Waar mannen en vrouwen wel en niet aangeraakt willen worden

Intimiteit het belangrijkste bij 50 plussers
Marketing en seks : aanraken mag

Een onverwachte aanraking tegen onze schouder, been of zelfs gezicht, hoe vervelend

Photo by Alexander Krivitskiy

vinden we dat? Mannen hebben over het algemeen minder problemen met aanrakingen van onbekenden, terwijl vrouwen dan weer toleranter zijn voor fysiek contact met vrienden.

Dat blijkt uit onderzoek van Oxford University en de Finse Aalto University, die onze voorkeuren voor aanrakingen in een overzichtelijke tabel goten.

Oxford University en de Aalto University uit Finland vroegen aan meer dan 1.300 proefpersonen uit Engeland, Finland, Frankrijk, Italië en Rusland waar voor hen de grenzen liggen van een comfortabele aanraking.

Aanrakingen van vreemden
Over het algemeen staan mannen iets opener tegenover fysiek contact. Als het over aanrakingen met vreemden gaat, vinden vrouwen het enkel acceptabel als hun handen worden aangeraakt. Mannen zijn toleranter, en zien er zelfs geen graten in als hun geslachtsorgaan door een vreemde vrouw wordt aangeraakt. Wel zijn ze niet zo happig op fysiek contact met andere mannen.

Je partner kan je bijna overal aanraken zonder dat je er jezelf ongemakkelijk bij voelt. Een vriend kan je hoofd, schouders, handen en bovenrug aanraken zonder dat je het enerverend begint te vinden.

Je moeder kan je aanraken op dezelfde manier als je vrienden maar ze mag ook je onderrug aanraken. Een oom mag je enkel bij je armen en bovenrug aanraken en een vreemdeling enkel je handen.

Dit zijn de resultaten van een fascinerende studie door onderzoekers van de Aalto Universiteit in Finland, de Universiteit van Oxford en de Universiteit van Turku in Finland. Ze ontwikkelden “relatie-specifieke kaarten van  lichamelijke regio’s  waar sociale aanrakingen toegelaten zijn op basis van onderzoek bij 1368 mensen.

lichaamszones onderzoek finland

 

 

De conclusie luidt dan ook dat veel afhangt van de relatie die je hebt met de persoon die je aanraakt. Een aanraking van een volstrekt vreemd persoon is iets totaal anders dan diezelfde aanraking van een vriend(in), en al helemaal als dat je partner is. De resultaten van het onderzoek worden weergegeven in onderstaande tabel. Een zwarte kleur op het lichaam geeft aan dat die zone totaal “taboe” is om aan te raken. Verder gaan de kleurschakeringen van geel (geen problemen mee) via oranje naar donkerrood (onaangenaam).

Bronnen

http://boingboing.net/2015/10/29/where-men-and-women-like-and.html

https://www.goedgevoel.be/happy-spring/waar-vrouwen-liefst-niet-aangeraakt-worden~a86a7d9b

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge