Tieners die later in de puberteit raken, kunnen later in hun leven met botgezondheidsproblemen kampen

Emoji als affectieve signalen voor relatiegerichte digitale communicatie
Impact politieke voorkeur op aantrekkelijkheid


Puberteit is een tijd van drastische ontwikkelingen voor zowel jongens als meisjes. Niet alleen slaan de hormonen op hol, maar er zijn alle lichamelijke veranderingen die er mee te maken hebben.

Puberteit wordt gedreven door de activiteit van geslachtshormonen en het begin ervan wordt aangekondigd door het verschijnen van schaamhaar, baard en borsten. Samen met de drastische hormoongedreven veranderingen in het lichaam van een kind, is een andere kenmerkende eigenschap van puberteit de groeispurt bij kinderen: kinderen worden groter en worden uiteindelijk volwassen.

Voor jongens en meisjes gebeurt deze groeispurt meestal op verschillende leeftijden. En er kunnen grote verschillen zijn wanneer de groeispurt gebeurt. Voor meisjes treedt snelle groei meestal op rond elf en een half jaar, maar kan al vanaf acht maar ook pas op 14 jaar beginnen, terwijl voor jongens dit meestal een jaar of twee later gebeurt dan meisjes. Kinderen blijven groter worden tijdens hun groeispurt totdat de uiteinden van hun lange botten samensmelten en stoppen met toenemen in lengte, wat gebeurt rond het einde van de puberteit.

De botten van kinderen ontwikkelen zich snel tijdens de puberteit. Nieuwe bevindingen gepubliceerd in JAMA Network Open suggereren dat tieners die later hun puberale groeispurt krijgen, in de toekomst meer problemen met hun botgezondheid kunnen hebben. In essentie toont het onderzoek aan dat de timing van puberteit de botsterkte van een kind tijdens de adolescentie en in de vroege volwassenheid kan beïnvloeden of op zijn minst kan aangeven.

Zwakke botten

De studie is niet de eerste die een verband meldt tussen de timing van puberteit en botsterkte. Een studie uit 2016 van Britten geboren in 1946 toonde aan dat kinderen die hun groeispurt op oudere leeftijd hadden een lagere botdichtheid hadden aan het einde van hun onderarm, gemeten decennia later op oudere leeftijd, waardoor ze meer kans hebben om een ​​gebroken pols te krijgen.

Meer recent toonde een studie van adolescenten en jongvolwassenen uit Philadelphia aan dat mensen die genetisch vatbaar waren voor latere puberteit, een lagere botdichtheid hadden op de wervelkolom en de heupen waarvan bekend is dat ze op latere leeftijd vatbaar zijn voor osteoporose. Dit is een aan veroudering gerelateerde aandoening waarbij botten hun kracht verliezen en meer kans hebben om te breken.

De studie van Ahmed Elhakeem  volgde de ontwikkeling van botsterkte bij een groep Britse kinderen tot aan de volwassenheid en ontdekte dat tieners die op oudere leeftijd de puberteit bereiken, meestal een lagere minerale botdichtheid hebben, wat een sterke indicator is voor zwakkere botten. Ze ontdekten dat dit tot meerdere jaren van hun volwassen leven het geval bleef.

De puberteit meten

Ahmed Elhakeem  analyseerde gegevens van meer dan 6000 kinderen van de jaren 90. Dit was een longitudinaal onderzoek van meerdere generaties dat het leven volgde van een grote groep mensen die in de vroege jaren 90 rond Bristol in het zuidwesten van Engeland zijn geboren.

Kinderen wier genetische make-up een later dan gemiddeld begin van de puberteit veroorzaakte, liepen een groter risico op zwakkere botten als volwassenen.

De onderzoekers hebben gebruik gemaakt van meerdere botdichtheidsscans van elk kind om hun botsterkte te beoordelen over een periode van 15 jaar tussen de leeftijd van tien en 25 jaar.

Om de leeftijd te berekenen waarop de kinderen door de puberteit gingen, hebben ze de lengte van elk kind gevolgd en deze informatie gebruikt om de leeftijd te schatten waarop elk kind de groeispurt van de adolescent doormaakte. Ze gingen er vervolgens van uit dat kinderen met een groeispurt op oudere leeftijd later met de puberteit zijn begonnen. Ter controle herhaalden ze de analyse bij meisjes die de leeftijd gebruikten die ze hadden gemeld om hun eerste menstruatie te krijgen als een andere indicator van wanneer ze de puberteit bereikten en kwamen ze tot dezelfde conclusies.

Heropbouw van botdichtheid

Dot onderzoek draagt ​​bij aan het groeiende bewijs dat kinderen die later volwassen worden, een groter risico lopen om een ​​bot te breken naarmate ze ouder worden. En dat ze mogelijk ook een verhoogd risico hebben om op latere leeftijd osteoporose te krijgen.

Natuurlijk zijn er dingen die mensen kunnen doen om hun botten te versterken. Maar gezien deze bevindingen, is het duidelijk dat er behoefte is aan grotere en meer gedetailleerde studies naar de zeer complexe relaties tussen puberteit, groei en botontwikkeling. Doorgaan met het volgen van de levens van de mensen in dit onderzoek is cruciaal als men wil ontdekken hoe puberteit de botten van mensen kan beïnvloeden als ze door het volwassen leven gaan en uiteindelijk ouder worden. Dit zal helpen om de oorzaken van osteoporose verder te begrijpen en uiteindelijk mensen helpen om gedurende hun hele leven gezonde botten te behouden.

Bron

Ahmed Elhakeem  Epidemiologist, University of Bristol
http://theconversation.com/teens-who-hit-puberty-later-could-face-bone-health-issues-later-in-life-studies-suggest-121470

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge