Waarom blonde vrouwen veel meer dan verwacht topposities bekleden

Vrouwen daten onder hun niveau: revolutie op de huwelijksmarkt
Link tussen selfie en narcisme

jill111 / Pixabay

Vrouwelijke CEO’s zijn zeldzaam en toch hebben blonde vrouwen veel meer kans om ooit CEO of belangrijke politica te worden dan vrouwen met eender welke andere haarkleur. Dat zegt een recent onderzoek van de University of British Columbia.

Het cliché van domme blondjes mag – voor zover dat nog niet gebeurde – definitief in de prullenmand gedeponeerd worden, want het  onderzoek toont aan dat vrouwen met een toppositie vaker blond zijn dan eender welke andere haarkleur. Dat hebben ze te danken aan… het cliché van domme blondjes, gek genoeg.

Jennifer Berdahl en Natalya Alonso van de University of British Columbia zagen bij de 500 bedrijven uit de Standard & Poor’s-Lijst dat maar liefst 48 % van de vrouwelijke CEO’s blond waren. Ook bij de vrouwelijke Amerikaanse senatoren viel het hoge aantal blondines (35 %) op, zeker als je weet dat slechts 5 % van de Amerikaanse volwassenen blond is.

Als je vrouwen die hun haar blond kleuren meetelt, ligt het percentage blonde vrouwen uiteraard hoger. “Maar je zal nog niet in de buurt komen van die 50 %,” zegt Jennifer Berdahl aan The Huffington Post. “Als vrouwen ervoor kiezen hun haar blond te verven, is er iets strategisch aan die keuze.”

Strategische blondjes

Er is dus duidelijk iets dat ervoor zorgt dat blonde vrouwen gemakkelijker kunnen doorstoten naar de top dan vrouwen met een andere haarkleur. Iets dat voor mannen niet werkt overigens, want van de mannelijke CEO’s hebben slechts 2 op 100 blonde lokken.

Dat zoveel vrouwelijke CEO’s blond zijn, countert het stereotiep van het domme blondje eigenlijk niet – het speelt er wel op in. Behalve met incompetentie wordt een lichte haarkleur ook standaard geassocieerd met jeugd, aantrekkelijkheid, warmte en afhankelijkheid: allemaal waarden die de typisch ‘mannelijke’ leiderscapaciteiten (agressiviteit en dominantie) counteren.

“Als de verpakking er vrouwelijk, ontwapenend en ongevaarlijk uitziet, kan je wegkomen met assertiever, onafhankelijk en typisch ‘mannelijk’ gedrag,” verklaren de onderzoekers. Berdahl en Alonso benadrukken dat dit geen bewust proces is.

 

Berdahl en Alonso konden die perceptie vastleggen. Ze voerden drie studies uit met telkens 100 mannelijke deelnemers om te onderzoeken hoe zij stonden tegenover blonde of bruinharige CEO’s. Bij de eerste studie werden blondines en brunettes als even aantrekkelijk aangeduid, maar de blondines scoorden lager op competentie en onafhankelijkheid. De tweede bevraging liet de deelnemers kiezen tussen een blonde en een bruinharige versie van dezelfde vrouw als CEO en ook daar koos de meerderheid voor de brunette, omdat die intelligenter, serieuzer en professioneler zou zijn.

Pas tijdens de derde enquête dook de ‘blonde paradox’ op. De onderzoekers vroegen aan hun mannelijke deelnemers om vrouwen te beoordelen waarvan ze wisten dat ze een dominante leiderschapsstijl hanteren. Zo lazen ze quotes van de CEO’s als “Ik wil niet dat er onduidelijkheid is over wie de leiding heeft” en “Mijn personeel weet wie de baas is”. Wanneer dergelijke zinnen uit de mond van een bruinharige vrouw kwamen, scoorden ze erg laag op warmte en aantrekkelijkheid. De blonde bazin kwam veel sympathieker over. Berdahl vat samen: “Als de haarkleur van dezelfde vrouw verandert van blond naar bruin, dan wordt ze gezien als een bitch.”

Uit vroeger onderzoek bleek overigens dat blondjes niet zo dom zijn als men in de mopjes vertelt. Een Amerikaans onderzoek maakt korte metten met de stereotypering van domme blondjes. Wie denkt dat de haarkleur garant staat voor niet bijster slimme opmerkingen, zit er namelijk naast. Blondines blijken juist een hoger IQ te hebben, dan brunettes of dames met rood of zwart haar.

Een studie door de Ohio State University onder 10.878 Amerikanen leert ons namelijk dat vrouwen met als natuurlijke haarkleur blond gemiddeld een hoger IQ hebben dan dames met andere haarkleuren.

Elke proefpersoon onderging een intelligentietest. Ook werd de proefpersonen gevraagd naar hun natuurlijke haarkleur.

 

Blonde vrouwen bleken een gemiddeld IQ van 103,2 te hebben. Vrouwen met bruin haar schreven een gemiddeld IQ van 102,7 op hun naam, roodharigen gingen voor 101,2 en dames met een zwarte haardos voor 100,5. De resultaten voor blonde mannen zijn vergelijkbaar, ook zij hebben een IQ dat ongeveer gelijk is aan mannen met andere haarkleuren.

Klein voordeel
Volgens de wetenschappers is evenwel niet vast te stellen dat er sprake is van een genetische relatie tussen haarkleur en intelligentie. Zagorsky vond wel een andere reden die de iets hogere intelligentie kan verklaren: de blondines groeiden op in een woning met meer leesmateriaal dan de vrouwen met een andere haarkleur. “Ze hebben daarmee een klein voordeel. Het kan zijn dat ze meer kans hadden om op te groeien in woningen met meer intellectuele stimulatie.”

Hij kon het niet laten om te vermelden dat de resultaten suggereren dat ongeveer 3,5 procent van de vrouwen loog over hun natuurlijke haarkleur. Ze claimden van nature blond te zijn, terwijl dat niet zo was.

Bronnen

http://weekend.knack.be/

http://www.huffingtonpost.com/entry/blonde-leaders-sexism_us_57bdd4f5e4b00c67eca12176?bprpb9

http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2655529/2016/03/23/Onderzoekers-Blondjes-zijn-helemaal-zo-dom-niet.dhtml

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge