uitlaatklep, terwijl de ander een selfie niet authentiek en narcistisch vindt. Critici beweren dat iemand op een selfie – een foto van jezelf die ook nog eens door jezelf is gemaakt – nooit zichzelf is, omdat het beeld gemanipuleerd is door de selfiemaker.

De #selfie op Instagram levert op dit moment een kleine 300 miljoen foto’s op, de meervoudsvorm #selfies is goed voor nog eens 18 miljoen foto’s en dan zijn er nog varianten zoals #selfiesunday, #selfietime en #selfienation die bij elkaar 25 miljoen foto’s vertegenwoordigen. Iedereen die zegt nooit een selfie te maken liegt. Nog even voor de duidelijkheid: een selfie moet je wel zelf hebben gemaakt, anders is het gewoon een foto van jezelf. Die telt niet.

Het grote verschil tussen een selfie en een foto die door iemand anders van jou gemaakt wordt, is dat je bij een selfie volledig zelf in de hand hebt wat het eindresultaat is. Hiermee sturen we dus ons imago, gevoed door het beeld dat we van onszelf hebben. Een selfie die niet strookt met ons zelfbeeld zal het nooit redden tot het world wide web, maar ook selfies die niet stroken met het beeld waarvan we denken dat anderen dat van ons hebben, zullen het niet halen. Maar de foto’s die het wél halen zijn een gigantische boost voor onze eigenwaarde.

Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar de manier waarop we anders kijken naar gezichten dan naar objecten. Op basis van eye-tracking is aangetoond dat de profielfoto het eerste is waar we naar kijken op een Facebook-pagina en Instagram-foto’s waar mensen op te zien zijn krijgen nu eenmaal meer likes en reacties.

De kwestie is verder onderzocht door een team van Duitse wetenschappers die gekeken hebben naar de psychologische waarde van die dingen en wat het zegt over ons als mensen.

Toch houden we ervan om een selfie te maken. In het  wetenschappelijke vakblad Frontiers in Psychology verscheen onderzoek over het thema. Professor Sarah Diefenbach van de universiteit van München liet 238 inwoners uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland een vragenlijst invullen. 77% van de deelnemers maakte regelmatig een selfie. Diefenbach denkt dat dit komt omdat een selfie divers ingezet kan worden.

Een selfie is een soort persoonlijke advertentie, waarbij de maker met zijn publiek speelt door alleen de positieve karaktereigenschappen te tonen.  Maar daarnaast kan een selfie ook als een vorm van zelfonthulling worden ingezet. De selfiemaker geeft informatie over zichzelf waarmee hij zijn eigen kwetsbaarheid toont en verdient zo sympathie.

Hoewel 77% van de ondervraagden regelmatig een selfie maakt, snapt 62% tot 67% dat selfies mogelijk negatieve consequenties hebben. Zo kan iemand een negatief zelfbeeld krijgen door alle opgepimpte selfies die hij ziet in zijn tijdlijn. 82% van de ondervraagden ziet liever andere foto’s in zijn tijdlijn dan selfies.
De mening was – ondanks de algehele acceptatie van selfies – overwegend negatief: selfies worden geassocieerd met narcisme, worden gezien als nep en geposeerd en mensen die selfies maken neergezet als aandachtsgeil. Dat is op zich nog wel te verklaren, maar het typische was dat dit  niet opging voor hun eigen selfies.

Eigen selfies werden neergezet als half-ironisch, authentiek en toevallig, terwijl de selfies van anderen daar zo goed als nooit (90 procent van de gevallen) onder vielen. Uit het onderzoek bleek verder dat mensen die normaal ook niet snel de loftrompet over zichzelf blazen ook minder positiefs uit een selfie halen en er dus minder maken.

Ironisch genoeg had zo’n beetje de hele groep (bijna 85 procent) van onderzochte mensen de behoefte aan meer ‘normale’ foto’s in plaats van selfies, inclusief de mensen die zelf het vaakst hun eigen kop op internet zetten.

Diefenbach noemt dit het ‘selfieparadox’. Iemand die een selfie maakt, denkt dat zijn eigen creatie authentieker of grappiger (zelfspot) is dan de selfies die door anderen worden gemaakt. Diefenbach: “Als de meesten zo denken, dan is het niet gek dat er veel selfies worden geproduceerd.”

Te veel selfies hebben dus een negatieve invloed. Er zijn namelijk ook grenzen aan wat we kunnen hebben als het gaat om selfies van anderen: na een bepaalde hoeveelheid bereik je de irritatiezone bij anderen en kan het zelfs invloed hebben op de offline relatie met die mensen. We moeten dus zoeken naar een balans, tussen het werken aan onze zelfverzekerdheid en de invloed die we daarmee op vrienden, familie en andere volgers hebben. Een lastige klus, want hoe weet je wanneer dat in balans is? Zolang niet iedere foto ‘kijk mij’ uitstraalt, zit je denk ik wel goed. Gelukkig kun je direct resultaat zien wat hoe je er selfie-technisch voor staat: bij veel likes en reacties zit je goed, maar scoor je minder likes en reacties dan normaal, dan moet je eerst maar weer wat zonsondergangen, huisdieren of een bordje eten posten.

Kritiek op het onderzoek is dat er weinig rekening werd gehouden met culturele invloeden. Misschien dat de lokale Duitsers niet zo houden van selfies maar de Japanners wel. En een steekproef van 238 is ook te beperkt.

 

 

Bronnen

https://www.scientias.nl/we-maken-graag-selfies-we-kijken-er-liever-naar/

https://thenextweb.com/insider/2017/02/10/study-no-one-really-likes-look-selfies/#.tnw_5CreGMvD

http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/de-selfie-paradox-iedereen-wil-ze-maken-maar-niemand-wil-ze-zien

http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2017.00007/full

http://www.dutchcowboys.nl/socialmedia/een-lesje-selfie-psychologie

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge