Vrouwen gaan vaakst vreemd tussen 6 en 10 jaar relatie

Wie joint rookt heeft meer seks
Waarom overspel in een goede relatie? Liefde in verhouding. Esther Perel

Foto Gerard Gielen

Niet iedere partner neemt huwelijks- of relatietrouw ernstig. Israëlische onderzoekers hebben berekend in welke tijdsperiode in lange relaties vrouwen het vaakst hun partner ontrouw zijn. Zo vonden dat vrouwen die vreemdgaan dat het vaakst doen tussen de zes en 10 jaar dat ze met iemand samen zijn.

Bij mannen kon men geen echt referentiekader vinden, vreemdgaan kwam bij alle periodes van relatieduur voor, maar men ontdekte toch dat als ze hun partner bedrogen dat het vaakst na dertien jaar relatie gebeurde.

Er werd aan 423 deelnemers gevraagd om een vragenlijst in te vullen die peilde naar hoe ze kijken naar ontrouw en hoe ze daaraan weerstaan.

De studie, die werd gepubliceerd in ‘The Journal of Sex Research’, bewijst dat de theorie van de ‘seven-year itch’ wel eens echt zou kunnen zijn. Die theorie uit de psychologie beweert namelijk dat een relatie na zeven jaar achteruit begint te gaan.

Hoewel niet iedereen in die hypothese gelooft, wijzen de resultaten van het Israëlisch onderzoek en de echtscheidingscijfers toch in die richting.

Zo scheiden in de UK koppels gemiddeld tussen de 8,9 en 12,2 jaar na hun huwelijksdag.Wellicht is  de ontrouw van de vrouwelijke partner daar wel oorzaak van?

De ‘seven years itch ‘z is een psychologische term die suggereert dat geluk in een relatie afneemt na ongeveer het zevende jaar van een huwelijk.  De uitdrukking is ontstaan ​​als een naam voor irriterende en besmettelijke huidklachten van lange duur. Voorbeelden van referentie kunnen zijn STD-uitbraken waarvan bekend is dat ze na zeven jaar significant in frequentie verminderen, of mijten die onder de huid leven (schurft) en ernstige jeuk veroorzaken die moeilijk te verwijderen is. Later in de 19e en het begin van de 20e eeuw werd het gezien als een uitdrukking van ingebeelde gepaste straf voor antisociaal gedrag, of als een vergelijking voor een situatie met weinig hoop in opluchting.

De uitdrukking werd voor het eerst gebruikt om een ​​neiging te beschrijven om ontrouw te worden na zeven jaar huwelijk in het toneelstuk The Seven Year Itch van George Axelrod, en werd populair na de verfilming van 1955 met Marilyn Monroe en Tom Ewell. In zijn roman Het Achtste jaar 1913 schrijft Philip Gibbs het concept toe aan de Britse rechter Sir Francis Jeune.

De zin is sindsdien uitgebreid om cycli van ontevredenheid aan te geven, niet alleen in interpersoonlijke relaties, maar in elke situatie zoals het werken aan een fulltime baan of het kopen van een huis, waar een afname van geluk en tevredenheid vaak over lange perioden te zien is.

De ‘seven years itch’kan kwantitatief worden geanalyseerd. Echtscheidingen tonen een verhoogde trend bij koppels doordat ze gemiddeld ongeveer na zeven jaar scheiden. Statistieken tonen aan dat er een laag risico op scheiding is tijdens de eerste maanden van het huwelijk. Na de “huwelijksreis” -maanden beginnen de echtscheidingspercentages te stijgen. De meeste getrouwde stellen ervaren een geleidelijke achteruitgang in de kwaliteit van hun huwelijk; in de afgelopen jaren rond het vierde jaar van het huwelijk. Rond het zevende jaar stijgen de spanningen tot een punt dat echtscheidingen het meest voorkomen.

Het National Center for Health Statistics, geeft een gemiddelde huwelijksduur doorheen de tijd. In 1922 was de gemiddelde duur van het huwelijk dat eindigde in een scheiding 6,6 jaar. In 1974 was dat 7,5 jaar. In 1990 was het 7,2 jaar. Hoewel deze van jaar tot jaar kunnen schommelen, blijven de gemiddelden relatief dicht bij  zeven jaar.

Onderzoek uit 2010 lijkt te bevestigen wat het recentere onderzoek bovenaan suggereert. Alleen vertrekt men hier van leeftijden van de vrouw in plaats van relatieduur.

Tijdens het onderzoek checkte dating site Victoria Milan de gegevens van vrouwen op verschillende continenten en in 25 landen. De studie omvatte volwassen vrouwen van alle leeftijden en vergeleek de gemiddelde leeftijd van vreemdgaande vrouwen en hun leeftijd aan het begin van hun huwelijk.

Aanzienlijke verschillen
De verschillen tussen de landen waren groot. In het Verenigd Koninkrijk gaat de meerderheid van de vrouwen (30%) vreemd tussen de 25 en 29 jaar, terwijl in Finland ‘slechts’ 15% van de vrouwen uit dezelfde leeftijdscategorie hun partner om de tuin leidt.

Ontrouw na je veertigste
Terwijl jongere vrouwen misschien wel een hoger percentage scoren in het Verenigd Koninkrijk, hebben de iets oudere vrouwen in andere landen dan weer de overhand als het gaat om buitenechtelijke relaties. In Spanje ligt de meest voorkomende leeftijd voor vrouwen met een verboden avontuurtje tussen de 40 en 44 jaar. In Hongarije is de grootste groep ontrouwe vrouwen dan weer ouder, tussen de 45 en 49 jaar.

Nederlandse vrouwen?
In Europa is Ierland het land met de kortste periode tussen huwelijk en een affaire, met slechts 3,6 jaar van trouw na het ja-woord. De gemiddelde leeftijd van de echtgenotes was gemiddeld 30,8 jaar. Zweedse getrouwde vrouwen wachten slechts 4,1 jaar na de huwelijksceremonie, alvorens een affaire te starten. De vrouwen in het Verenigd Koninkrijk gaan vreemd na 4,4 jaar huwelijk. Nederland staat op de 17e plaats: wij trouwen gemiddeld als we 30,4 jaar oud zijn, zijn ongeveer 37,6 als we beginnen met vreemdgaan en dat circa 7,2 jaar na het beloven van ‘eeuwige trouw’.

Iets langer trouw in de VS
Over de grote plas, in de Verenigde Staten, starten vrouwen een affaire wat later, namelijk na 8,5 jaar lief en leed. De gemiddelde leeftijd hier is 35,5 jaar. Verder in het Noorden, in Canada, beginnen vrouwen een affaire na 6,7 jaar huwelijk, op een gemiddelde leeftijd van 35,8 jaar. In Zuid-Amerika bedraagt de duur ongeveer 7,4 jaar tussen de aanvang van het huwelijk en de eerste keer vreemdgaan; deze vrouwen zijn dan circa 33,4 jaar. Vrouwen in Zuid-Afrika daarentegen hebben met een gemiddelde duur van 6,8 jaar en een leeftijd van 35,8 een iets lager aantal ‘trouwe’ jaren.

Ontrouw komt meer voor bij vrouwen dan men denkt.

In een Flair -enquête uit 2005 gaf 30 procent van de vrouwen toe dat ze ooit al vreemdgingen. Bij vrouwen ouder dan dertig liep dat zelfs op tot 52 procent.

Waarom doen we het?

Er zijn zeventien redenen, zegt de Amerikaanse therapeute Mira Kirshenbaum, die met Verliefd op een ander  een boek schreef over overspel. Ze onderscheidt onder meer deze: je bent gewoon nieuwsgierig, het overkomt je, je hoopt je huwelijk weer op te warmen, je hebt een midlifecrisis, je neemt wraak, je komt niet meer aan je trekken, je wil scheiden maar durft niet en hoopt door vreemd te gaan dat je partner je eruit schopt.

Wanneer pleeg je overspel?

Overspel ontstaat heel spontaan, bijna als een natuurlijk proces. Het gaat van de flirt tot de onenightstand tot de man die er jarenlang een minnares op na houdt. Voor de een is een internetliefde waarbij er alleen maar berichtjes worden uitgewisseld al overspel, voor de ander is erover fantaseren ook al overspel.

Uit de Flair -enquête kwam naar voren dat 52 procent van de vrouwen seksueel getinte sms’jes als overspel beschouwt. Flirten staat voor 27 procent gelijk aan overspel, pornosites bezoeken is voor 9 procent van de vrouwen ontrouw en 7 procent gewag al van ontrouw als de partner iemand anders persoonlijke dingen vertelt.

Bronnen

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171108_03176149

http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2017.1347602

http://www.nieuwsblad.be/cnt/gci221klh

https://en.wikipedia.org/wiki/The_seven-year_itch

https://www.nouveau.nl/artikel/nieuws/na-hoeveel-jaar-getrouwd-te-zijn-beginnen-vrouwen-met-vreemdgaan

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge