Vrouwelijk orgasme is een evolutiekenmerk

Natuurlijke bevalling na keizersnede is af te raden
Seksverslaving te behandelen?

Pexels / Pixabay

Aristoteles verbaasde zich er reeds over en Freud had zijn eigen ideeën omtrent het vrouwelijke orgasme. Maar geen enkele theorie heeft de vraag beantwoord: Waarom hebben vrouwen orgasmes?

Orgasmen bij vrouwen zijn niet nodig voor de voortplanting. De clitoris, die een orgasme stimuleert, bevindt zich helemaal bovenaan de vagina en heeft in principe geen verband met de plaats waar geslachtsgemeenschap plaatsvindt.Vanuit evolutionair oogpunt is de plek van de clitoris geen optimale locatie als het doel is om reproductieve activiteit te stimuleren. Maar de neuro-endocriene basis van een orgasme is te complex om een ​​eenvoudig biologisch ongeval te zijn, beweren wetenschappers.

Gunter Wagner , Professor in Ecology and Evolutionary Biology, en Professor Mihaela Pavlicev van de University of Cincinnati, Ohio, poneerden de theorie dat het orgasme een soort gelukkig evolutionair geschenk is, geërfd van oudere geslachten van dieren die alleen ovuleren tijdens de copulatie. De neuro-endocriene reactie die nodig is voor de eisprong bij dieren zoals konijnen, katten en fretten werd bewaard bij de mens, maar niet de rol in de voortplanting, zegt Wagner.

“Het is geen reproductief kenmerk maar een ander, waarvan we het belang nog moeten begrijpen,” aldus Wagner, senior auteur van onderzoek dat de theorie test  in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.

Bij konijnen, katten en fretten bevindt de clitoris zich in het voortplantingskanaal en stimuleert de afgifte van hormonen die nodig zijn om de ovulatie te stimuleren. Deze hormonen zijn dezelfde als die welke vrijkomen tijdens het orgasme bij vrouwen, maar ze hebben niets  te maken met de timing van ovulatie of reproductie bij mensen.

Deze reflex speelt niet langer een rol bij de voortplanting en vrouwelijke geslachtsorganen werden herschikt bij mensen en sommige andere soorten, maar het orgasme lijkt een evolutionair overblijfsel  te zijn, zeggen de onderzoekers.

Om de theorie te testen, injecteerden Wagner en collega’s konijnen met fluoxetine, een antidepressivum waarvan bekend is dat het het vermogen van vrouwen om een ​​orgasme te bereiken vermindert. Als er een biologisch verband was tussen copulatie-geïnduceerde ovulatie en het vrouwelijke orgasme, zouden de behandelde konijnen minder ovuleren, veronderstelden onderzoekers. En dat deden ze: 30% minder vaak dan onbehandelde konijnen, blijkt uit de studie. Antidepressiva hebben bij de dieren dus een gelijkaardig effect als bij mensen. Volgens de onderzoekers een bevestiging van de (verwaterde) link tussen het vrouwelijk orgasme bij mensen en het stimuleren van de eisprong.

Wagner merkte op dat Freud geloofde dat het onvermogen tot orgasme het gevolg was van psychologische onvolwassenheid bij vrouwen en anderen hebben beweerd dat het een teken is van genetische of seksuele inferioriteit van de man.

“Dit is belangrijk voor ons begrip van vrouwelijke seksualiteit,” zei Wagner. “Als deze theorie correct is, zijn geen van die oudere ideeën geldig.”

Bronnen

https://news.yale.edu/2019/09/30/female-orgasm-evolutions-happy-gift

https://www.nieuwsblad.be/

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge