Eenzaamheid bij oudere koppels in een ongelukkige relatie

Seksloos bestaan en geluk?
Impulsieve kantoorliefde of echte liefde?

Bron Wikimedia Commons.

Eenzaamheid is een bijzonder negatieve psychologische ervaring die verband houdt met een slechte lichamelijke gezondheid. Alleenstaanden en zij die alleen wonen, zijn meer vatbaar voor eenzaamheid, evenals degenen die sociale relaties van slechte kwaliteit hebben. Zelfs degenen die langdurige relaties hebben, zoals getrouwde mensen, kunnen zelfs eenzaamheid ervaren als hun huwelijk niet bevredigend is. Waar gaat het om een ​​huwelijk van slechte kwaliteit dat resulteert in gevoelens van eenzaamheid?

Gegevens van een grootschalige studie van meer dan 1100 gehuwde paren van verschillend geslacht in Ierland (meer dan 2200 personen), waarbij ten minste één echtgenoot ouder dan 60 jaar was (gemiddelde leeftijd van deelnemers = 67 jaar oud), werd gebruikt om eenzaamheid bij oudere volwassenen te onderzoeken. Beide partners hebben een zelfrapportageonderzoek uitgevoerd met vragen over hun huidige eenzaamheid, maatregelen voor de kwaliteit van relaties en een reeks demografische en basisvariabelen (bijvoorbeeld inkomen, opleiding, werkstatus, aantal kinderen, of andere familieleden met hen samenwoonden). , gezondheid, depressie, etc.).

Uit de gegevensanalyse bleek dat degenen in huwelijken van lage kwaliteit (d.w.z. de koppels waren ongelukkig en onvervuld in hun relaties) geneigd waren te vermelden dat ze zich eenzamer gedroegen, zelfs na verantwoording voor de andere demografische en psychologische variabelen. Kortom, simpelweg trouwen maakt mensen niet immuun voor eenzaamheid. De kwaliteit van de relatie is belangrijk en die in hoge kwaliteit huwelijken zijn vaak minder eenzaam. Evenzo hadden mensen met partners die een lage-verhoudingskwaliteit rapporteerden de neiging zich eenzaam te voelen. Bovendien tonen de resultaten het idee dat eenzaamheid besmettelijk is en als een partner zich eenzaam voelt, kan het zich afspiegelen op hun partner, die zich dan ook eenzamer voelt.

Er is een groeiende hoeveelheid literatuur die suggereert dat relaties psychologisch welzijn beïnvloeden in de levens van individuen, zelfs (of misschien wel vooral) in iemands latere jaren. Hoewel oudere mensen mogelijk getrouwd zijn en samenwonen met hun echtgenoten, kunnen ze toch eenzaamheid ervaren als die relatie onbevredigend is. Bovendien kan er een cyclus van eenzaamheid zijn die optreedt wanneer de eenzaamheid van een echtgenoot eenzaamheid bij zijn of haar partner bevordert. Het is belangrijk om de kwaliteit van de geestelijke gezondheid en de relatie van onze oudere familieleden, vrienden en buren in de gaten te houden, zelfs als ze echtgenoten hebben.

Bronnen

http://www.scienceofrelationships.com/home/2017/9/22/we-grow-older-together-but-lonely.html

© De copyrights van de hier weergegeven tekst(en)/foto's rusten bij de oorspronkelijke auteur(s). Geen overname tenzij met toestemming van de oorspronkelijke auteur(s). Vermelding op deze website is enkel om educatieve en/of wetenschappelijke redenen (onderwijsdoeleinden). Deze website is niet commercieel, bevat geen reclame en heeft geen inkomsten. Onderaan de informatie vindt u telkens zoveel mogelijk de originele bronnen voorzover ons bekend. Inden er auteursrechterlijke of privacyschendingen zijn, zijn die onvrijwillig door onbekendheid/onwetendheid en niet met opzet gebeurd. Mocht u het ongepast vinden dat uw eigen informatie/foto's/portretafbeeldingen op deze website worden vermeld of is er geen correcte bronvermelding naar uw informatie, contacteer dan gerardgielen@telenet.be met opgave van de betrokken schending van copyrights en de betrokken webpagina. De info zal dan zo snel mogelijk aangepast en/of verwijderd worden. We hopen op uw begrip bij een eventuele schending. Kennis is er om te delen, niet om te bezitten!

© This site is non commercial, only educational. All information is copyrighted from the original authors. If you find information or pictures on this site that are copyright to you, or that present you or relatives on the pictures and we have used them by accident without legal permission, please contact us immediately about the violation with link to the picture or webpage where you found it and the text or pictures will be removed asap. Contact gerardgielen@telenet.be in case. Thanks for your understanding for not respecting your privacy or copyrights by accident.Sharing knownledge is more important than possessing knowledge