Vaginale douche werkt soa in de hand

Hoe langer je penis, hoe meer kans dat je vrouw je bedriegt?
Door dating apps meer kans op SOA

sasint / Pixabay

Vaginaal douchen verhoogt de kans op een geslachtsziekte met 50 procent. Het spoelen van de vagina voor of na geslachtsgemeenschap moet daarom worden ontraden. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers die een lang slepende kwestie wilden oplossen.

Is de vaginale douche vooral in gebruik bij vrouwen die door hun seksgedrag (veel wisselende partners) vaker een soa (seksueel overdraagbare aandoening) hebben? Of ligt het verband tussen soa en vaginaal douchen anders en verandert het interne milieu van de vagina door het douchen zo dat die vrouwen vatbaarder worden?

Ruim 400 meisjes tussen 13 en 19 jaar deden mee aan het onderzoek. Het waren meisjes uit 13 Amerikaanse steden, met veel kans op het krijgen van een soa. Tweederde van de jonge vrouwen was al besmet met hiv. Ieder half jaar werden ze getest op vier verschillende soa’s en noteerden de onderzoekers of de vrouwen soms, vaak of altijd vaginale douches rond gemeenschap gebruikten.

De controlegroep bestond uit meisjes in dezelfde leeftijd met hetzelfde risicoprofiel voor soa’s, maar zij waren vrij van hiv. Na drie jaar concluderen de onderzoekers dat met douchen de tijd tot het krijgen van een soa ongeveer twee keer zo kort is, schrijven ze in het American Journal of Obstetrics and Gynecology van deze maand.

Wat is vaginaal douchen?

Douchen is het wassen of spoelen van de vagina met water of andere vloeistoffen. Vaginale douches zijn beschikbaar als voorverpakte mengsels, meestal met water vermengd met azijn, bakpoeder of jodium. Douches zijn verkrijgbaar bij apotheken en supermarkten.

Is vaginaal douchen noodzakelijk?

Het Amerikaanse College van Verloskundigen en Gynaecologen (ACOG) beveelt vrouwen aan om de praktijk van vaginaal douchen te vermijden. De meeste artsen bevelen ook douchen niet aan. Douchen kan de balans van bacteriën in de vagina verstoren en de normale pH van de vagina veranderen. Veranderingen in de samenstelling van de bacteriën die normaal in de vagina verblijven, kunnen leiden tot een verhoogd risico op vaginale infecties zoals schimmelinfecties. Ook kan door verstopping de verspreiding van schadelijke bacteriën verder in het voortplantingsstelsel plaatsvinden als er al een infectie in de vagina aanwezig is.

Vrouwen die douchen, verklaren dat ze dat doen omdat ze geloven dat het gezondheidsvoordelen biedt, zoals het reinigen van de vagina, het afspoelen van bloed na de menstruatie, het vermijden van geur en het voorkomen van zwangerschap of infecties. Deze overtuigingen zijn echter onjuist en douchen is niet noodzakelijk om de vagina te “reinigen”. Douching biedt ook geen bescherming tegen zwangerschap of tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

De twijfel over de rol van die douches is ontstaan doordat lactobacillen die het vaginale milieu zuur maken erdoor uit de schede worden gespoeld. De verandering van zuurgraad in de vagina zou de natuurlijke afweer tegen infecties als soa’s verstoren. Niet-zuurstofafhankelijke bacterien als Gardnerella vaginalis krijgen dan de overhand. Zij veroorzaken een slijmvliesirritatie die bacteriele vaginose heet.

Kan douchen schadelijk zijn?

Ja, bij sommige vrouwen kan douchen leiden tot de verspreiding van een infectie of zelfs de ontwikkeling van een infectie door de balans van normale bacteriën die aanwezig zijn in de vagina te veranderen, zoals eerder besproken. Het risico van zowel bacteriële vaginose als seksueel overdraagbare aandoeningen kan door douchen worden verhoogd. Douchen kan ook vaginale irritatie veroorzaken.

Wat is de beste manier om de vagina schoon te maken?

De vagina produceert slijm, dat werkt als een natuurlijk reinigingsmiddel om bloed, sperma en vaginale afscheiding weg te spoelen. Het wassen van de buitenkant van de vagina met milde zeep en water met regelmatig baden is voldoende voor een goede hygiëne.

Kan douchen vaginale afscheiding, geur, pijn, jeuk of verbranding helpen verlichten?

Een abnormale vaginale geur, afscheiding of ongemak kan de aanwezigheid van een infectie aangeven, dus douchen om het symptoom te verlichten zou alleen het onderliggende probleem voorkomen en zou de infectie zelfs verergeren. Als u een abnormale vaginale geur of afscheiding, pijn, verbranding of jeuk heeft, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voor diagnose en behandeling. Voorafgaand aan het bezoek van de arts kan het moeilijker worden om het probleem te diagnosticeren en de juiste therapie aan te bevelen.

Bronnen

https://www.medicinenet.com/vaginal_douche_douching/article.htm

http://www.vreemdgaan-overspel.nl/ndouche.html

 

 

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge